ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Στον Εισαγγελέα η ΜΚΟ Παπαμιμίκου με πλαστά τιμολόγια

Η ΥΔΑΣ έστειλε τον περασμένο Ιούλιο στον Εισαγγελέα, έγγραφο για πλαστά παραστατικά της ΜΚΟ ΔΙ.ΔΗ.ΝΕ. του Ανδρέα Παπαμιμίκου, με το ποσό των 209.913 ευρώ.
papamimikosΣτο έγγραφο αναφέρεται ότι τον Ιούλιο, ο επικεφαλής ΥΔΑΣ πρέσβης κ. Νίκος Βαμβουνάκης, μετά από έρευνα των υπηρεσιών, διαβίβασε στην εισαγγελία φάκελο με έγγραφα 100 σελίδων από τα οποία προκύπτει πως πρόκειται για εικονικά τιμολόγια
Σύμφωνα με το έγγραφο, προκύπτει ότι αποδείξεις 209.203 ευρώ που είχαν υποβληθεί το 2009 από την ΜΚΟ «Δίκτυο για την Δημοκρατία στη Ν.Α Ευρώπη» στην ΥΔΑΣ, του ΥΠΕΞ, είναι πλαστές. Το έγγραφο αναφέρει ότι το ποσό αυτό αποτελεί μέρος συνολικού ποσού 394.750 ευρώ με τα οποία είχε συγχρηματοδοτηθεί από την ΥΔΑΣ η εν λόγω ΜΚΟ για την κατασκευή υδραγωγείου στην περιοχή Αγ. Σαράντα στην Αλβανία. Τα πλαστά παραστατικά είχαν υποβληθεί στην ΥΔΑΣ και είχαν εγκριθεί από τον τότε Γενικό Διευθυντή Πρέσβυ, κ. Μ. Καραφωτιά και την τότε Αναπ. Γενική διευθύντρια της ΥΔΑΣ Πρέσβυ κα. Ελ. Ζορμπαλά, σύμφωνα με τρεις συνημμένες βεβαιώσεις. Στο έγγραφο επισημαίνεται, ότι προφανώς εκ παραδρομής η βεβαίωση που υπογράφεται από τον κ. Καραφωτιά, φέρει εσφαλμένη ημερομηνία, ήτοι 18.2.2008 αντί της ορθής 18.2.2009. Όσον αφορά στην υλοποίηση του έργου (κατασκευή υδραγωγείου), και στην κοστολόγηση των δαπανών, η ΥΔΑΣ διερευνά όλο το θέμα και θα αποστείλει το πόρισμα μόλις ολοκληρωθεί.
Να σημειωθεί ότι η σχέση Παπαμιμίκου με την ΜΚΟ, είχε προκύψει από ερώτηση στη Βουλή, του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, σχετικά με τον έλεγχο της χρηματοδότησης της ΜΚΟ.
Όπως προκύπτει από το απαντητικό έγγραφο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά , «ο Ανδρέας Παπαμιμίκος του Ιωάννη παρείχε στο παρελθόν υπηρεσίες επ’ αμοιβή προς τη ΜΚΟ ‘ΔΙ.ΔΗ.ΝΕ’ («Δίκτυο για τη Δημοκρατία στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη»). Σύμφωνα με Έκθεση Ορκωτών Ελεγκτών για τις χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων ελληνικών ΜΚΟ κατά τα έτη 2000-2010 (αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΥΔΑΣ, www.hellenicaid.gr, από τον Απρίλιο 2015), το συνολικό ποσό που εκταμιεύθηκε για τη ΔΙ.ΔΗ.ΝΕ. ανέρχεται σε 2.492.728 ευρώ».
Ο κ. Καμμένος ζητούσε να ενημερωθεί σε ποια φάση βρίσκεται η έρευνα του ΣΔΟΕ, που αφορούσε τα αδικήματα της υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου, της κατ’ εξακολούθηση απάτης σε βάρος του Δημοσίου, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
Σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο του κ. Κοτζιά, «ο βουλευτής ανέφερε ότι το ΣΔΟΕ είχε αρχικά ζητήσει από την ΥΔΑΣ να απαντήσει αν μέλος της ΜΚΟ «Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στα Νότια και Δυτικά Βαλκάνια» είναι ο Ανδρέας Παπαμιμίκος του Ιωάννη και ακόμη δύο πρόσωπα. Στη συνέχεια το ΣΔΟΕ είχε κάνει και δεύτερο έγγραφο προς την ΥΔΑΣ και ζητούσε στοιχεία για την ΜΚΟ ΔΙΔΗΝΕ. Ο ερωτών βουλευτής ζητούσε επίσης από τον υπουργό να απαντήσει αν ο κ. Παπαμιμίκος είναι ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας».
Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν γνωρίζει σε ποια φάση βρίσκεται η έρευνα του ΣΔΟΕ και πότε θα ολοκληρωθεί.
Ωστόσο, τονίζει ότι ο ίδιος έδωσε εντολή προς τη Γενική Διεύθυνση ΥΔΑΣ από την 16η Απριλίου 2015, και διενεργείται ήδη επανεξέταση προγραμμάτων ΜΚΟ που έχουν χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών και τα πορίσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα μόλις ολοκληρωθούν.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.