ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

οικονομία

Προεκλογικό 2023 με λίγες φορολογικές ελαφρύνσεις και βοηθήματα

 


Η κυβέρνηση διανύει τα τελευταία τρίμηνα της θητείας πριν τις εκλογές. Τρίμηνο - πρόκληση να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες για στήριξη των εισοδημάτων
Στην κοινωνία θα μοιραστεί το έξτρα περιθώριο που προέρχεται από τις αυξημένες επιδόσεις της οικονομίας. Αυτό διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους τα κυβερνητικά στελέχη. Οι διαβεβαιώσεις βέβαια δεν αποτελούν κάτι καινούργιο. Το αναπτυξιακό μέρισμα αποτελεί μία από τις βασικές στρατηγικές της κυβέρνησης καθ όλη τη διάρκεια των κρατικών προυπολιτικών ¨εκτάκτου ανάγκης” των τελευταίων ετών, εξαιτίας των αλλεπάλληλων κρίσεων.
Το 2023 έρχεται με ανοιχτό το παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά. Στα σκαριά βρίσκεται το ήδη υπάρχον σχέδιο των φορολογικών ελαφρύνσεων για το 2023 ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σε 2,7 εκατ. μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η μεσαία τάξη είναι από τους μεγάλους κερδισμένους, καθώς θα καταργηθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ενώ προβλέπονται ενέσεις στην αγορά των ακινήτων με αναστολές φόρων και διατήρηση φορολογικών εκπτώσεων.
Η παρούσα κυβέρνηση διανύει τα τελευταία τρίμηνα της θητείας πριν τις εκλογές και μαζί με τους πολίτες – ψηφοφόρους βιώνει για τρίτη, συνεχή χρονιά μία κρίση ( υγειονομική 2020-2021, ενεργειακή 2022). Το Μέγαρο Μαξίμου έχει μπροστά του ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο για το 2023, ώστε να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες για στηριξη των εισοδημάτων, με το βλέμμα στην μεσαία τάξη. Ποντάρει να ρεφάρει και να σβησει την όποια πολιτική φθορά μέσω της οικονομίας και της στήριξης της κοινωνίας ( με βοηθήματα, παροχές και μόνιμες παρεμβάσεις στην φορολογία κλπ).
Η λίστα με τις φορολογικές ελαφρύνσεις το 2023
Ανάλογα με την ενεργειακή κρίση και τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν αποκλείεται το αποθεματικό του 1 δισ. Ευρώ για το 2023 – εφόσον δεν καταναλωθεί σε έκτακτα μέτρα στήριξης- να διοχετευθεί σε στοχευμενες παροχές.
Σχετικά με τα ήδη γνωστά μέτρα, και όσα θα εφαρμοστούν επόμενο έτος, περιγράφονται στο νέο προϋπολογισμό ο οποίος κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. 
Ειδικότερα:
  • Από την 1η Ιανουαρίου το 2023 μπαίνει τέλος στην ειδική εισφορά αλληλεγγύη. Μετά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ήρθε η χρονιά των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων να δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται. Το ετήσιο όφελος για τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ξεκινάει από 22 ευρώ και μπορεί να υπερβεί και τα 676 ευρώ για υψηλότερα εισοδήματα.
  • Οι επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Προϋπόθεση οτι αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση.
  • Το μέτρο της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2,2 εκατ. Εργαζομένων. Επίσης καταργείται η ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το μέτρο αυτό καλύπτει 600.000 υπαλλήλους.
  • Εως και τις 30 Ιουνίου 2023 διατηρούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων), καφέδες, ροφήματα και άλλα μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, εστίαση, εισιτήρια κινηματογράφων, υπηρεσίες που παρέχουν γυμναστήρια και σχολές χορού, εισιτήρια ζωολογικών κήπων.
  • Αναστέλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων.
  • Μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 αναστέλλεται η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
  • Επεκτείνεται για 2 έτη η παροχή έκπτωσης φόρου κατά 40% για τις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.