ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

messinia

Τι αλλάζει στα ακίνητα ΣΕ ΦΠΑ ΚΑΙ ΕΝΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

 


Tη δυναμική της κτηματαγοράς επιχειρεί να στηρίξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ με μέτρα όπως το πάγωμα του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας, με παρεμβάσεις στις τιμές ζώνης, καθώς και με τη διατήρηση για δύο ακόμα χρόνια των εκπτώσεων στις ανακαινίσεις.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η έκρηξη στις τιμές των ακινήτων και ταυτόχρονα η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια όχι μόνο δεν οδήγησαν στο πάγωμα των αγοραπωλησιών ακινήτων, αλλά, αντίθετα, η ζήτηση καταγράφει αυξητικές τάσεις όπως επίσης και οι τιμές των ακινήτων σε όλη την επικράτεια.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου που είναι σε δημόσια διαβούλευση παρέχει τη δυνατότητα για επανεξέταση των τιμών ζώνης σε περιοχές της χώρας που οι αξίες καταγράφουν εξωπραγματική αύξηση και οι οποίες συμπαρέσυραν τον ΕΝΦΙΑ στα ύψη.

Όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα, από 1 έως 31 Δεκεμβρίου 2022, να υποβάλουν ενστάσεις και να καταθέσουν τη γνώμη τους για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην περιοχή τους. Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που θα υποβάλλουν οι Δήμοι, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών με στόχο τη μείωση των τιμών στις περιοχές που θα διαπιστωθεί ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις πραγματικές αξίες. Οι διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες θα οδηγήσουν και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι οι Δήμοι είχαν κληθεί από το υπουργείο Οικονομικών να δώσουν τις δικές τους εκτιμήσεις καθώς και στοιχεία για οικισμούς που ήταν μέχρι πρότινος εκτός αντικειμενικού συστήματος. Η ανταπόκριση ήταν σχεδόν μηδενική.

Τι αλλάζει στα ακίνητα

1. ΦΠΑ ακινήτων. Παγώνει ο ΦΠΑ 24% στα ακίνητα για δύο ακόμα χρόνια. Με αίτηση του κατασκευαστή οικοδομών αναστέλλεται, υποχρεωτικά μέχρι τις 31.12.2024, η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Η αναστολή αφορά το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του κατασκευαστή. Αναστολές που χορηγήθηκαν με ισχύ έως τις 31.12.2022, παρατείνονται έως τις 31.12.2024.

2. Φόρος υπεραξίας ακινήτων: Αναστέλλεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Το μέτρο αναστέλλεται από το 2015 καθώς διαπιστώθηκαν δυσκολίες και σωρεία προβλημάτων στην υλοποίησή του που θα προκαλούσαν σοβαρές παρενέργειες στην αγορά ακινήτων. Ο φόρος υπεραξίας προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης. Η υπεραξία προσδιορίζεται με βάση συντελεστές απομείωσης ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου από τον φορολογούμενο.

3. Ανακαινίσεις. Επεκτείνεται μέχρι τα τέλη του 2024 η έκπτωση φόρου κατά 40% για τις δαπάνες που καταβάλλουν οι πολίτες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους. Συγκεκριμένα, η έκπτωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων παρέχεται για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αντί της προβλεπόμενης ημερομηνίας της 31ης Δεκεμβρίου 2022, κατανεμημένη ισόποσα, όπως ισχύει και σήμερα, σε περίοδο 4 φορολογικών ετών και για ανώτατο συνολικό ύψος δαπανών ως 16.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου, αποτελεί η απόδειξή τους μέσω νόμιμων παραστατικών και η εξόφλησή τους, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Η ρύθμιση συγκαταλέγεται στο πλαίσιο των παρεχόμενων κινήτρων που χορηγούνται για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας.

4. Με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογούμενων καταργείται ο έλεγχος από τη Φορολογική Διοίκηση σε κάθε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή τροποποιητικής δήλωσης φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών από την οποία προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, καθώς και σε κάθε μεταγενέστερη αυτής τροποποιητική δήλωση, ανεξαρτήτως ποσού μείωσης του φόρου. Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ θα καθοριστούν τα όργανα, οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, ο τρόπος, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την επαλήθευση της ορθότητας και της πληρότητας των υποβαλλόμενων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, με τις οποίες μειώνεται η φορολογητέα αξία.

Έκρηξη μεταβιβάσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων (και με βάση όσες αγοραπωλησίες έχουν αναρτηθεί) από τις αρχές του έχουν πραγματοποιηθεί 3.837 στον Δήμο Αθηναίων αυξημένες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και με τις τιμές στην κυριολεξία να έχουν εκτοξευτεί. Είναι ενδεικτική η περίπτωση διαμερίσματος 45 τ.μ. το οποίο πωλήθηκε σε καλή περιοχή των Αθηνών στην εντυπωσιακή τιμή των 220.000 ευρώ.

Σε υψηλά επίπεδα κινούνται και οι μεταβιβάσεις στη Θεσσαλονίκη οι οποίες ανέρχονται σε 1.603 από τις αρχές του έτους, ενώ 430 αγοραπωλησίες καταγράφονται και στην πόλη της Πάτρας.

Αυτόματη συμπλήρωση Ε9

Παράλληλα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βάζει τέλος στην ταλαιπωρία για την υποβολή δηλώσεων από τους φορολογούμενους που έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία με την ενεργοποίηση -προσεχώς- της νέας ψηφιακής υπηρεσίας για την αυτόματη συμπλήρωση της δήλωσης Ε9 από την εφορία με την άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty.

Όσοι φορολογούμενοι αποκτούν ή πωλούν ακίνητα ή τα μεταβιβάζουν με γονική παροχή ή δωρεά δεν χρειάζεται να αλλάξουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 αλλά οι μεταβολές θα γίνονται αυτόματα με βάση τις δηλώσεις που υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty.

Ωστόσο, δεν θα καταργηθεί η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για συγκεκριμένες ενέργειες, όπως, για παράδειγμα, η ηλεκτροδότηση του ακινήτου με την προσθήκη αριθμού παροχής ή τη νομιμοποίηση αυθαιρέτου που δεν περνούν μέσα από την πλατφόρμα myProperty.

Πηγή: capital.gr 

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.