ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

πολιτικ

“Οι ιδεοληψίες της Ν.Δ. στερούν εργάτες γης από τον αγροτικό τομέα”


Η δραματική έλλειψη εργατών γης, στο πάρα πέντε της ελαιοσυγκομιδής στη Μεσσηνία, δεν ενέσκηψε ως κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και έναν χρόνο οι αγροτικοί σύλλογοι του νομού, αλλά και το σύνολο των αγροτικών φορέων της χώρας, προειδοποιούσαν την κυβέρνηση ότι λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών απειλείται η συγκομιδή της φετινής παραγωγής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον Μάιο, με επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση, είχε προειδοποιήσει έγκαιρα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τον κίνδυνο να παραμείνουν ακαλλιέργητα χιλιάδες στρέμματα, αλλά και να μην ολοκληρωθεί, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, η συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, εν μέσω μάλιστα της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης.
Η κυβέρνηση, όλο αυτό το διάστημα δεν έκανε το παραμικρό, ώστε να λύσει το πρόβλημα με την απαραίτητη απλοποίηση των διαδικασιών για την προσέλκυση ξένων εργατών γης. Αντίθετα, λόγω και των πολιτικών ιδεοληψιών της, κατήργησε την δυνατότητα σε χιλιάδες ξένους εργάτες να έχουν ΑΜΚΑ, αλλά και τα απαραίτητα έγγραφα αδειών παραμονής και εργασίας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται διαρκώς υπό καθεστώς απέλασης και παρανομίας. Αποτέλεσμα είναι να προτιμούν άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, όπου η νομοθεσία τούς παρέχει τις απαραίτητες άδειες και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί εγκαίρως η φετινή συγκομιδή της ελιάς, που προβλέπεται και αυξημένη, αλλά και οι συγκομιδές κηπευτικών από τα θερμοκηπευτικά κέντρα του νομού.
Το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη φέρει βαρύτατες ευθύνες για αυτή την κατάσταση, που έρχεται να προστεθεί στις ιλιγγιώδεις αυξήσεις του κόστους της αγροτικής παραγωγής, δημιουργώντας συνθήκες απόγνωσης στους αγρότες.
Απαιτείται, λοιπόν, επιτακτικά:
  • Η άμεση απόδοση ΑΜΚΑ στους ξένους εργάτες γης.
  • Η διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων.
  • Η αξιοποίηση των προσφύγων που βρίσκονται στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και ταυτόχρονη ενεργοποίηση προγραμμάτων κατάρτισής τους.
  • Η υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με γρήγορες διαδικασίες και επίσπευση της εισόδου στη χώρα
  • Κατάθεση δακτυλικών αποτυπωμάτων στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής (με έκδοση ταυτότητας).
  • Εγγραφή των εργατών γης στο μητρώο ΟΓΑ (με καταβολή 50€).
Η έλλειψη εργατικών χεριών, φέρει την υπογραφή της ΝΔ και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη χώρα. Καλούμε την κυβέρνηση να λύσει άμεσα το πρόβλημα και να μην βάλει ταφόπλακα και στην ελαιοκαλλιέργεια όπως και στην υπόλοιπη γεωργία αλλά και στην κτηνοτροφία.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Ν.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.