ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Βουλή: Παράσταση για δυο ρόλους η εκλογή Βούτση

«Καρφιά», αιχμές και... μπηχτές στην παράδοση της προεδρίας της Βουλής  Κωνσταντοπούλου: Θα μας κρίνει η ιστορία - Βούτσης: Μας έχει κρίνει ο λαός τρεις φορές μέσα στους τελευταίους μήνες
Σε παράσταση για δυο ρόλους εξελίχθηκε η χθεσινή διαδικασία εκλογής του νέου προεδρείου της Βουλής. 
Το προσκήνιο μονοπώλησε ο νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου Νίκος Βουτσης και οι προγραμματικές του δεσμεύσεις. Ο νέος ισχυρός θεσμικός παράγοντας της χώρας εξελέγη με 181 θετικές ψήφους αν και θα μπορούσε να λάβει περισσότερες. Όμως το "κακό προηγούμενο" που δημιούργησε η προκάτοχος του ανάγκασε την αντιπολίτευση να μην στηρίξει την υποψηφιότητα του.
Πάντως ο ίδιος κατά την πρώτη του τοποθέτηση ως πρόεδρος του κοινοβουλίου επέμεινε στην ανάγκη ευρύτερων συνεννοήσεων για όλα τα κρίσιμα ζητήματα και τις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις. 
Στο παρασκήνιο όμως κυριάρχησε η κυρία Ζωη Κωνσταντοπουλου καθώς σε κάθε πηγαδάκι το όνομα της έμπαινε ως σημείο αναφοράς, σύγκρισης ή ανακούφισης. Η κοινοβουλευτική περσόνα της προηγούμενης περιόδου αν και απούσα αποτελούσε θέμα συζήτησης στα έδρανα της ολομέλειας, στους διαδρόμους  και το καφενείο της Βουλής. Οι ορκισμένοι της εχθροί πανηγύριζαν για την έξοδο της από το αξίωμα ενώ οι λιγοστοί της φαν στοιχημάτιζαν πως σύντομα θα δικαιωθεί.
Ζωή - Βουτσης: Τελετή με δηλητηριώδη καρφιά 
Πάντως η συνάντηση των δυο πρωταγωνιστών έγινε σε κλίμα ηπιότερες έντασης από τα αναμενόμενα αν και δεν έλειψαν οι αιχμηρές αναφορές και τα καυστικά υπονοούμενα.
Η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι θα είναι αρωγός στις προσπάθειες διαλεύκανσης σκανδάλων, διεκδίκησης γερμανικών οφειλών και αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους όχι όμως στην σύναψη μνημονίων και δανειακών συμβάσεων που καταδικάζουν την κοινωνία.
Στο τέλος κοίταξε προς το μέρος του νέου προέδρου της Βουλής λέγοντας πως «θα μας κρίνει όλους η ιστορία».
Ετοιμόλογος όμως ο κ. Βούτσης της υπενθύμισε ότι τους τελευταίους εννέα μήνες τους έχει κρίνει ο λαός τρεις φορές. «Μας έχει κρίνει και μας έχει επιβραβεύσει ή καταδικάσει ως κόμματα, προσωπικότητες και πολιτικές» επισήμανε ο νέος πρόεδρος 
Έρχονται Εξεταστικές επιτροπές, κοινοβουλευτικά ΚΕΠ, αξιολόγηση εργαζομένων Βουλής και φορολόγηση βουλευτικής αποζημίωσης
Νωρίτερα ο κ Βουτσης εμφανώς συγκινημένος για την εκλογή του ευχαρίστησε τους βουλευτές και απευθυνόμενος κυρίως προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας τους κάλεσε να δείξουν δημοκρατική αλληλεγγύη για την εκλογή όλων των υποψηφίων  για τις θέσεις των αντιπροέδρων του κοινοβουλίου.
Παρουσιάζοντας τις προγραμματικές του δηλώσεις και τον οδικό άξονα που θα ακολουθήσει ως Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε την ανάγκη διαλεύκανσης σκανδαλωδών υποθέσεων με την συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών, το άνοιγμα της Βουλής στην κοινωνία με την δημιουργία «κοινοβουλευτικών ΚΕΠ» στον χώρο που σήμερα στεγάζονται τα ανθοπωλεία επί της οδού Β. Σοφίας, την φορολόγηση των βουλευτικών εισοδημάτων και την περαιτέρω περικοπή των απολαβών τους.
Επιπροσθέτως, δεν έχασε την ευκαιρία να αφήσει δηλητηριώδη καρφιά κατά της απερχόμενης προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου κατηγορώντας την ότι λειτούργησε ως «καναλάρχης» και επιχείρησε να μετατρέψει την Βουλή σε «ΜΚΟ».
«Η Βουλή με πολυσχιδείς δραστηριότητες και θεματικές δεν μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι υποκαθιστά φορείς και δράσεις πολιτιστικέ, μιντιακές  και άλλε. Δεν είμαστε καναλάρχες, ΜΚΟ , ινστιτούτα ή δομές κοινωνικής δικτύωσης» είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «Η νομοθέτηση θα ακολουθεί πιστά τον Κανονισμό μέσα από συναινετική εφαρμογή των διαδικασιών χωρίς τυπολατρίες».
Στο τέλος δε επισήμανε με νόημα ότι οι διαρκείς αναφορές της κυρίας Κωνσταντοπούλου περί «κατάλυσης της Δημοκρατίας» προσβάλουν «την ιστορική μας μνήμη. Πρόκειται γι ανιστόρητες και εσφαλμένες κρίσεις που διαθλούν το παρόν και το μέλλον μέσα από παραμορφωτικούς καθρέπτες».
Αναφορικά με τους σταθμούς του οδικού του άξονα είπε πως:
- Να ενισχυθεί η ουσιαστική διαμεσολάβηση κοινοβουλευτικού Σώματος με κοινωνικό Σώμα.
-  Να εργαζόμαστε με συνείδηση της ευθύνης αποκλείοντας τις σκοτεινές διαδρομές διαφθοράς διαπλοκής και επιλεκτικής νομοθέτησης για ενίσχυση οικονομικών συμφερόντων.
-  Η επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας πόθεν έσχες ΔΕΚΟ και Διάσκεψη Προέδρων έχουν θωρακιστεί για να αντιμετωπίσουν φαινόμενα διαφθοράς όπως εξεταστικές που θα αποφασίσει εκ νέου ή για πρώτη φορά η νέα Βουλή .
-  Να οριστούν διοικήσεις Ανεξάρτητων Αρχών με ευρύτατες συναινέσεις
- Ουσιαστική έρευνα σε υποθέσεις που εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα
-  Αποκλεισμός εταιριών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα από διαγωνισμούς του δημοσίου
- Πολλαπλασιασμός διαβουλεύσεων με κοινωνικούς φορείς
-  Διεξαγωγή και διοργάνωση συνεδρίων από Ίδρυμα της Βουλής για θέματα όπως μεταναστευτικό – προσφυγικό κ.α.
- Ευκαιρίες εργασίας στην Βουλή σε νέους επιστήμονες
-  Να ανοίξουν οι πόρτες και να δοθούν ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες.
-  Εξορθολογισμός λειτουργίας Καναλιού της Βουλής
-  Άρση ιδιότυπων σχέσεων υπαλλήλων του κοινοβουλίου και κατάργηση ειδικών διατάξεων Κανονισμού της Βουλής που προωθούν πελατειακές σχέσεις \
- Ειδική υπηρεσία της Βουλής για την επαφή με τους πολίτες. Δημιουργία «κοινοβουλευτικού Κέντρου Εξυπηρέτησης και Ενημέρωσης Πολιτών» που θα στεγάζεται στον χώρο που βρίσκονται σήμερα τα ανθοπωλεία επι της Β. Σοφίας
-  Ισονομία μεταξύ των υπαλλήλων με καθιέρωση αξιολόγησης που θα καθορίζει και το ύψος των μισθών
-  Σύγχρονη διοικητική μεταρρύθμιση στις υπηρεσίες της Βουλής. Διαρκείς αξιολόγηση δομών και αρμοδιοτήτων και στοχοθεσίας.
-  Τέλος στην «ενοικίαση» εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
-   Οικονομικά Βουλευτών: «Θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε συλλογικά στον τρέχοντα προϋπολογισμό της Βουλής μέτρα που η κυβέρνηση έχει ήδη εισηγηθεί για την εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος που απολαμβάνουν οι βουλευτές με αυτό των πολιτών  και μείωση βασικού μισθού»
Να σημειωθεί πως ο νεος Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη με 181 θετικές ψήφους έναντι 113 «λευκών» και 3 «άκυρων».
Τον κ. Βούτση ψήφισαν οι 153 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (έλλειπαν οι Πάνος Καμμένος και Νίκος Νικολόπουλος), οι 9 βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων και 28 βουλευτές από τα υπόλοιπα κόμματα.
Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμι ψήφισαν κατά συνείδηση καθώς δεν υπήρξε «επίσημη γραμμή» από τις ηγεσίες των κομμάτων, του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».
Οι νέοι αντιπρόεδροι 
Με ευρύτατες πλειοψηφίες εξελέγησαν οι αντιπρόεδροι, οι κοσμήτορες και οι γραμματείς του κοινοβουλίου εκτός από τους προτεινόμενους από το κόμμα της Χρυσής Αυγής.
Πάντως ο υποψήφιος του φιλοναζιστικού μορφώματος για την θέση του Αντιπροέδρου Γιάννης Αϊβατίδης έλαβε 41 θετικές ψήφους περισσότερες από όσες μπορούσε να διαθέσει η κοινοβουλευτική του ομάδα.
Οι προτεινόμενοι από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τις τρεις πρώτες θέσεις αντιπροέδρων της Βουλής έλαβαν:
(Α’ Αντιπρόεδρος) Τάσος Κουράκης 197 «ναι», 64 λευκά και 6 άκυρα
(Β’ Αντιπρόεδρος) Γιώργος Βαρεμένος 205 «ναι», 64 λεύκα και 6 άκυρα
(Γ’ Αντιπρόεδρος) Τασία Χριστοδουλοπούλου 183 «ναι», 64 άκυρα και 6 άκυρα
Ο προτεινόμενος από την ΝΔ για την θέση του Δ Αντιπροέδρου Νικήτας Κακλαμάνης έλαβε 267 «ναι» και 27 άκυρα
Ο προτεινόμενος από την Χ.Α. για την θέση Ε’ Αντιπροέδρου Γιάννης Αϊβατίδης έλαβε 59 «ναι» 187 «λευκά» και 49 άκυρα. Η ΚΟ της Χρυσής Αυγής έχει καταθέσει ένσταση επι των άκυρων ψηφοδελτίων
Ο προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ για την θέση του Στ’ Αντιπροέδρου Δημήτρης Κρεμμαστινός έλαβε 245 «ναι», 40 λευκά και 5 άκυρα
Τέλος ο προτεινόμενος από το ΚΚΕ για την θέση του Ζ’ Αντιπροέδρου Γιώργος Λαμπρούλης έλαβε 229 «ναι» 6 λευκά και 49 άκυρα
Οι τρεις θέσεις κοσμητόρων καταλαμβάνονται από τους Νάσο Αθανασίου (ΣΥΡΙΖΑ) που έλαβε 208 «ναι», 66»λευκά» και 7 άκυρα. Τις ίδιες ψήφους έλαβε και ο κ. Γιώργος Πάτζας (ΣΥΡΙΖΑ) ενώ ο κ. Κώστας Κουκοδήμος έλαβε 268 «ναι», 20 λευκά και 2 άκυρα.
Οι έξι θέσεις γραμματέων του κοινοβουλίου καταλαμβάνονται από τους
Νατάσα Γκαρά, Μάριο Κατση, Γιάννη Σαρακιώτη και Γιώργο Ψυχογιό εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβαν 208 «ναι», 66 «λευκά» και 7 άκυρα. Τον κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη (ΝΔ) που έλαβε 268 «ναι», 20 λευκά και 2 άκυρα ενώ ο προτεινόμενος από την ΧΑ Νίκος Κούζηλος καταψηφίστηκε λαμβάνοντας 27 «ναι», 184 «λευκά» και 49 «άκυρα».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.