ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

αγροτικά

ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

 


Την είδηση για επίσπευση της πληρωµής -που αρχικά είχε δροµολογηθεί για τέλος του χρόνου- επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας σε πρόσφατη συνάντησή του µε τον βουλευτή Λαρίσης της Ν∆ Μάξιµο Χαρακόπουλο. Αν και το εγχείρηµα δεν είναι εύκολο, η εντολή από το πρωθυπουργικό γραφείο κάνει λόγο για πληρωµή των δικαιούχων πριν το 15αύγουστο και ειδικότερα µε στόχο την Παρασκευή 12 του µήνα. Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται άλλωστε να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. 

Βέβαια, τις επόµενες ηµέρες αναµένεται η επίσηµη ενηµέρωση από το υπουργείο, η οποία θα ξεκαθαρίζει και τη διαδικασία.

Για την ώρα, σύµφωνα µε όσα έχουν γίνει γνωστά, η εν λόγω πλατφόρµα θα τρέξει παράλληλα µε τις αιτήσεις του «Fuel Pass 2», οι οποίες -σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης- αναμένεται να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 1 Αυγούστου. Μέσα από τις δύο αυτές πλατφόρµες, περισσότερα από 3 εκατ. νοικοκυριά και αγρότες αναµένεται να λάβουν περί τα 260 εκατ. ευρώ.

Υπενθυµίζεται ότι για τους κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα επιστραφεί ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου του α’ εξαµήνου 2022, µέσα από ειδική πλατφόρµα στην οποία θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση όπου θα δηλωθεί η αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν. Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται µε βάση την αξία των αγορών του α’ εξαµήνου και µε ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέµµα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως έχουν διαµορφωθεί στη δήλωση ΟΣ∆Ε 2021. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή δήλωσης ΟΣ∆Ε και για το έτος 2022.

Εν τω µεταξύ, µε τροπολογία του υπουργείου Οικονοµικών που κατατέθηκε σε νοµοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζεται ως ακατάσχετο το ποσό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο που χρησιµοποιείται αποκλειστικά για γεωργική δραστηριότητα και δεν συµψηφίζεται µε βεβαιωµένες ληξιπρόθεσµες ή µη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το ∆ηµόσιο εν γένει.

Εν τω µεταξύ, πάνω από 3 µήνες µετά την πρώτη πίστωση, ακόµα περιµένουν όσοι αγρότες δεν την έλαβαν την ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών µε ποσό που αντιστοιχεί στο 2% του τζίρου που δήλωσαν οι κτηνοτρόφοι κατά το 2021. Και ενώ η διαδικασία της επικαιροποίησης των στοιχείων των αγροτών που έµειναν εκτός στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, η πληρωµή δεν έχει ακόµα γίνει. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, δεν αποκλείεται η πίστωση αυτή να τρέξει µέσα στις επόµενες εβδοµάδες, δεδοµένου ότι τα χρήµατα έχουν ήδη δεσµευτεί, ωστόσο δεν υπάρχει προς ώρας κάποια επίσηµη ενηµέρωση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.