ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

οικονομία

Υπέρ της προσαρμογής των μισθών από τον πληθωρισμό και υπέρ της αύξησης των μισθών

 


Υπέρ της προσαρμογής των μισθών στα δεδομένα που δημιουργεί ο πληθωρισμός -με άλλα λόγια υπέρ της αύξησης των μισθών- τάχθηκε χθες το βράδυ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στο «The Fortune Greece CEO Initiative 2022» που πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». «Οι κεντρικές τράπεζες πιέζουν τις κυβερνήσεις να μην περάσει ο πληθωρισμός στους μισθούς. Αυτή είναι λανθασμένη αντίληψη. Οι εργαζόμενοι είναι και καταναλωτές μας. Είναι ανάγκη να το κάνουν οι επιχειρήσεις. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να το κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο γνωστός επιχειρηματίας.

Μάλιστα ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα απωλέσουν την ανταγωνιστικότητά τους από μια τέτοια κίνηση, καθώς τώρα ο πληθωρισμός είναι παγκόσμιο φαινόμενο, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε παλιότερα, όταν επί δεκαετίες οι ελληνικές επιχειρήσεις δούλευαν σε συνθήκες πληθωρισμού, ενώ στο εξωτερικό δεν υπήρχε πληθωρισμός. «Δεν ξέρω γιατί έχουμε τρομάξει τόσο πολύ με τον πληθωρισμό, όταν ειδικά εμείς οι παλιότεροι έχουμε ζήσει πληθωρισμό 25% και 30%», τόνισε.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας, υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή κατάσταση με το ελληνικό Δημόσιο να έχει ρυθμισμένο χρέος σε βάθος χρόνου με σταθερά επιτόκια και επιχειρήσεις που προέρχονται από μία δεκαετή κρίση κατά την οποία η αγορά «καθάρισε» σε μεγάλο βαθμό από τις επιχειρήσεις – ζόμπι και αυτές που απέμειναν έγιναν πιο ανταγωνιστικές. Ο ίδιος μάλιστα εκτίμησε ότι το 2022 και το 2023 ίσως σημειωθεί ρεκόρ επενδύσεων στην Ελλάδα και ότι σύντομα η Ελλάδα θα λάβει την περίφημη επενδυτική βαθμίδα.

Ερωτηθείς για το εάν είναι επαρκής η στήριξη των επιχειρήσεων στην παρούσα συγκυρία, ο κ. Θεοδωρόπουλος ότι ήδη υπάρχουν μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Ελλάδα με χαμηλά επιτόκια. «Η επιδότηση δεν είναι κάτι που αλλάζει τη θέση μιας επιχείρησης. Μπορεί να κερδίσει 2-3 χρόνια. Τίποτα άλλο. Δεν θα κρίνει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της επιχείρησης η επιδότηση», υποστήριξε.

Εμμέσως πλην σαφώς ο γνωστός επιχειρηματίας άσκησε κριτική στην ενεργειακή πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια. «Ζούσαμε μια υπερβολή. Αλλά όταν ζεις μια υπερβολή, έρχεται η πραγματικότητα και σε προσγειώνει. Από τη χρήση 100% των ορυκτών καυσίμων, μιλάγαμε για 100% ‘πράσινη’ μετάβαση. Πρέπει να βρούμε τον μέσο δρόμο που αυτά θα συνυπάρχουν», υποστήριξε.

Αναφερόμενος τέλος στο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα ο κ. Θεοδωρόπουλος επεσήμανε την δραματική έλλειψη σε τεχνικές ειδικότητες. «Τα κάναμε όλα ΑΕΙ. Αυτό έγινε για πολιτικούς λόγους. Ήταν μια ψηφοθηρική απόφαση. Έτσι, βγάζουμε 150 ψυκτικούς τον χρόνο, δεν υπάρχουν πουθενά μηχανικοί κίνησης και ηλεκτρολόγοι κίνησης», είπε. Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Εάν με καλούσαν σε ένα σχολείο να μιλήσω για επαγγελματικό προσανατολισμό θα τους έβαζα ένα βίντεο από ένα εργοστάσιο μιας μεγάλης γερμανικής βιομηχανίας. Και θα έλεγα πόσο περήφανοι μπορούν να είναι από αυτό που φτιάχνουν, για παράδειγμα ένα γνωστό γερμανικό αυτοκίνητο».

πηγη moneyreview.gr

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.