ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Φυσικό αέριο: Η Ελλάδα διαφωνεί με την πρόταση της ΕΕ για μείωση κατανάλωσης

 


Η Ελλάδα διαφωνεί με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της χρήσης του φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι την άνοιξη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικόνομου την Πέμπτη.

Η Κομισιόν πρότεινε την Τετάρτη σε όλα τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν τον εθελοντικό στόχο για μείωση της χρήσης του αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο, σε σχέση με την μέση κατανάλωση την ίδια περίοδο το διάστημα 2016-2021.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής και με την πρόταση της Κομισιόν για την μείωση 15% στην χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Οικονόμου.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις, όπως η επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος και κοινές αγορές αερίου στην ΕΕ.

«Εμείς έχουμε καταθέσει μια σειρά από προτάσεις και όσον αφορά τις τιμές, την πολιτική διάσταση δηλαδή του φυσικού αερίου, και σε ό,τι αφορά την προμήθεια, και σε αυτές τις προτάσεις θα επιμείνουμε», είπε ο Οικονόμου, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται ότι και άλλες χώρες του Νότου διαφωνούν με την πρόταση. Η Ισπανία τάχθηκε από χθες κατά της μείωσης της κατανάλωσης, καθώς η χώρα δεν εξαρτάται από το ρωσικό αέριο, αφού έχει καταβάλει προσπάθειες να επενδύσει σε υποδομές αποθήκευσης και υγροποίησης φυσικού αερίου στο παρελθόν.

Όπως δήλωσε σήμερα η  υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera, η ισπανική κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου. «Δεν θα περάσουμε νόμο που να προβλέπει τη θερμοκρασία στην οποία θα πρέπει να ρυθμιστούν οι θερμοστάτες των σπιτιών», είπε σε συνέντευξή της στο τοπικό ραδιόφωνο Cadena SER.

Η πορτογαλική κυβέρνηση επίσης δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο, όπως δήλωσε ο Πορτογάλος αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για την Ενέργεια. «Η Πορτογαλία θα αντιτεθεί στο δυσανάλογο αυτό μέτρο», δήλωσε ο Ζοάου Γκαλάμπα, σημειώνοντας ότι η πρόταση της Επιτροπής «δεν έχει προσαρμοστεί για τις χώρες που δεν είναι διασυνδεδεμένες», με το δίκτυο αερίου όπως η Πορτογαλία.

πηγη moneyreview.gr

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.