ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΕ ΧΩΡΙΑ, ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα εντός σχεδίου οικόπεδα που βρίσκονται σε χωριά και μικρούς οικισμούς της χώρας, αλλά... ακόμη περισσότερους φόρους για τα οικόπεδα που κατέχουν οι φορολογούμενοι σε αστικές και ακριβές περιοχές προβλέπει το σχέδιο με τις τελευταίες αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του AgroNews.

Με το νέο σχέδιο οι συντελεστές κλιμακώνονται ως εξής: 1 εάν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε αγροτική οδό, 1,1 εάν έχει πρόσοψη σε επαρχιακή οδό και 1,2 στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική οδό.Με το νέο σχέδιο οι συντελεστές κλιμακώνονται ως εξής: 1 εάν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε αγροτική οδό, 1,1 εάν έχει πρόσοψη σε επαρχιακή οδό και 1,2 στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική οδό.
Η κυβέρνηση πήρε πίσω την κλίμακα για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στα εντός σχεδίου και οικισμού οικόπεδα, που θα οδηγούσε από το 2014 σε υπέρμετρη επιβάρυνση -και έμμεση «κατάσχεση» από το κράτος- όλων των ευτελούς αξίας ακινήτων.
 Το τελικό σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν Τρόικα και υπουργείο Οικονομικών, με βελτιώσεις –εν σχέση με το αρχικό- για οικόπεδα και αγροτεμάχια αλλά χωρίς αλλαγές για τα κτίσματα και τα σπίτια, δόθηκε στο ΠΑΣΟΚ και θα πάρει άμεσα τον δρόμο για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, αφού περάσει και από διαβούλευση.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα εξής: Μειώσεις αλλά και αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου για τα εντός σχεδίου οικόπεδα.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα αποτελούμενη από 25 κλιμάκια ,ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 20 κλιμάκια.

2. Ο φόρος ξεκινά από 2 λεπτά του ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και φθάνει μέχρι τα 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα εντός σχεδίου οικόπεδα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές της χώρας με αξία άνω των 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Με το αρχικό σχέδιο του υπουργείου ο φόρος ξεκινούσε από τα 40 λεπτά του ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και έφθανε τα 4 ευρώ το τ.μ. Δηλαδή με το τελευταίο σχέδιο ο νέος φόρος για τα ακίνητα μειώνεται έως 95% για τα εντός σχεδίου οικόπεδα σε περιοχές με πολύ μικρή αντικειμενική αξία, ενώ για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές της χώρας ο φόρος πενταπλασιάζεται καθώς από 4 ευρώ το τ.μ. που ήταν ο ανώτατος συντελεστής φόρου εκτοξεύεται στα 20 ευρώ το τ.μ με το τελευταίο σενάριο.

3. Το πρώτο κλιμάκιο του αρχικού σχεδίου, που προέβλεπε συντελεστή φόρου 0,4 ευρώ ή 40 λεπτά του ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για μοναδιαία αξία γηπέδου από 1 ευρώ έως 20 ευρώ το τ.μ., «σπάει» σε πέντε κλιμάκια.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.