ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

17 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ το ασπροχωμα

Σε περίπου δυόμισι χρόνια από τώρα θα έχει ολοκληρωθεί η πράξη εφαρμογής της Πολεοδομικής Μελέτης του Ασπροχώματος. Χθες η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τους όρους του διαγωνισμού. Η Διεύθυνση Πολεοδομίας κάνει αγώνα δρόμου και πιέζει και το υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε μέχρι το Μάη του 2013 να έχει τελειώσει και η πολεοδομική της Βέργας, για να προκηρυχθεί και η δική της πράξη εφαρμογής. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πράξης εφαρμογής της μελέτης του Ασπροχώματος ανέρχεται στα 445.000 ευρώ περίπου, τα οποία δεν υπάρχουν, όμως ο Δήμος ευελπιστεί ότι θα εξασφαλιστούν από κάποιο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, πιθανότατα από το «Πράσινο Ταμείο».
 Επιπλέον η διευθύντρια της Πολεοδομίας, Παναγιώτα Κουράκλη, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι στο διαγωνισμό θα προσφερθεί έκπτωση που θα πλησιάσει, ίσως και θα ξεπεράσει το 50%. Λόγω της οικονομικής κρίσης ο ανταγωνισμός έχει οξυνθεί και οι εκπτώσεις που προσφέρονται, σε διαγωνισμούς πολεοδομικών έργων, είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Η κ. Κουράκλη σημείωσε ότι ο καθαρός χρόνος της μελέτης είναι ιδιαίτερα σφιχτός, μόλις δέκα μήνες, ενώ ο συνολικός χρόνος (μαζί δηλαδή με τα χρονικά διαστήματα για αναρτήσεις, ενστάσεις κ.λπ) έχει καθοριστεί στα δύο χρόνια. Αν υπολογιστούν και οι τουλάχιστον τέσσερις μήνες που θα χρειαστούν μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, τότε η ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής προσδιορίζεται ότι θα γίνει σε δυόμισι χρόνια. Σημειώνεται ότι την πράξη εφαρμογής κανονικά θα έπρεπε να την κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού το ίδιο έκανε την πολεοδομική μελέτη.
Ωστόσο αφενός δεν έχει χρήματα και αφετέρου οι ρυθμοί του υπουργείου είναι απόλυτα αργοί, αν όχι στάσιμοι. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι τις πολεοδομικές του Ασπροχώματος, της Βέργας και της Μ. Μαντίνειας της ξεκίνησε το 1995! Είναι λοιπόν θετικό που την πράξη εφαρμογής ανέλαβε ο Δήμος, παρά το οικονομικό κόστος που επιβαρύνεται. Όσον αφορά την πολεοδομική της Βέργας, η κ. Κουράκλη σημείωσε ότι το Μάη του 2013 ολοκληρώνεται η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε μέχρι τότε να έχει ολοκληρωθεί και η συγκεκριμένη μελέτη και να μην χρειαστεί να δοθεί και νέα αναστολή. Ο Δήμος αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τη μελέτη για τα ρέματα, που είναι η μόνη ουσιαστική εκκρεμότητα. kalamatajournal

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.