ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

οικονομία

ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

 


Διανύουμε ήδη ένα πολύ δυνατό τουριστικό καλοκαίρι και όλα δείχνουν πως πάμε για νέο μεγάλο ρεκόρ στα φετινά έσοδα από τον τουρισμό και στις αφίξεις. Θα είναι μια ισχυρή τονωτική ένεση στα κρατικά ταμεία, απαραίτητη μετά από δύο χρόνια μεγάλων απωλειών λόγω της πανδημίας.

Τα στοιχεία για το πεντάμηνο που δημοσιεύτηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν πως οι εισπράξεις έχουν πάρει την ανηφόρα. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 552,9%και οι σχετικές εισπράξεις κατά 547,9% σε σχέση με το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 81,7% και το 87,8% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019. Τα έσοδα, ειδικότερα, μέχρι και τον Μάιο φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ από μόλις 387 εκατομμύρια πέρσι, ενώ μόνο τον Μάιο οι εισπράξεις έφτασαν τα 1,41 δισ. επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών του χώρου πως η σεζόν ξεκίνησε με ανεβασμένες προσδοκίες.

Οι εκτιμήσεις για τα φετινά έσοδα έχουν αναθεωρηθεί πλέον προς τα πάνω, φτάνοντας ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ, με την αγορά να βλέπει πως τα τουριστικά έσοδα θα ξεπεράσουν ακόμη και τα επίπεδα ρεκόρ του 2019, όταν στο τουριστικό καλάθι είχαν μπει πάνω από 18 δισ. ευρώ και οι αφίξεις από το εξωτερικό είχαν ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια.

Η επιστροφή των τουριστών

Οι κρατήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουν πάρει φωτιά, ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για κρατήσεις και τον Σεπτέμβριο. Ήδη οι μεγάλοι tour operators του εξωτερικού προσθέτουν κλίνες και επεκτείνουν τα προγράμματά τους, ενώ γίνονται συμφωνίες με τις αεροπορικές εταιρείες για την παράταση της τουριστικής περιόδου και τον χειμώνα.

Κρήτη, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Ζάκυνθος αλλά και νότια Πελοπόννησος έχουν γεμίσει ήδη με ξένους τουρίστες και μέχρι τον Αύγουστο τα ξενοδοχεία θα είναι fully booked.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό και τα επίσημα στοιχεία της Fraport, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη καταγράφουν ρεκόρ τουριστικής ροής το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου: Η Ρόδος υπερδιπλασίασε το ποσοστό αύξησης που σημείωνε κατά τους πρώτους μήνες της σεζόν σε 18% με 173.205 επιβάτες, έναντι 146.605 το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2019. Η άνοδος σε σύγκριση με το 2019, που ήταν η χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, φτάνει το 13% στη Κω, όπου έφτασαν 83.667 τουρίστες σε μόλις δέκα ημέρες, από 73.766 τη χρονιά πριν την πανδημία.

Τη Μύκονο επισκέφθηκαν 49.713 τουρίστες από το εξωτερικό, περισσότεροι κατά 37% για το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (36.281). Τέλος, η Σαντορίνη υπερδιπλασίασε το ρεκόρ του 2019 και πέτυχε αύξηση της τάξης του 62% μέσα στον Ιούλιο με 58.071 επισκέπτες έναντι 35.799 το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου για το 2019. Οι αφίξεις στα νησιά των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου ξεπερνούν ήδη τα 2 εκατομμύρια μέσω 13.006 απευθείας διεθνών πτήσεων στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου (συμπεριλαμβανομένης της Καρπάθου) μέχρι και τις 10 Ιουλίου.

Ένα εκατομμύριο σε μια εβδομάδα

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Recovery tracker του ΙΝΣΕΤΕ, μόνο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου οι θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις ανέρχονται σε 973 χιλιάδες, το υψηλότερο νούμερο από την αρχή της φετινής σεζόν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.