ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Καλαματιανοι στη μαχη για την επαρατη νοσο...

Την Πέμπτη 19 Απριλίου 2012 πραγματοποιήθηκε, στην έδρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση στην Κηφισιά, συνάντηση ερευνητικών ομάδων με την ευκαιρία της παρουσίασης των Επιστημονικών Μελετών που εκπονήθηκαν με αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος το 2011. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε video που παρουσίαζε τις μελέτες του 2011 και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση, η οποία εξελίχθηκε σε ένα ανοιχτό forum ανταλλαγής απόψεων για θέματα σχετικά με την έρευνα στην Ελλάδα.
Το ερευνητικό πρόγραμμα ‘Επιστημονικές Μελέτες’ διανύει ήδη το 5o έτος υλοποίησής του. Το 2011 υπεβλήθησαν 988 προτάσεις, νούμερο ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος και της εμπιστοσύνης της ερευνητικής κοινότητας προς το πρόγραμμα αυτό. Οι προτάσεις κατετέθησαν από ομάδες στις οποίες συμμετείχαν αναγνωρισμένου κύρους επιστήμονες μαζί με νέους ερευνητές και ερευνήτριες από Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθώς και Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας και άλλων χωρών. Κατόπιν αξιολόγησης της επιστημονικής επιτροπής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση επελέγησαν προς χρηματοδότηση 19 επιστημονικές ομάδες των οποίων τα αντικείμενα μελέτης κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων.
Ανάμεσα στις 19 ομάδες που παρουσίασαν τις επιστημονικές τους Μελέτες που εκπονήθηκαν με αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος το 2011 , υπήρξε και μία ομάδα όπου συμμετείχαν 2 Καλαματιανοί εξαίρετοι Επιστήμονες.
Πρόκειται για τον Νικόλαο Νικητέα, Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής της Ιατρική Σχολή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος ήταν και ο Συντονιστής της ομάδας και την Μαρία Γαζούλη Λέκτορα Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
(Στην ομάδα συμμετείχε και ο Ευστάθιος Ευσταθόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινοφυσικής της Ιατρικής Σχολής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Η έρευνα που εκπόνησαν οι 2 Καλαματιανοί επιστήμονες αφορούσε την Ανάπτυξη νανοανιχνευτών για τη στοχευμένη μοριακή ανίχνευση και απεικόνιση των μικρομεταστάσεων.
Περιληπτικά:
Τα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα (μικρομεταστάσεις) ανιχνεύονται σε ποσοστό μεγαλύτερο από 30% των ασθενών με καρκίνο χωρίς κλινική και ιστοπαθολογική εικόνα μεταστάσεων. Σήμερα, για την ανίχνευση χρησιμοποιούνται μέθοδοι που είτε έχουν χαμηλό βαθμό ευαισθησίας (ανοσοϊστοχημικές και βιοχημικές αναλύσεις), είτε είναι πολύ ακριβές (RT-PCR). Σκοπός της μελέτης ήταν η ανάπτυξη ειδικών νανοανιχνευτών βασισμένων σε αντισώματα συζευγμένα με κβαντικά κοκκία σεληνιούχου καδμίου (QDs) για την έγκαιρη ανίχνευση των μικρομεταστάσεων.

Η μέθοδος συγκρίθηκε πειραματικά με κυτταρικές σειρές και με δείγματα αίματος ασθενών με κυτταρομετρία ροής (FACS) και Real-Time PCR και έδειξε μεγάλη ευαισθησία. Κάτι τέτοιο επιτρέπει τη μελλοντική ενσωμάτωσή της στην κλινική πράξη, καθώς προσφέρει μοναδικές δυνατότητες για την ανίχνευση μικρομεταστάσεων in vitro σε κλινικά υλικά ασθενών (αίμα, ορό, ιστό), αλλά και in vivo, καθώς καθιστούν δυνατή τη μοριακή απεικόνηση των όγκων. Οι νανοανιχνευτές που αναπτύχθηκαν έχουν τη δυνατότητα ειδικής εντόπισης του όγκου όταν ενεθούν ενδοφλέβια σε καρκινικά μοντέλα (xenografts) ποντικών.
Συμπερασματικά, η χρήση νανοανιχνευτών συμβάλλει σημαντικά στην ανίχνευση μικρομεταστάσεων, με χαμηλότερο κόστος και σε λιγότερο χρόνο από τις σήμερα χρησιμοποιούμενες μεθόδους, διασφαλίζοντας παράλληλα μεγάλη ευαισθησία. Η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στα χέρια χειρουργών, ογκολόγων και ακτινοθεραπευτών, βοηθώντας στον καλύτερο σχεδιασμό της θεραπευτικής στρατηγικής και στη βελτίωση της στοχευμένης θεραπείας των όγκων.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.