Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία της ενημέρωσης των πασχόντων, προκειμένου να ζουν καλά με τον σακχαρώδη διαβήτη αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις επιπλοκές του, οι οποίες τρομάζουν , όπως και η ίδια η νόσος, από την οποία πάσχουν πάνω από ένα εκατ. άνθρωποι στην Ελλάδα και σχεδόν 537 εκατ. παγκοσμίως.
«Τα ποσοστά είναι μεγάλα, έχουν αρχίσει να εκτοξεύονται χρόνο με το χρόνο και σε αυτό ευθύνεται το τοξικό περιβάλλον που ζούμε, δεν φταίει ο άνθρωπος που έχει διαβήτη… σε τέτοιο περιβάλλον, δεν μπορείς να ακολουθήσεις σωστή διατροφή και άσκηση », είπε χαρακτηριστικά , ο Ειδικός Παθολόγος- Διαβητολόγος Χάρης Καπερνόπουλος, προσκεκλημένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best.
Τόσο οι φαρμακοβιομηχανίες, όσο και οι έρευνες έχουν πλέον επικεντρωθεί στο διαβήτη, γιατί το πρόβλημα είναι ότι δεν αλλάζει το τοξικό περιβάλλον και οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι ευοίωνες.
Χαρακτηριστικά , όπως είπε ο κ. Καπερνόπουλος «παλαιότερα το διαβήτη τον είχαν ονομάσει, η νόσος των μεγάλων πόλεων, γιατί παρατηρούσαν ότι η άνθρωποι που έμεναν στα χωριά, με την καλύτερη διατροφή, περισσότερη άθληση … εμφάνιζαν μικρότερα ποσοστά διαβήτη». Η έξαρσή της , αποδίδεται σε γενετικούς και προδιαθεσικούς παράγοντες αλλά και στην κακή διατροφή, στην παχυσαρκία, στην έλλειψη άσκησης, σε άλλες παθήσεις όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Την ίδια ώρα όμως η επιστήμη εξελίσσετε, υπάρχουν πλέον πολλά μέσα για την αντιμετώπιση της νόσου και η διαχείρισή της γίνεται με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, δίνοντας πολλά χρόνια ζωής στον ασθενή, με ποιότητα. Ο κ. Καπερνόπουλος συνέστησε , τακτικό τσεκάπ, εργαστηριακές εξετάσεις αν χρειαστεί, σωματική άσκηση όσο περισσότερο μπορούμε και καλύτερη διατροφή. «Να μη φοβίζει ο διαβήτης, έχουμε πλέον όπλα στη διάθεση μας, για να τον αντιμετωπίσουμε», τόνισε.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου