ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Τελος σε μισθους και συνταξεις Ελληνες...

Νέο μαχαίρι στους μισθούς και τις συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - το οποίο φθάνει να ξεπερνά για μικρομεσαία εισοδήματα ακόμα και τα 100 ευρώ τον μήνα - έρχεται από τον Ιανουάριο του 2012. Οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές, μόνο και μόνο εξαιτίας των δύο τελευταίων «χτυπημάτων» του υπουργείου Οικονομικών με τη μηνιαία παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς και την καθήλωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, συρρικνώνονται δραστικά οδηγώντας σε νέες απώλειες εισοδήματος περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια φορολογουμένους που δηλώνουν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.
Το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή προωθεί την παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα του 2012 σε μηνιαία βάση μέσω των μισθών και των συντάξεων. Ετσι, μισθωτός με ετήσιο καθαρό εισόδημα 14.000 ευρώ στον οποίο αντιστοιχεί ετήσια έκτακτη εισφορά 140 ευρώ θα δει τον μισθό του να μειώνεται κατά 11,7 ευρώ τον μήνα από τον Ιανουάριο του 2012, μόνο και μόνο λόγω της μηνιαίας παρακράτησης της έκτακτης εισφοράς. Ο ίδιος φορολογούμενος, όμως, θα διαπιστώσει πρόσθετη μηνιαία απώλεια αποδοχών καθώς το ίδιο διάστημα θα αρχίσει και η παρακράτηση φόρου εισοδήματος με βάση τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος στην οποία το αφορολόγητο διαμορφώνεται σε 5.000 ευρώ.
Ετσι, οι αποδοχές του θα δεχθούν και δεύτερο χτύπημα καθώς η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τα 25,3 ευρώ τον Ιανουάριο του 2011, όταν το αφορολόγητο ήταν ακόμα 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί στα 74,6 ευρώ ή 49,3 ευρώ περισσότερα. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και τα 11,7 ευρώ της μηνιαίας παρακράτησης έκτακτης εισφοράς, οδηγώντας τις συνολικές απώλειες αποδοχών σε 61 ευρώ τον μήνα. Τα 61 ευρώ απωλειών έρχονται για ένα καθαρό μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ τον μήνα.
Για εισοδήματα του 2011. Το φοροσόκ δεν σταματά εδώ. Πέραν της έκτακτης εισφοράς η οποία θα παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις για τα εισοδήματα του 2012, το επόμενο έτος θα επιβληθεί και το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα του 2011. Για φορολογούμενο με εισόδημα 14.000 ευρώ η εισφορά είναι 140 ευρώ, ενώ για φορολογούμενο με 40.000 ευρώ εισόδημα η εισφορά είναι 800 ευρώ. Η εισφορά αυτή το επόμενο έτος θα ενσωματωθεί στο εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος το οποίο θα αρχίσει να έρχεται από την άνοιξη του 2012.
Το υπουργείο Οικονομικών για λόγους οικονομίας χάρτου και ταχυδρομικών έχει αποφασίσει να μη στείλει το γνωστό πολυεκκαθαριστικό αλλά να ενσωματώσει έκτακτη εισφορά εισοδήματος 2011, τέλος επιτηδεύματος και έκτακτη εισφορά αντικειμενικών δαπανών στο εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι θα δεχθούν πολλαπλάσιο σοκ αφού οι συνολικοί φόροι λόγω αλλαγών στην κλίμακα αυξάνονται έως και κατά 900 ευρώ και στους ήδη αυξημένους φόρους θα έρθει να προστεθεί και η έκτακτη εισφορά, χωρίς να υπολογίζονται οι πρόσθετες επιβαρύνσεις από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.