ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Η Πελοποννησος και οι περιφερειες δινουν δυνατες λυσεις

«Πεποίθησή μας αποτελεί η άποψη σύμφωνα με την οποία οι Περιφέρειες θα δώσουν τη λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για το λόγο αυτό είμαστε έτοιμοι για δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να εφαρμόσουμε μια αποτελεσματική πολιτική» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012.
 «Η συνεργασία μας με τον κ. Υπουργό αποτελεί ταυτόχρονα όδευση για νέες πολιτικές λύσεις, με πολιτικές καινοτόμες και ρηξικέλευθες, που υπακούουν στο σχέδιό μας ενάντια στην κρίση» τόνισε ο Περιφερειάρχης. «Οι δράσεις και η συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρεια εκτείνεται και επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, της πρωτοβάθμιας, της δευτεροβάθμιας, της τριτοβάθμιας και της δια βίου μάθησης, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε η Περιφέρεια να μην είναι μόνο αρωγός, αλλά πρωταγωνίστρια» δήλωσε ο κ. Υφυπουργός και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη του τομέα της παιδείας θα γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις ικανότητες των Περιφερειών. Ο Περιφερειάρχης τόνισε για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα πλήρους ανάπτυξης της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τις Περιφέρειες, όπως της παιδείας και της υγείας, σημειώνοντας ότι «δεν ζητάμε χρήματα, αλλά τη δυνατότητα να αυτοδιαχειριζόμαστε τις δομές μας».
 Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών ο Περιφερειάρχης ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου η Περιφέρεια να έχει τη νομική εξουσιοδότηση για τη διεξαγωγή των σχετικών διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερόμενους μεταφορείς. Στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης ο κ. Τατούλης ζήτησε τη θέσπιση βασικών αξόνων με τις γενικές αρχές για το σύνολο της χώρας και παράλληλα τη μεταφορά της αρμοδιότητας στις Περιφέρειες, παρέχοντας παράλληλα σε αυτές τη δυνατότητα εξειδίκευσής της, «σύμφωνα άλλωστε και με τη νέα κατεύθυνση που υπαγορεύει η Προγραμματική Περίοδος 2014 – 2020». Την πρόταση αυτή του Περιφερειάρχη άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο κ. Υφυπουργός και εξέφρασε και τη δική του πεποίθηση ότι ο τομέας αυτός θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στα πανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σημείωσε ότι έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες αξιοποίησης και ενίσχυσής τους με τις συνέργειες που έχουν δρομολογηθεί για τη δημιουργία Ινστιτούτων με ελληνικούς και διεθνείς φορείς, όπως αυτό για την ανάπτυξη της έρευνας στη θαλάσσια, πλωτή αιολική ενέργεια και αυτό για την εφαρμογή της νανοτεχνολογίας σε τομείς άμεσα συναρτώμενους με την τοπική οικονομία.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.