ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Φετος σουβλιζουμε κοτοπουλο αντι για οβελια...

Mε λιγοτερα χρήματα στην τσεπη αλλά ίδιες ή και ακριβότερες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες καλούνται εφέτος οι Ελληνες να γιορτάσουν το Πάσχα.
Η δραστική μείωση των εισοδημάτων, ως αποτέλεσμα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση
της φορολογίας, η ανελαστικότητα των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και οι ανατιμήσεις σε μία σειρά άλλων όπως για παράδειγμα τα καύσιμα και τα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, αναγκάζουν τους Ελληνες να περάσουν το φτωχοτερο Πάσχα των τελευταιων δεκαετιών.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι δεν θα εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ όπως έκαναν άλλες χρονιές, καθώς τα χρήματα δεν φτάνουν. Όσο για εκείνους που θα το επιχειρήσουν, μάλλον πρέπει να γνωρίζουν ότι θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Με τις μειώσεις των εισοδημάτων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να έχουν ξεπεράσει το 20%, αλλά τις τιμές στην αγορά να τραβούν την ανηφόρα τα νοικοκυριά βγάζουν μολύβι και χαρτί σε μια προσπάθεια να υπολογίσουν τα έξοδά τους.
Σύμφωνα με έρευνα των «ΝΕΩΝ» μια τετραμελής οικογένεια με δύο εργαζόμενους (ένας δημόσιος και ένας ιδιωτικός υπάλληλος) που πέρυσι είχε συνολικές καθαρές μηνιαίες αποδοχές 3.040 ευρώ, εφέτος καλείται με 728 ευρώ λιγοτερα χρήματα (-23%) να καλύψει τις ίδιες ανάγκες. Μάλιστα, αν υπολογιστούν και οι περικοπές που έχουν επέλθει και στα δώρα του Πάσχα, τότε η οικογένεια αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερη μείωση των εισοδημάτων της που φτάνει συνολικά τα 955,5 ευρώ.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών που πρέπει να αγοράσει. Η κούρσα των διεθνών τιμών των καυσίμων τον τελευταίο χρόνο εκτόξευσε το κόστος της αμόλυβδης, η οποία σε ορισμένες περιοχές της χώρας έχει φτάσει ακόμα και τα 2 ευρώ το λίτρο.
Έτσι σε περίπτωση που η συγκεκριμένη οικογένεια πάρει την απόφαση να ταξιδέψει για το Πάσχα στη Θεσσαλονίκη θα αναγκαστεί να πληρώσει 12,1 ευρώ περισσότερα. Συγκεκριμένα για την ίδια διαδρομή το κόστος μαζί με τα διόδια ήταν πέρσι 141,4 ευρώ, ενώ εφέτος έχει φτάσει τα 153 ευρώ αφού η μέση τιμής της αμόλυβδης από 1,7 ευρώ το λίτρο σκαρφάλωσε στο 1,835 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 8% ακριβότερα.
Αντίστοιχα, εάν επιλέξει να περάσει τις διακοπές της στην Καλαμάτα το συνολικό κόστος μαζί με τα διόδια εφέτος είναι 110,14 ευρώ από 102,9 ευρώ πέρυσι, δηλαδή 8 ευρώ ακριβότερα.
Ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι είναι και τα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών εταιρειών καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα οι τιμές τους αυξήθηκαν 6%. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι πως αν η συγκεκριμένη οικογένεια επιλέξει να περάσει το Πάσχα σε κάποιο νησί θα πληρώσει ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα το κόστος των εισιτηρίων οικονομικής θέσης μιας οικογένειας με 2 ενηλίκους και 2 παιδιά μαζί με το αυτοκίνητο και προορισμό τη Χίο (μετ' επιστροφής) ήταν πέρυσι στα 343 ευρώ ενώ εφέτος στα 364 ευρώ, για το Ηράκλειο της Κρήτης από 355 ευρώ το κόστος ανέβηκε στα 375 ευρώ και για τη Ρόδο από τα 517 ευρώ πέρυσι, εφέτος 548 ευρώ.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.