ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΡΙΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΤΗΣΕΙΣ

 


Η μεγάλη διαφορά με προηγούμενες οικονομικές κρίσεις είναι πως αυτή που πιθανολογείται ότι θα ξεκινήσει τον επόμενο χειμώνα -αν τελικά ξεκινήσει- θα είναι η πρώτη για την οποία επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν θα εκπλαγούν αρνητικά, αλλά αντίθετα θα την περιμένουν προετοιμαζόμενοι μήνες πριν. Αυτός είναι και ένας σοβαρός λόγος αισιοδοξίας, ότι οι επιπτώσεις θα είναι τελικά μικρότερες σε σχέση με τις αρχικά αναμενόμενες».
Προετοιμασία για κρίση από επιχειρήσεις και νοικοκυριά

© ShutterstockΠροετοιμασία για κρίση από επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Αυτό δηλώνουν παράγοντες της αγοράς, σημειώνοντας, για παράδειγμα, πως η κρίση της Lehman Brothers που είχε ξεκινήσει το 2008, είχε ξαφνιάσει τους πάντες. Εκείνη η περίοδος είχε βρει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν ζητήματα υπερχρέωσης, τις τράπεζες να είναι πιστωτικά εκτεθειμένες και πολλά κράτη να έχουν φορτωθεί με μεγάλα χρέη.

Το θετικό αυτή τη φορά είναι ότι έχουν υπάρξει σαφείς προειδοποιήσεις από τους πλέον αρμόδιους φορείς, μήνες πριν ξεκινήσει η ύφεση, καθώς σήμερα τα ΑΕΠ των ευρωπαϊκών χωρών αντιμετωπίζουν μεν κατά τους λίγους τελευταίους μήνες μια επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο να έχουν εισέλθει ακόμη σε αρνητική πορεία.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας μίλησε για πιθανές ελλείψεις ενέργειας τον προσεχή χειμώνα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεώρησε πιθανό το σενάριο πλήρους διακοπής παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ το ΔΝΤ άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο να μπει η ευρωπαϊκή οικονομία σε πορεία ύφεσης από το 2023.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.