ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Ανατρεπεται ο Προυπολογισμος για το 2012

Μπορεί από πέρυσι μέχρι φέτος να επινοήθηκαν και να θεσπίστηκαν δεκάδες νέα εισπρακτικά μέτρα, όμως ούτε οι ρυθμίσεις με δόση στα 100 ευρώ, ούτε το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ φαίνεται να μπορούν πια να σώσουν τα προσχήματα.
Αν και τα δύο αυτά μέτρα είναι τα μόνα που πλέον αποδίδουν κάτι στο δημόσιο ταμείο, τα συνοκά φορολογικά έσοδα του α΄τριμήνου του 2012 ήταν… ακριβώς τα ίδια με πέρυσι! Από πασης φύσεως φόρους, εισφορές και τέλη, εισπράχτηκαν μόλις 11,95 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος ήταν να αυξηθούν στα 12,3 δισ. ευρώ. Και αυτό θα ήταν μόνο η αρχή, αφού στο τέλος της χρονιάς θα πρέπει να εισπραχθούν όχι απλά τα 4πλάσια από όσα μαζεύτηκαν στο α΄τρίμηνο αλλά -με επιταυνόμενους ρυθμούς- σχεδόν τα πενταπλάσια.
Στην «τρύπα» των 357 εκατ. ευρώ που άνοιξε «με το καλημέρα» φέτος έναντι των εισπρακτικών στόχων του 2012, πρέπει να προστεθούν και τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ από την αδυναμία του κράτους να εισπράξει έστω και ένα ευρώ από Αποκρατικοποιήσεις, σε σχέση με όσα υπολόγιζε στο Μνημόνιο για το α’ τρίμηνο φέτος.
Για να εξωραΐσει την κατάσταση όμως, το υπουργείο Οικονομικών έχει «παγώσει» τις επιστροφές φόρου. Έτσι στο α΄τρίμηνο επέστρεψε στους φορολογούμενους μόνον 518 εκατ. ευρώ, ενώ υπολόγιζε 729 εκατ. και πέρυσι επέστρεψε 825 εκατ. ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό, μεταθέτει την πληρωμή άλλων 211 εκατ. ευρώ. Αν δεν βρει τρόπο να «μπλοκάρει» τις επιστροφές φόρων σε ιδιώτες που τους δικαιούνται, τότε η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα φτάνει από τώρα στα 588 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα των δαπανών, εν σχέσει με τους αναθεωρημένους («κουρεμένους») στόχους του Μνημονίου ΙΙ, προκύπτει μεγαλύτερη συγκράτηση κατά 1 δισ. ευρώ από το προγραμματισμένο. Το μισό δισ. όμως οφείλεται στο «πάγωμα» των δημοσίων επενδύσεων (το ΠΔΕ απορρίφησε 488 εκατ. ευρώ και όχι 950 όπως υποτίθεται πως σχεδιαζόταν).
Όσο «χαλαροί» και αν είχαν τεθεί οι στόχοι των δαπανών στο Μνημόνιο ΙΙ, δεν μπορεί να κρυφτει η τεράστια υπέρβαση σε σχέση με πέρυσι, κατά 5,4 δισ. ευρώ.
Η έκρηξη στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2012 (σε σχέση με αντίστοιχο τρίμηνο του 2011) οφείλεται στην καταβολή τόκων περίπου 7 δισ. ευρώ (!) που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων PSI.
Ως αποτέλεσμα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2012 εκτινάχθηκε στα 7,3 δισ. ευρώ, με αύξηση … 50% σε σχέση με τα 4,8 δισ. ευρώ που έδειχνε η «βελόνα του ελλείμματος» τον αντίστοιχο περσινό μήνα!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς δηλαδή τις δαπάνες για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων) ανήλθαν σε 19,6 δισ ευρώ ενώ βάσει των ετήσιων στόχων θα έπρεπε να είχαν μείωσε σε 14,2 δισ. ευρώ. Η υπέρβαση των δαπανών οφείλεται κυρίως στην καταβολή τόκων λογω του PSI.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.