ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Κυβέρνηση: Τώρα άρχισε η διαπραγμάτευση

maksimou tsipras«Πολιτική συμφωνία» Τσίπρα – Γιούνκερ επιδιώκει το Μαξίμου
Με εμφανή ικανοποίηση υποδέχθηκε η κυβέρνηση το… μπαράζ θετικών ειδήσεων της χθεσινής ημέρας, με το οποίο ανατράπηκε το κακό διεθνές κλίμα που επέφερε την Παρασκευή η εικόνα ρήξης στην συνάντηση Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ.
Η βασική εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του είναι πως «τώρα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση». Με άλλα λόγια, από την στάση που τηρούν οι δανειστές, στο Μαξίμου εισπράττουν πως ουδείς θέλει τη ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και πως ορισμένοι στην Ευρώπη -ίσως όλοι πλην του Βερολίνου- έχουν συνειδητοποιήσει πως εφεξής, θα πρέπει να βρεθεί μία νέα μορφή «συνεργασίας» με την Ελλάδα, που δε θα αφορά σε Μνημόνια, επισκέψεις τεχνοκρατών της τρόικας και σκληρά μέτρα λιτότητας.
Μπαράζ τηλεφωνημάτων
Παρότι οι χειρισμοί του υπουργού Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή ήταν σε απόλυτη συμφωνία με το Μέγαρο Μαξίμου, στο πρωθυπουργικό επιτελείο δημιουργήθηκε προβληματισμός και αποφασίστηκε να κάνει η Ελλάδα μία «χειρονομία καλής θελήσεως», με δύο στόχους: αφενός να αμβλυνθεί η εικόνα ρήξης και να μην ενεργοποιηθούν «αμυντικά» ανακλαστικά από τους δανειστές, αφετέρου να μην επικρατήσει πανικός στις αγορές σήμερα, Δευτέρα.
Έτσι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το πρωί του Σαββάτου, με δήλωσή του στο πρακτορείο Bloomberg, κατέστησε μεν πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσον αφορά στην απόρριψη της πολιτικής λιτότητας, ωστόσο φρόντισε να λειτουργήσει κατευναστικά προς τις αγορές, ξεκαθαρίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να μην εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Νωρίτερα, το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Τσίπρας είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τον είχε διαβεβαιώσει ότι στο δείπνο που είχε στο Στρασβούργο με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, δεν υπήρξε καμία αρνηιτκή αναφορά στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και, προς έκπληξή του, άκουσε τον –εμφανώς ενοχλημένο, το απόγευμα της ίδιας ημέρας- Ολλανδό να τον διαβεβαιώνει πως η άσχημη εντύπωση που δόθηκε μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου δεν υποδηλώνει καμία διάθεση να μην συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. Επίσης, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές ότι υπάρχει η διάθεση να βρεθεί αμοιβαία συμφέρουσα και εποικοδομητική λύση».
Θετική ανατροπή
Ωστόσο, παρά το προαναφερθέν παρασκήνιο, στην κυβέρνηση δεν περίμεναν αυτό που ακολούθησε χθες, καθώς κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες, αλλά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται να δείχνουν κατανόηση στις ελληνικές θέσεις και να διαμορφώνουν το περιβάλλον ενός «μεγάλου συμβιβασμού» εκ μέρους των δανειστών.
Έτσι, ο πρωθυπουργός ξεκινά σήμερα τις περιοδείες του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (σήμερα στη Λευκωσία, αύριο στη Ρώμη και μεθαύριο στο Παρίσι, για συνάντηση με τους ηγέτες των τριών χωρών Αναστασιάδη, Ρέντσι και Ολάντ αντίστοιχα) με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και έχοντας ορισμένα «όπλα» στη φαρέτρα του.
Πρώτον, τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ειδικά για την Ελλάδα. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου διεμήνυσε στο Βερολίνο πως «δεν μπορείς να συμπιέζεις συνεχώς χώρες σαν την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, αλλά όχι με συνθήκες λιτότητας, αλλά ανάπτυξης».
Δεύτερον, τη θετική απόκριση της Γαλλίας στα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που φάνηκε από τις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού, Μανουέλ Βαλς, αλλά και του υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος παραδέχθηκε χθες στις κοινές δηλώσεις με τον Γιάννη Βαρουφάκη πως υπήρξε πεδίο συμφωνίας με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Σαπέν δέχθηκε, επί της ουσίας, το τέλος του Μνημονίου και έκανε λόγο για την αντικατάστασή του από ένα «νέο συμβόλαιο», ενώ είπε ξεκάθαρα πως η Ελλάδα «χρειάζεται ανάσες». Αντίστοιχα… ελπιδοφόρο ήταν το μήνυμα του Μανουέλ Βαλς, που επισήμανε πως «οι τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας δεν μπορούν πλέον να υφίστανται, δε μπορούν πλέον να αποτελούν ένα σχέδιο για την Ένωση».
Τρίτον, τη δήλωση του Ιταλού υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σάντρο Γκότζι, ο οποιος επισήμανε πως «είμαστε πιστωτές της Ελλάδας, αλλά δεν θέλουμε να την εξαντλήσουμε, θα ακούσουμε τον Τσίπρα».
Τέταρτον, το τηλεφώνημα του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού στον Γιάννη Βαρουφάκη, κατά το οποίο ο «τσάρος» της οικονομίας των ΗΠΑ διεμήνυσε στον υπουργό Οικονομικών πως «μαζί θα επιλύσουμε την κρίση».
Την ίδια στιγμή, άλλο ένα θετικό δείγμα ενόψει των περιοδειών και των επαφών Τσίπρα είναι το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, αλλά και αντίστοιχες διαρροές από την Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι έτοιμος να συζητήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, την αντικατάσταση του Μνημονίου από κάτι άλλο, αλλά και την κατάργηση των «ταπεινωτικών επισκέψεων» της τρόικας.
Ζητείται «πολιτική συμφωνία»
Έχοντας, λοιπόν, όλα τα παραπάνω στις αποσκευές του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και, όπως σιβυλλικά άφησε χθες να εννοηθεί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής όλης της οικονομικής πολιτικής, Γιάννης Δραγασάκης, η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις προκειμένου να προκύψει μία πολιτική συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Βρυξελλών, ώστε να γίνει υπέρβαση της παράτασης του Μνημονίου (που λήγει στα τέλη του μήνα, στις 28 Φεβρουαρίου) χωρίς να χρειαστεί επίσημη παράταση του Μνημονίου.
Ο κ. Δραγασάκης προσδιόρισε το τέλος της συμφωνίας αυτής στις 28 Μαΐου, προκειμένου να μην μείνει «ακάλυπτη» η Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου, αλλά και να μην χρειαστεί να εφαρμόσει «μνημονιακά» μέτρα προκειμένου να πάρει τη δόση και την περαιτέρω παράταση. Σύμφωνα και με τον κ. Δραγασάκη, αλλά και με πηγές του Μαξίμου, μία τέτοια «πολιτική συμφωνία» συνιστά τις «ανάσες» που ζητεί η Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσει, ως τις 28 Μαΐου, να έχει άπλετο χρόνο για να διαπραγματευθεί με τους δανειστές την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να δώσει δείγματα γραφής πως… εννοεί τις δεσμεύσεις της περί προώθησης σαρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες, όπως τονίζουν εμφατικά από το Μέγαρο Μαξίμου, δε θα περιλαμβάνουν σε καμία περίπτωση νέα μέτρα λιτότητας…

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.