Κυβερνητικοί κύκλοι περιγράφουν το πρώτο πακέτο μέτρων της νέας κυβέρνησης ως «σύμφωνο συμβίωσης» με τους δανειστές. Και ενώ εκφράζεται ακόμα σκεπτικισμός από τους εταίρους μας ως προς την επιτυχία του, καθώς επιμένουν σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, τα μέτρα αυτά έχει υπολογιστεί ότι θα αποφέρουν 2.6 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους.
Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής»,θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο όλοι όσοι έχουν ήδη έχουν επιβαρυνθεί με φόρο πολυτελούς διαβίωσης (ΙΧ, πισίνες, αεροσκάφη) και όσοι έχουν σκάφη αναψυχής που είχαν εξαιρεθεί.
Ακόμη, έσοδα προβλέπονται από τον φόρο διαμονής 5% σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Μυκόνου, της Σαντορίνης και των μεγάλων νησιών και φόρος 3% σε εστιατόρια και μπαρ ως «ισοδύναμο» της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο. Επίσης, η κυβέρνηση προσβλέπει σε έσοδα και από τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε νησιά του Αιγαίου, με πληθυσμό άνω των 4.100 κατοίκων, κάτι που θα περιορίσει κατά πολύ τη φοροαποφυγή.
Παράλληλα, δίνονται κίνητρα για τον επαναπατρισμό καταθέσεων: προτείνεται φόρος 10% για να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κεφάλαια και 15%-20% αν παραμείνουν στο εξωτερικό.
Εκτός από τα παραπάνω, η κυβέρνηση δεν αποκλείει και συζητεί τη μείωση του αριθμού προσλήψεων το 2015 (με εξαίρεση την Υγεία και την Παιδεία), ενώ αναγνωρίζει και την ανάγκη παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό. Όσο για τις αλλαγές στα εργασιακά, αυτές θα περιμένουν την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).
Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να ξεμπλόκαρε τις διαπραγματεύσεις, είναι ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος διατηρείται για το 2015 και θα επανεξεταστεί για το 2016, ενώ, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις τον Ιανουάριο ο Πρωθυπουργός είχε αποκλείσει τη συνέχισή του για το 2015.
ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΔΡΟΜΟ
Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Rheinische», επεσήμανε: «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, δεν έχουμε ακόμη την αναγκαία καθαρότητα για συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά προγράμματα, ωστόσο κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό που μπορώ να πω στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι πως δεν θα υπάρξει ελληνική χρεοκοπία». «Η Ελλάδα είναι και θα μείνει σταθερά τμήμα της Ευρωζώνης» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι και ο κοινός στόχος όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
«Όμως σε αντάλλαγμα αναμένεται από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στο Eurogroup και να προχωρήσει σε βιώσιμη και αξιόπιστη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική» επισήμανε. «Εάν πρόκειται να υλοποιηθούν προεκλογικές υποσχέσεις, πρέπει να μπορούν και να χρηματοδοτηθούν αναλόγως», σημείωσε.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου