ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καλαμάτα

ΣΟΚ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Η κατάθεση – Ποιά η αναφορά στη δομή της Καλαμάτας

Την αρχή έκανε ένας 19χρονος, ο οποίος πήγε την Τετάρτη (16/11) στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και κατέθεσε πως πρόσωπο το οποίο υπηρετεί στην Κιβωτό ασελγούσε σε βάρος του από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, του συμπεριφερόταν με εξευτελιστικό τρόπο, όπως ανέφερε, και είχε πέσει θύμα ασέλγειας. Ακόμα είπε ότι υπήρχαν κι άλλα παιδιά που είχαν πέσει θύμα ασέλγειας ή άλλης μορφής κακοποίησης.

Όσο γιατί ο 19χρονος δεν είχε μιλήσει τόσο καιρό, είχε ότι απειλούσε πως θα έκοβε το επίδομα της ανήμπορης μητέρας του και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός του.

Στο κάδρο των ερευνών και η δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στα Ιωάννινα

Προκαταρκτική έρευνα σε τουλάχιστον πέντε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», μεταξύ αυτών και στις δομές των Ιωαννίνων, διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, με εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, έπειτα από σειρά καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης και ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων.

Η ανακοίνωση της Κιβωτού του Κόσμου

Η Κιβωτός σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι “δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών και ότι είναι στη διάθεση των αρχών”.

Όπως αναφέρει: «Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρος προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Κιβωτός του Κόσμου» και προσθέτει ότι «διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές».

Συνεχίζει ως εξής: «Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».

Ποιά η πρώτη.. απάντηση του πατέρα Αντώνιου

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις καταγγελίες για ασέλγεια και ξυλοδαρμούς σε βάρος ανηλίκων στην Κιβωτό του Κόσμου προχώρησε ο πατέρας Αντώνιος ο οποίος είναι και αυτός που ίδρυσε τον φορέα χωρίς ωστόσο να δίνει απαντήσεις επί της ουσίας των καταγγελιών.

«Να σας πω ότι είμαι πολύ θλιμμένος και στενοχωρημένος με όλα αυτά που ακούω γιατί έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας 25 χρονια στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο» είπε αρχικά μιλώντας στον Alpha. Υποστήριξε, δε, ότι τις καταγγελίες «εμείς τις μάθαμε από δημοσίευμα, δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο».

«Αυτό που μπορώ να σας πω και που το έχω αναφέρει σε πολλές συνεντεύξεις είναι ότι εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά που δεν είναι τα συνηθισμένα, είναι παιδιά από παραβατικές οικογένειες, που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, που δεν ήξεραν από όρια, που θέλουν να παραβατούν. Η Κιβωτός με όλο το εξειδικευμένο προσωπικό τους παιδαγωγούς και τους ψυχιάτρους το πρώτο που κάνουμε είναι να προστατεύουσουμε το τραύμα της ψυχής των παιδιών αυτών από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς που ασχολούμαστε και πήραμε τη θέση αυτή» πρόσθεσε ο πατέρας Αντώνιος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο πατέρας Αντώνιος είπε ότι «δεν ξέρουμε το όνομά του (σ.σ. του παιδιού που έκανε την καταγγελία), το επίθετό του. Έχουμε πάρει τηλέφωνο και ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία αλλά δεν έχουμε απάντηση» προσθέτοντας επίσης ότι «όχι, δεν με κάλεσε κανείς (σ.σ. για την υπόθεση)».

Σε νέα ερώτηση για το αν γνωρίζει ποιον αφορούν οι καταγγελίες ο πατέρας Αντώνιος επέλεξε και πάλι να μην δώσει ουσιαστική απάντηση λέγοντας ότι «στον Κολωνό μαζί με τους παιδαγωγούς είναι 30 άτομα. Μιλήσαμε, τους μαζέψαμε και υποπτευόμαστε κι εμείς κάποια περιστατικά. Εννοείται ότι μεταξύ μας συζητήσαμε και καθίσαμε όλοι μαζί. Δεν έχει συμβεί κάτι. Μιλάμε ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που κάνουν πράγματα. Τι να σας πω, εγώ σας λέω ότι όλα αυτά με εκπλήσσουν γιατί εμείς μενουμε στην ουσία μέσα στο έργο».

Στην παρατήρηση, δε, των δημοσιογράφων ότι θα τον περίμεναν πιο δυναμικό και κατηγορηματικό ότι θα απομακρυνθούν όσοι έχουν κάνει όσα καταγγέλονται, τότε ήταν που ο πατήρ Αντώνιος είπε ότι «εννοείται, καλά δεν το συζητάμε, από χθες την κάνουμε την κουβέντα αυτή»

«Δεν ξέρω αν σας έχει συμβεί να μεγαλώνετε παιδιά τα οποία έρχονται τραυματισμένα από παραβατικές οικογένειες. Είναι πάρα πολύ λυπηρό εμείς που κάνουμε αυτή τη δουλειά ξέρουμε ότι τα παιδιά αυτά δεν πρόκειται να συγχωρήσουν ότι δεν είμαστε οι γονείς του» επέμεινε στην ίδια γραμμή ο πατήρ Αντώνιος.

«Λέτε να το ξέραμε και να μιλάμε εμείς αυτή τη στιγμή;» ψέλισε ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κοσμου απαντώντας στο ερώτημα αν όλα αυτά είναι αποτέλεσμα φαντασίας των παιδιών.

Ο πατήρ Αντώνιος επιχείρησε να απαντήσει και στην καταγγελία παιδαγωγού που απολύθηκε μετά από όσα είπε για ξυλοδαρμό ανηλίκων που έκανε και απάντησε ότι «μιλάμε για ένα παιδαγωγό, περιμένουμε τα αποτελέσματα. Έχω ενημερωθεί για το ποιος είναι και απομακρύνθηκε από την πρώτη μέρα. Έγινε κουβέντα μαζί του αλλά ήταν πολύ εριστικός και δεν έκανε για τη δουλειά. Σύμφωνα με το διευθυντή του καταστήματος αποφάσισαν μετά από περιστατικό με μια κλοπή. Θεωρήσαμε ότι ίσως και να έχει σχέση γι αυτό και απομακρύνθηκε».

«Εννοείται ότι δεν περνάει από το μυαλό μου για ποιον μιλούν στον Κολωνό. Ψάξαμε να βρούμε τον άνθρωπο που έγραψε την αρχική καταγγελία για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες. Εμείς ζητάμε από τους εθελοντές ποινικό μητρώο και τους εκπαιδεύουμε» επέμεινε ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου χωρίς να δίνει ξανά πλήρεις απαντήσεις.

Στην ερώτηση για το αν θυμάται την εκδρομή των Χριστουγέννων του 2020 απάντησε «στην εκδρομή ήταν οι πάντες. Τι να σας πω δεν θυμάμαι πού έγινε η εκδρομή. Δεν θυμάμαι αν ήμουν στην εκδρομή αυτή του Κολωνού».

«Εγώ μετακινούμαι πάρα πολλές φορές και δεν συμμετέχω στις εκδρομές πάντα» επίχειρησε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν θυμάται.

«Τους εθελοντές μας τους εκπαιδεύουμε, πόσο μάλλον τους παιδαγωγούς» ενώ στην ερώτηση αν έχει κληθεί για ασέλγεια κάποιος από όσους εργάζονται στην δομή του Κολωνού απάντησε «όχι».

Επανέλαβε, δε, την ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η Κιβωτός του Κόσμου ως την πρώτη απάντηση στις καταγγελίες.

Έπρεπε να φτάσει το τέλος της συνέντευξης για να υποστηρίξει ο πατέρας Αντώνιος ότι «κάπου πάει το μυαλό μου, σε κάποια από τα παιδιά που ενηλικιώθηκαν και έφυγαν και ξέρω γω. Δεν είμαι σίγουρος. Με ρωτήσατε αν πάει κάπου το μυαλό μου κι εγώ απάντησα βάσει των στοιχείων».

Όταν ρωτήθηκε, ωστόσο, αν, δεδομένων των στοιχείων για το παιδί, πάει κάπου το μυαλό του για το ποιος παιδαγωγός ήταν μαζί του, ο πατέρας Αντώνιος και πάλι έδωσε «μισές» απαντήσεις λέγοντας «οι πάντες ήταν μαζί του. Τα παιδιά δεν είναι με έναν άνθρωπο».

Ο πατέρας Αντώνιος ρωτήθηκε, τέλος, για το πώς μπορεί να μετακινηθεί κάποιο παιδί από τη μια δομή στην άλλη, δεδομένου ότι αυτό συνέβη στον καταγγέλλοντα 19χρονο, και απάντησε ότι «αυτό μπορεί να γίνει αν συντρέχουν ειδικές συνθήκες όπως το να έχει αναπτύξει παραβατική συμπεριφορά, συγκεκριμένες παρέες που τον οδηγούν σε άσχημα πράγματα, όχι στην Κιβωτό, στο σχολείο γιατί αρκετά από τα παιδιά αυτά έχουν στο κοινωνικό παρελθόν τους παραβατικότητα

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής κατόπιν εντολής του εισαγγελέα μετά την αναφορά που υπέβαλε ο «Συνήγορος του Πολίτη».

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έως τώρα έχει καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ένας 19χρονος σήμερα, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 2020 έπεσε θύμα ασέλγειας και κακοποίησης από άτομο που βρισκόταν σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου». Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του, η κακοποίησή του συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει άλλες δύο καταγγελίες, ενός ενήλικου σήμερα και ενός ανήλικου, για ανάλογα περιστατικά στην «Κιβωτό του Κόσμου» με άλλες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η εισαγγελική έρευνα έχει επεκταθεί σε τουλάχιστον πέντε δομές

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρχαν και άλλα παιδιά που ζούσαν τον εφιάλτη κλειδωμένα σε δωμάτια και τιμωρούνταν με άγριους ξυλοδαρμούς. Στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, όπως αποκάλυψε το protothema.gr, ο 19χρονος ανέφερε πως ένας φίλος του, του είπε ότι δύο άτομα που κατονόμασε, τον χτυπούσαν με ένα σίδερο στα καλάμια των ποδιών του, μέχρι που μάτωσε.

«Παγώνει» η παραχώρηση κτηρίου στην Κιβωτό του Κόσμου

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι αποσύρεται η διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων.

«Η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση. Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται» προστίθεται στην ανακοίνωση.

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.