ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

greece

Φρένο Τσίπρα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

tsipras01Την απάντηση ως προς τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θα δώσει ο πρωθυπουργός κατά την εισηγητική ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αύριο στις 7 μ.μ. στη Βουλή. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης ανέφερε για το θέμα (ρ/σ ΒΗΜΑ) ότι «ο κ. Τσίπρας, νομίζω ότι είναι σαφές, πως δεν θα προχωρήσει σε σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, όπως είναι η πάγια αντίληψή μας».
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις, από τούδε και στο εξής, παγώνουν», εννοώντας ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να αμφισβητήσει όσες έχουν ήδη ολοκληρωθεί «υπό την προϋπόθεση ότι έχουν γίνει με θεσμικά ορθές διαδικασίες». Η τελευταία παρατήρηση αφορά το Ελληνικό, για την ιδιωτικοποίηση του οποίου στην κυβέρνηση θεωρούν ότι υπήρξαν παρατυπίες σε σχέση με τα διεθνώς προβλεπόμενα και έχουν δυνατότητα να ακυρώσουν τη σύμβαση. Για τις υπόλοιπες ολοκληρωμένες ιδιωτικοποιήσεις, επισημαίνεται ότι τυχόν προσπάθεια ανάκλησής τους θα εγείρει αυτομάτως ζητήματα αποζημιώσεων.
Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση στους τομείς της ύδρευσης και των Ταχυδρομείων, ενώ άμεσα παγώνουν και τα όποια σχέδια υπήρχαν για τη ΔΕΗ. Για τον ΟΛΠ, επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει η επόμενη φάση ιδιωτικοποίησης, αλλά θα προχωρήσει η συμφωνία με την Cosco. Υπό συζήτηση φαίνεται να είναι το θέμα των σιδηροδρόμων, όπου υποστηρίζεται ότι θα μπορούσε να συζητηθεί ένα σχήμα διακρατικής συμφωνίας.
Τα αεροδρόμια
Τα περιφερειακά αεροδρόμια είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς, όπως οι ίδιες πηγές τονίζουν, η διαδικασία ιδιωτικοποίησής τους βρίσκεται σε ένα ενδιάμεσο, μεταβατικό στάδιο. Ενώ η σύμβαση έχει κλείσει, δεν έχει επικυρωθεί από τη Βουλή, βήμα απαραίτητο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Οπότε, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Η οριστική μορφή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης αναμένεται να αποφασισθεί σήμερα, ενώ ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που απασχόλησαν χθεσινή σύσκεψη του κ. Τσίπρα με τον κ. Γ. Δραγασάκη και τους κ. Γ. Βαρουφάκη, Ευ. Τσακαλώτο, Γ. Σταθάκη, Ν. Παππά και Γ. Σακελλαρίδη. Το πρωί σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που θα συζητήσει το θέμα και στις 3 μ.μ. το κυβερνητικό συμβούλιο. Οι υπουργοί είχαν προθεσμία έως χθες το βράδυ να δώσουν γραπτώς στον πρωθυπουργό κατάλογο με τις «σπατάλες» που μπορούν να περικόψουν στους τομείς αρμοδιότητάς τους, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία και, κυρίως, αριθμούς. Σε ένα βαθμό, από τα αποτελέσματα αυτών των περικοπών θα εξαρτηθούν και οι παροχές.
Στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα εκτρέπει τις δαπάνες, προκειμένου να πείσει το διεθνές ακροατήριό του ότι είναι στις προθέσεις του να κινηθεί πολύ προσεκτικά. Προτεραιότητα παραμένει η βασική προεκλογική δέσμευση για την άμεση εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και σταδιακή υλοποίηση των υπολοίπων δεσμεύσεων, σε ορίζοντα τετραετίας. Ως άμεσης εφαρμογής μέτρα θα ανακοινωθούν και όσα αφορούν μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και την αναμόρφωση του δημοσίου τομέα, μέτρα που δεν έχουν δημοσιονομική επιβάρυνση

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.