ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Σπυρόπουλος για τα ομόλογα των Ταμείων: Δεν μιλάμε για ρευστοποίηση, αλλά για αξιοποίηση

Με δυο επιστολές, η μία με ημερομηνία 17/2 και η άλλη με ημερομηνία 19/2 τρέχοντος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το υπουργείο Εργασίας προτείνουν στα Ταμεία να επενδύσουν τα ρευστά τους διαθέσιμα σε κρατικά ρέπος δανείζοντας έτσι το Δημόσιο για να αντιμετωπιστούν προβλήματα ρευστότητας της οικονομίας. Το σύνολο των ρευστών διαθεσίμων για τους 15 φορείς αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.
«Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με το περιεχόμενο των επιστολών που εξασφάλισε και δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα σήμερα ο ''Ελεύθερος Τύπος'', συνιστά έναν άτυπο εσωτερικό δανεισμό από τις καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων με αντάλλαγμα κρατικούς τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας από τους οποίους τα Ταμεία, αν υιοθετήσουν τις επενδυτικές συμβουλές του ΟΔΔΗΧ και του υπουργείου Εργασίας, θα εισπράττουν απόδοση 2% και πλέον, σε ετήσια βάση», αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.
Ωστόσο, το ζήτημα είναι ότι, μέσω των επιστολών αυτών, προτείνεται στα Ταμεία να γίνουν δανειστές του κράτους, με την αγορά ρέπος εκ μέρους τους, τη στιγμή που τα αποθεματικά τους έχουν «κουρευτεί» κατά 53%, ενώ, εξαιτίας της μη καταβολής εισφορών, τα ταμειακά τους διαθέσιμα συνεχώς μειώνονται.
Διευκρινίσεις έσπευσε να δώσει για το θέμα ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος: «Δεν εκποιείς τα ομόλογα, τα διαθέτεις για δέκα ημέρες και αντλείς ρευστότητα», ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας ότι σκοπός δεν είναι η ρευστοποίηση, αλλά η αξιοποίηση των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους τα Ταμεία.
«Είναι άντληση ρευστότητας από τα ομόλογα μας, όχι ρευστοποίηση. Απόλυτα φερέγγυο, απόλυτα διάφανο και απόλυτα θεμιτό. Δεν εκποιείς τα ομόλογα σου, τα διαθέτεις για μια εβδομάδα-δέκα ημέρες για να αντλείς ρευστότητα και τα ξαναπαίρνεις πάλι», σημείωσε μιλώντας στο Mega ο διοικητής του ΙΚΑ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα αποθεματικά των Ταμείων.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.