ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Από 1η Μαΐου απαγορεύεται ρητά το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Γιόβας, σχετικά με τον επικείμενο σχεδιασμό για την προφύλαξη πυρκαγιών στην περιφέρεια Πελοποννήσου για το 2015.
Επίσημα ξεκινά αύριο 1η Μαΐου η αντιπυρική περίοδος που λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται κάθε καύση σε υπαίθριο χώρο και σε δασικές εκτάσεις και, σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πελοποννήσου κ. Γιόβα, στους παραβάτες επισείονται αυστηρές κυρώσεις βάσει των Νόμων.
Ο σχεδιασμός αφορά 4 τομείς: οργάνωση, κινητοποίηση, πρόληψη και φύλαξη. Συγκεκριμένα, για το 2015 προβλέπονται 64 περιπολικά για το πρώτο στάδιο, 76 για το δεύτερο και 97 στο τρίτο στάδιο, ενώ 43 πυροφυλάκια θα επανδρωθούν. Σκοπός όλης αυτής της προετοιμασίας δεν είναι άλλος από τη διαφύλαξη και προστασία ζώων και περιουσιών πολιτών και κράτους.
Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες όσον αφορά το δασικό οδικό δίκτυο της υδατοδεξαμενές, τα πυροφυλάκια μας, τα υδροστώμια και στάλθηκαν τα αποτελέσματα και οι εκθέσεις στις κατά τόσους περιουσίες για τις δικές τους ενέργειες. Επίσης ο κ. Γιόβας μίλησε και για τους κατά τόπους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων και όπως ανέφερε έχουν γίνει οι προβλεπόμενοι έλεγχοι και έχουν σταλεί οι εκθέσεις στις αρμόδιες αρχές. Συγκεκριμένα για την περιοχή του Αγίου Βλάση η οποία εξυπηρετείται ως χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων του δήμου Τρίπολης τόνισε ότι καθ’ όλη τα διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου γίνονται περιπολίες ιδιαίτερα στα δασικά συμπλέγματα και στα αστικά άλση και δάση.
Έχει γίνει έλεγχος στον Άγιο Βάση και έχουν σταλεί οι εκθέσεις στις εισαγγελικές αρχές για τυχόν ελλείψεις
Ο κ Γιόβας επέστησε την προσοχή για περαιτέρω συνεργασία Δήμων αλλά και εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα. Εννοείται ότι όλοι οι προαναφερθέντες πρέπει να συμβάλλουν στην περαιτέρω ενημέρωση πολιτών, αλλά και οι ίδιοι οι δημότες πρέπει να μάθουν να προφυλάσσονται, καθαρίζοντας τα οικόπεδά τους, τις στέγες τους κλπ, καθώς όπως ο ίδιος ο κ Γιόβας τα περισσότερα περιστατικά πυρκαγιών, οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια. Πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθούν λάθη παρελθόντος.
Οι περισσότερες φωτιές περίπου κατά 90% οφείλονται σε αμέλεια, τόνισε, αποκαλύπτοντας ότι ήδη έχει ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου με πολίτες οι οποίοι άναψαν φωτιά για να κάψουν ξερά χόρτα και προκάλεσαν πυρκαγιά σε δασικές εκτάσεις.
Όσο για την επάρκεια του προσωπικού, είπε ότι είναι το ίδιο προσωπικό με πέρυσι, αλλά στις 11 Μαΐου αναμένεται η πρόσληψη εποχικών οι οποίοι θα επανδρώσουν τα πεζοπόρα τμήματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης, για την ενίσχυση των Π.Υ., ανέφερε ότι θα εξοπλιστούν με 20 νέα πυροσβεστικά οχήματα, για την καλύτερη προστασία των δασών. Ακόμη, ανέφερε ότι τα προβλήματα με τα ελαστικά είναι λιγότερα σε σχέση με τις άλλες χρονιές, γεγονός που βοηθά τις υπηρεσίες.
Για τα εναέρια μέσα, ο κ. Γιόβας ανέφερε ότι δεν έχει σταλεί κάποιο επίσημο έγγραφο αλλά αναμένεται να υπάρχει και εναέρια δύναμη στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο διοικητής της Π.Υ. Πελοποννήσου σημείωσε ακόμα πως σημαντική είναι και η προσφορά των εθελοντών σε αυτές τις περιπτώσεις και εξήρε τη συμβολή τους αφού βοηθούν στην επάνδρωση των πυροφυλακίων

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.