Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κατάργησης του 9ου Συντάγματος Πεζικού, το οποίο εδρεύει στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα της Καλαμάτας ή της σημαντικής μείωσης της στελέχωσής του, εξέφρασε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας με επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.
Ο κ. Νίκας, με δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, εξέφρασε τη λύπη του όσον αφορά σε σχετικές με το θέμα δηλώσεις, εάν αποδόθηκαν σωστά, τις οποίες ο κ. Καμμένος έκανε προς την εφημερίδα «Το Βήμα» και οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο φύλλο της Κυριακής 8 Φεβρουαρίου 2015. Τόνισε, δε, πως το στρατόπεδο της Καλαμάτας «είναι συνδεδεμένο με την ιστορία μας, με τους αγώνες του λαού μας, των παππούδων και των πατεράδων μας». Αναρωρήθηκε δε: «Πώς, αλήθεια, επιλέγεται και γίνονται αυτές οι ανακοινώσεις για το στρατόπεδο της Καλαμάτας και δε γίνονται – παραξενεύομαι – για το στρατόπεδο της Σπάρτης, για το στρατόπεδο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στην Τρίπολη, για το στρατόπεδο του Ναυπλίου, για το στρατόπεδο του Λουτρακίου». Ο Δήμαρχος ανέφερε πως, με επιστολή του, ζήτησε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας άμεσα συνάντηση, «ώστε να κάνουμε επίσκεψη μαζί με τους φορείς της πόλης, για να μας εξηγήσει την ανακοίνωση». «Θα το παλέψουμε όσο μπορούμε. Ζητούμε συμβοήθεια και κατανόηση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας», προσέθεσε ο Π. Νίκας.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Στην επιστολή του Δημάρχου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, αναφέρονται τα ακόλουθα: «Κύριε Υπουργέ,
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις δηλώσεις σας στην εφημερίδα «Το Βήμα» της 8ης Φεβρουαρίου 2015 – εάν αποδόθηκαν σωστά – περί ενδεχόμενης κατάργησης του 9ου Συντάγματος Πεζικού, το οποίο εδρεύει στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα της Καλαμάτας ή περί σημαντικής μείωσης της στελέχωσής του.
Το 9ο Σύνταγμα Πεζικού «Γιαννιτσά», που εδρεύει στην Καλαμάτα από το 1897, εξόρμησε με αφετηρία τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, προκειμένου να λάβει μέρος: • Στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 • Στους Βαλκανικούς Πολέμους κατά την περίοδο 1912/1913 • Στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο της περιόδου 1940/1941, με μεγάλες επιτυχίες στην πρώτη γραμμή υπό τη στιβαρή διοίκηση του συνταγματάρχη Βενετσάνου Κετσέα, ο οποίος το επανέφερε συγκροτημένο στην Καλαμάτα. Έκτοτε, διαρκώς είχε έδρα του την Καλαμάτα μέχρι το 2005, οπότε έπαυσε η λειτουργία του λόγω μετασταθμεύσεως στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα του ΚΕΔΒ. Στη συνέχεια, ως μη όφειλε, διεκόπη και αυτή η λειτουργία του στρατοπέδου Παπαφλέσσα, δηλαδή του στρατοπέδου με τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις στη χώρα. Το 9ο Σύνταγμα Πεζικού επαναλειτούργησε στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα το 2013, μετά από κινητοποίηση φορέων και ύστερα από αποφάσεις συλλογικών οργάνων, κάτι που έδωσε χαρά σε όλους τους Μεσσήνιους, καθώς αυτή η μονάδα είναι συνδεδεμένη με τους εθνικούς αγώνες και τη συμμετοχή σε αυτούς των πατέρων και των παππούδων μας, ενώ η επαναλειτουργία της αναπτέρωσε το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή μας. Ταυτόχρονα, αξιοποιήθηκαν οι καλύτερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας για την εκπαίδευση νεοσυλλέκτων.
Κύριε Υπουργέ, Το στρατόπεδο της Καλαμάτας αποτέλεσε στόχο, δυστυχώς, σε αντίθεση με όλα τα στρατόπεδα της Πελοποννήσου (Σπάρτης, Τρίπολης, Ναυπλίου, Λουτρακίου κ.λπ.). Επειδή γνωρίζουμε τα πατριωτικά σας αισθήματα, το σεβασμό στην παράδοση, στην ιστορία και στους εθνικούς μας αγώνες, Παρακαλούμε 1) Να συνεχισθεί η λειτουργία του 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά» και του στρατοπέδου Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα, το οποίο διαθέτει τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα 2) Να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση μαζί σας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, ώστε να αποτραπεί κάθε αρνητικό ενδεχόμενο για την Εθνική Άμυνα και την αξιοποίηση του πλούτου των εγκαταστάσεών της στην Καλαμάτα, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της εθνικής μνήμης και το σεβασμό στην ιστορία και τις θυσίες των προγόνων μας».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου