«Ρουκέτα» για μείωση τω ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις στο 53,02% έριξαν οι Θεσμοί στο αποκορύφωμα των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η πρόταση τους είναι ρητή και απαιτητική: «Καμία σύνταξη να μην ξεπερνά το 53% του μισθού, γιατί το ασφαλιστικό σας σύστημα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μεγαλύτερα ποσά».
Η απαίτηση αυτή τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, στις τελευταίες συνεδριάσεις του Brussels Group, όπου κυριαρχούν το ασφαλιστικό και οι παραμετρικές αλλαγές σε όρια ηλικίας και υπολογισμό συντάξεων.
Μέλος της ελληνικής ομάδας που συμμετέχει στις συζητήσεις αποκάλυψε την απαίτηση των θεσμών στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που κρατά σιγήν ιχθύος για το πραγματικό περιεχόμενο των διαλαμβανομένων στο τραπέζι θεσμών (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ) και κυβέρνησης, η οποία ισχυρίζεται ότι «δεν προτίθεται» να προχωρήσει σε μείωση συντάξεων, όπως αναφέρεται στο τελευταίο ανεπίσημο κείμενο που διένειμε το Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Τετάρτη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα σημεία σύγκλισης με τους δανειστές.
Πως μεταφράζονται οι μειώσεις
Πως μεταφράζονται οι μειώσεις
Η απαίτηση των θεσμών σημαίνει ότι η ανώτατη κύρια σύνταξη στο Δημόσιο για υπάλληλο με 37 έτη υπηρεσίας και βαθμό γενικού διευθυντή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 900 ευρώ από 1.386 ευρώ που είναι σήμερα μετά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Για μισθωτό με ασφάλιση στο ΙΚΑ, η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στο 53% σημαίνει ότι καμία σύνταξη δεν θα ξεπερνά τα 1.250 ευρώ, ενώ σήμερα ένας εργαζόμενος με 37 έτη ασφάλισης (11.100 ένσημα) και με μισθό 2.300 ευρώ παίρνει 1.425 ευρώ μετά τις περικοπές του Μνημονίου.
Στην ουσία οι δανειστές και τεχνικά κλιμάκια που ξεσκονίζουν τα μεγέθη της οικονομίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ασφαλιστικό θα πρέπει να ανοίξει «εδώ και τώρα» με την ατζέντα των αλλαγών να περιλαμβάνει όχι μόνο την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους αποχωρούν πριν από το 62ο έτος (σ.σ.: κατάργηση των πρόωρων συντάξεων) αλλά απαραίτητα και το χρηματοδοτικό σκέλος του συστήματος με προσαρμογή των συντάξεων σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.
Η πρόβλεψη, μάλιστα, για ποσοστό αναπλήρωσης 53% δεν είναι τυχαία, καθώς περιλαμβάνεται στην τελευταία αναλογιστική μελέτη που έστειλε το υπουργείο (τέλη του 2014) στην Κομισιόν, η οποία με τη σειρά της δημοσιοποίησε πρόσφατα σε δική της έκθεση τις προβλέψεις για την εξέλιξη των συνταξιοδοτικών δαπανών τα επόμενα χρόνια σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε πορεία εκτροχιασμού!
Στη μελέτη αυτή γινόταν η πρόβλεψη ότι έως το 2020 το ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις από το 64,4%, που είναι σήμερα, θα υποχωρούσε στο 53,02%, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοζόταν το νέο σύστημα υπολογισμού από το 2015 και μετά.
Ατζέντα… «φωτιά»
Στη μελέτη αυτή γινόταν η πρόβλεψη ότι έως το 2020 το ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις από το 64,4%, που είναι σήμερα, θα υποχωρούσε στο 53,02%, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοζόταν το νέο σύστημα υπολογισμού από το 2015 και μετά.
Ατζέντα… «φωτιά»
Η απαίτηση των θεσμών όμως να πέσουν οι συντάξεις στο 53% νωρίτερα (από το 2015 ή το 2016, αντί του 2020) ανοίγει πλήρως όλη την καυτή ατζέντα για το ασφαλιστικό, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιγράφεται στο κείμενο της συμφωνίας που θέλει να κλείσει η κυβέρνηση, με τον όρο ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει τώρα, έστω κι αν οι τελικές αποφάσεις μετατεθούν για τον Σεπτέμβριο.
Σήμερα οι περισσότερες συντάξεις κινούνται σε επίπεδα κάτω του 70%, εξαιτίας των μνημονιακών περικοπών, ενώ για το ΙΚΑ τα ποσοστά αναπλήρωσης δεν υπερβαίνουν το 62-65%, μετά τις περικοπές.
Στην ουσία η πρόταση αυτή σημαίνει να γίνουν ένα πακέτο όλες οι μέχρι τώρα μειώσεις του Μνημονίου και να ενσωματωθούν στο πραγματικό ποσοστό αναπλήρωσης, με επιπλέον μείωση στο 53%!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου