ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

ΜΕΤΡΑ ΛΗΨΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Η Βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου, ενόψει της επικείμενης συνεργασίας δύο ισπανικών ελαιοκομικών κολοσσών, κατέθεσε Ερώτηση, με την οποία ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προβεί σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την προστασία της ελληνικής ελαιοκομίας από τις επιπτώσεις τέτοιου μεγέθους συμφωνιών. Επίσης τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να καρπούται ο παραγωγός το πλεονέκτημα της κατοχυρωμένης υψηλής ποιότητας extra παρθένου ελαιόλαδου. Τέλος ερωτά για τις ελληνικές διεκδικήσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης της Commission σχετικά με την προστασία του ελαιόλαδου. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :
 Οι αναμενόμενες επιπτώσεις της επικείμενης συμφωνίας συνεργασίας δύο ισπανικών «κολοσσών» στον τομέα του ελαιόλαδου, της συνεταιριστικής GRUPO HOJIBLANCA και της DEOLEO S.A., καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για τη στήριξη της ελληνικής ελαιοκομίας, λαμβανομένων υπόψη ότι : - Πρόκειται για συμφωνία που αναμένεται να αλλάξει το χάρτη της παγκόσμιας παραγωγής και εμπορίας ελαιόλαδου.
 - Ο όγκος της ελαιοκομικής παραγωγής της GRUPO HOJIBLANCA έφθασε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τους 250.000 τόνους, δηλαδή περίπου τον αντίστοιχο όγκο της συνολικής ελληνικής παραγωγής.
 - Η εθνική μας ελαιοκομία δεν μπορούσε ούτως ή άλλως να ανταγωνιστεί –σε επίπεδο μεγεθών- την αντίστοιχη ισπανική, πολλώ δε μάλλον μετά την παραπάνω επικείμενη συμφωνία.
 - Σε περιπτώσεις παραγωγών τέτοιου μεγέθους, παρατηρείται συνηθέστατα το φαινόμενο όχι μόνο ελέγχου αλλά και διαμόρφωσης από αυτούς των τιμών της αγοράς.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.