ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

europe

Η ορκωμοσία των Βουλευτών στη νέα Βουλή (video)

Ξεκινά η νέα κοινοβουλευτική περίοδο, με την ορκωμοσία των 300 βουλευτών των οκτώ κομμάτων της νέας Βουλής όπως αυτή προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
bouli orkomosia1Με τρεις νενομισμένους όρκους ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των νεοεκλεγέντων βουλευτών. Πρώτα δόθηκε ο θρησκευτικός όρκος παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ακολούθησε ο θρησκευτικός όρκος στο Κοράνι από δύο μουσουλμάνους βουλευτές και τέλος ο πολιτικός όρκος.
Οι βουλευτές ορκίσθηκαν στο Ευαγγέλιο: «ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, θα υπακούω στο Σύνταγμα τους νόμους και θα εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχήθηκε «καλή δύναμη σε όλους και πολλές υπομονές». Σημειώνεται ότι στο Κοράνι ορκίσθηκαν μόνο οι Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) και Αχμέτ Ιλχάν (Ποτάμι), ενώ ο Μουσταφά Μουσταφά (ΣΥΡΙΖΑ) έδωσε πολιτικό όρκο.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον πολιτικό όρκο. Με παραίνεση του Ν. Κακλαμάνη εγέρθησαν όλοι οι βουλευτές, όπως είχε γίνει και στον θρησκευτικό όρκο.
«Διαβεβαιώνω στην τιμή και την συνείδησή μου ότι θα είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, θα υπακούω στο Σύνταγμα τους νόμους και θα εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου», ήταν ο όρκος που έδωσαν οι βουλευτές.
Αισιόδοξη για την κοινοβουλευτική περίοδο που ξεκινά εμφανίστηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος προσερχόμενη στη Βουλή για την ορκωμοσία. «Ξεκινά μια δύσκολη περίοδος, έχουμε μπροστά μας ουσιαστικό έργο σε μία καθοριστική στιγμή για τη χώρα», δήλωσε η Ο. Γεροβασίλη.
«Η Βουλή όπως και η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί σκληρά» πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείσα για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τόνισε ότι η αποτίμηση είναι «εξαιρετικά θετική».
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπροσωπεύεται από 145 βουλευτές, η ΝΔ από 75, η Χρυσή Αυγή από 18, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) θα εκπροσωπείται από 17 βουλευτές, το ΚΚΕ έχει εκλέξει 15, το ΠΟΤΑΜΙ 11, οι ΑΝΕΛ 10 και η Ένωση Κεντρώων 9 βουλευτές.
Στο προεδρείο της Βουλής θα βρίσκεται ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νικήτας Κακλαμάνης που στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν ο Δ΄ αντιπρόεδρος. Ο κ. Κακλαμάνης θα προεδρεύσει της διαδικασίας, καθώς η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που συνεργάστηκε με το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας, δεν εξελέγη.
Στις 11 την Κυριακή η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής
Την Κυριακή, επίσης, στις 11.00 το πρωί έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, με τον Νίκο Βούτση, που έχει προταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, να διεκδικεί το αξίωμα. Την υποψηφιότητα του κ. Βούτση πέραν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σημειώνεται ότι η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε εκλεγεί με ρεκόρ ψήφων, που έφθασαν τους 236.
Τη Δευτέρα ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας.  Την Τρίτη και την Τετάρτη οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας συνεχίζονται με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ μιλούν και βουλευτές.  Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας, οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.  Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Η εκλογή του Προεδρείου της Βουλής Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, το Προεδρείο της Βουλής εκλέγεται από τα μέλη της και απαρτίζεται από τον πρόεδρο, επτά αντιπροέδρους, τρεις κοσμήτορες και έξι γραμματείς.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.