ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στη 2η θέση παγκοσμίως στις εθνικές κουζίνες

 


Στη 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης εθνικών κουζινών τοποθετεί την Ελλάδα το Taste Atlas, με το Περού να βρίσκεται στην 3η θέση και να ακολουθούν η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιαπωνία. Στη δεκάδα συμπληρώνουν η Τουρκία στην 7η θέση, η Κίνα στην 8η, ενώ τη λίστα κλείνουν η Γαλλία και η Ινδονησία. Η μεθοδολογία της κατάταξης συνδυάζει αξιολογήσεις χρηστών, τοπικές αναφορές και ιστορικά στοιχεία για πιάτα και προϊόντα, ενώ συνοδεύεται από χάρτες και σημειώσεις για τεχνικές παρασκευής. Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν τόσο τη γεωγραφική εξάπλωση συγκεκριμένων πιάτων όσο και τη σταθερότητα παραδοσιακών πρακτικών σε περιοχές με μακρά γαστρονομική παράδοση.

Η ελληνική παρουσία εμφανίζεται ενισχυμένη σε επιμέρους λίστες που συνοδεύουν την παγκόσμια κατάταξη. Στη δεκάδα με τα καλύτερα πιάτα το κοντοσούβλι κατατάσσεται 6ο, ενώ στην 1η θέση βρίσκεται η σούπα Vori-vori από την Παραγουάη και στη 2η η ναπολιτάνικη πίτσα. Η καταγραφή των πιάτων συνοδεύεται από σύντομες τεχνικές περιγραφές: το κοντοσούβλι παρουσιάζεται ως παραδοσιακό ψητό με κομμάτια κρέατος σε σούβλα, η ναπολιτάνικη πίτσα ως προϊόν μακρόχρονης τοπικής παράδοσης και η σούπα Vori-vori ως αντιπροσωπευτικό πιάτο της Παραγουάης. Στην κατηγορία των τυριών πρώτη θέση καταλαμβάνει η γραβιέρα. Στα πιάτα με αρνίσιο κρέας, τα παϊδάκια τοποθετούνται στη 2η θέση και το αντικριστό στην 5η. Οι καταγραφές συνδέουν κάθε εγγραφή με τις πρώτες ύλες και τις τεχνικές ψησίματος ή ωρίμανσης που τη χαρακτηρίζουν.

Στις κατατάξεις για τις καλύτερες περιοχές για φαγητό, η Ιταλία καταλαμβάνει τις δύο πρώτες θέσεις με την Καμπανία και την Εμίλια-Ρομάνια. Η Ελλάδα εμφανίζεται με έξι παρουσίες στη δεκάδα: η Κρήτη βρίσκεται στην 3η θέση, η Μακεδονία στην 5η, οι Κυκλάδες στην 6η, η Πελοπόννησος στην 8η και το βόρειο Αιγαίο στη 10η θέση. Οι προτάσεις για κάθε περιοχή περιλαμβάνουν βασικά τοπικά προϊόντα, δημοφιλή πιάτα και τον τρόπο παρασκευής που χρησιμοποιούν έμπειροι παραγωγοί και μικρές επιχειρήσεις. Η λίστα του Taste Atlas παραθέτει επίσης σύντομες ιστορικές αναφορές για την εξέλιξη των γεύσεων και σημειώνει τη σημασία της διατήρησης τοπικών ποικιλιών προϊόντων για την αναγνώριση μιας περιοχής ως γαστρονομικού προορισμού.

Τα συνοδευτικά κεφάλαια της κατάταξης περιλαμβάνουν εκτεταμένες σημειώσεις για τοπικά προϊόντα, καταναλωτικές συνήθειες και εποχικότητα. Τα στοιχεία αυτά αξιοποιούνται από δημοσιογράφους, ερευνητές και φορείς του τουρισμού για την αποτύπωση της γαστρονομικής ταυτότητας κάθε περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύονται μικροί παραγωγοί, τεχνικές ωρίμανσης και παρασκευής, καθώς και τοπικές ποικιλίες που επηρεάζουν τις γεύσεις. Η παρουσία πολλαπλών ελληνικών περιοχών στη δεκάδα αντανακλά, σύμφωνα με την ίδια την έκθεση, την ποικιλομορφία των πρώτων υλών και των παραδοσιακών τεχνικών που συναντώνται στη χώρα.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.