ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

messinia

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ O K.O.K ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

 


Το πρόβλημα με τα κουβούκλια μεταφοράς που εφαρμόζονται στα δίκυκλα

Σε αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με ιδιαίτερη έμφαση στις διατάξεις που αφορούν τα δίκυκλα οχήματα διανομέων, θα προχωρήσει ως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση.

Αυτό επισήμανε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή σχετικά με την κυκλοφορία των δικύκλων οχημάτων των διανομέων.

Η φόρτωση των οχημάτων

Σε ό,τι αφορά στην φόρτωση των οχημάτων, τετράτροχων και δικύκλων, ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι ο ισχύων ΚΟΚ, με το άρθρο 32, προβλέπει όλους τους κανόνες  που θα πρέπει να πληρούνται, δηλαδή, το μεικτό βάρος να μην υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο, να μην περιορίζεται η ορατότητα του οδηγού, να μην εξέχει το φορτίο άνω του 30%.

Μάλιστα στο εν λόγω άρθρο του ΚΟΚ, ρητώς αναφέρεται ότι «τα όποια εξαρτήματα θα πρέπει να στερεώνονται καλά», ώστε να μην δημιουργείται κανένα απολύτως πρόβλημα.

Παράλληλα, με τα άρθρα 81 και 82 του ΚΟΚ, περί μηχανισμών, εξαρτημάτων και συσκευών των οχημάτων, προβλέπεται αυτά να μην δημιουργούν κινδύνους για τους επιβαίνοντες και τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου.

«Επομένως, αυτό που θα πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι ο ΚΟΚ περιλαμβάνει το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις που οφείλουν όλοι να σέβονται και να εφαρμόζουν. Μάλιστα και στα ΚΤΕΟ, αν στην άδεια κυκλοφορίας του δικύκλου αναγράφεται η ύπαρξη του επιπρόσθετου φορητού εξοπλισμού, θα πρέπει να ελέγχεται και η ορθή στερέωσή του π.χ. με ιμάντες», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Το ζήτημα των ΚΤΕΟ

Ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι πως συνήθως τα δίκυκλα αυτά όταν περνάνε ΚΤΕΟ δεν περνάνε με το κουβούκλιο μεταφοράς, με το λεγόμενο κουτί, από πίσω, αλλά συχνά οι ιδιοκτήτες τα αφαιρούν. «Οπότε εδώ πρέπει να δούμε με την Αστυνομία και την ελληνική Τροχαία τη σωστή εφαρμογή του ΚΟΚ», επισήμανε.

Υπενθύμισε επίσης ότι: «Από την πλευρά μας έχουμε θέσει το πλαίσιο που θα πρέπει να εφαρμόζεται, ξεκινώντας από την υποχρεωτικότητα του κράνους και αντανακλαστικού γιλέκου από τους οδηγούς που εργάζονται στη διανομή και μεταφορά προϊόντων, που εμείς θεσμοθετήσαμε με τον 4784 του 2021».

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε όμως και ότι: «Εάν σε κάποιες περιπτώσεις αυτά τα κουτιά τοποθετούνται πρόχειρα, αυτό αποτελεί ευθύνη του οδηγού, όπως και το αν φορά κράνος, αν κινείται αντίθετα στο δρόμο, αν παραβιάζει τον σηματοδότη».

Για το φράγμα του Πλατύ ποταμού στην Κρήτη

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε πως στόχος είναι το φράγμα του Πλατύ ποταμού να δημοπρατηθεί εντός του 2022 και επανέλαβε ότι προχωράει ο ευρύτερος σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων στην Κρήτη.

Τόνισε μάλιστα ότι πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για το φράγμα στον Ταυρωνίτη και ανάλογα θα προχωρήσει και η κατασκευή του Μπραμιανού.

Συγκεκριμένα, για το φράγμα του Πλατύ ποταμού η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα στείλει εντός του μηνός τις παρατηρήσεις της, με στόχο του Υπουργείου να δημοπρατηθεί το έργο εντός του 2022. «Εμείς δεν δημοπρατούμε έργα χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Είμαστε στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Σημείωσε μάλιστα ότι μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει η επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών, η σύνταξη μελέτης συστήματος αυτοματισμού και παρακολούθησης, η σύνταξη των Τευχών Δημοπράτησης του έργου, η  επικαιροποίηση της μελέτης Κτηματογράφησης και η επικαιροποίηση της Μελέτης σκοπιμότητας και Ανάλυσης Κόστους-Οφέλους.

Ωρίμανση

Αντίθετα, όπως υπενθύμισε ο κ. Καραμανλής, η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 μέχρι το 2019 είχε απλώς ανακηρύξει το φράγμα στο Πλατύ ως έργο εθνικού ενδιαφέροντος. «Σιγά τα ωά. Συγνώμη που το λέω έτσι. Αυτό ήταν μία απλή υπουργική απόφαση τριών λεπτών. Μετά όμως δεν έγινε τίποτα», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, υπενθυμίζοντας πως όλη η διαδικασία ωρίμανσης του συγκεκριμένου έργου έγινε τα τελευταία τρία χρόνια. «Η απόλυτη κυβερνητική αδράνεια υπήρξε την περίοδο 2015- 2019», τόνισε.

Τέλος, σχετικά με το φράγμα Γερακαρίου, σημείωσε ότι στην ΑΕΠΟ του 2016 περιγράφονται λανθασμένα γεωμετρικά στοιχεία και για αυτό το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει δεσμευθεί ότι θα προβεί σε οριστικοποίηση του αντικειμένου της νέας μελέτης. Γνωστοποίησε ότι η εν λόγω μελέτη θα διερευνήσει -με βάση πλέον όλα τα σωστά στοιχεία- τη σκοπιμότητα και την ανάλυση κόστους – οφέλους του έργου, ώστε στη συνέχεια να ωριμάσει το έργο.

πηγη:in.gr

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.