ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Ανασφάλιστοι: ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ περισσότερα χρήματα κάθε μήνα

 


Όπως έχει αναφερθεί, από 1/1/2023 η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη αυξάνονται, κάτι που επιβεβαιώνει επισήμως και το Υπ. Εργασίας.

Με δεδομένο λοιπόν ότι ο συντελεστής αύξησης για το 2023 θα είναι 7%, τότε η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 411€ το 2023 από 384€ που είναι σήμερα, ενώ οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομική ισχύ, ξεκινώντας από την 1/1/2023.

Κάτι όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η αύξηση της εθνικής σύνταξης «συμπαρασύρει» μια σειρά από μεγέθη τα οποία είναι «δεμένα» με την Εθνική Σύνταξη:
  • το πλαφόν των κύριων συντάξεων.
  • τα κατώτατα όρια των συντάξεων λόγω θανάτου.
  • αλλά και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων!

Όλα αυτά αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω.

Ειδικότερα, το μηνιαίο ποσό του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων που παρέχεται από τον ΟΠΕΚΑ, ανέρχεται σήμερα σε 360 ευρώ και –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις-από 1.1.2023 θα αυξηθεί κατά 7% όσο η εθνική σύνταξη και έτσι θα διαμορφωθεί περίπου στα 385 ευρώ.

Το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων δικαιούται:

– Αν η σύνταξη αυτή ή η παροχή από δημόσιο φορέα είναι μικρότερη από το επίδομα των 360 ευρώ, δικαιούται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού της σύνταξης ή παροχής που λαμβάνετε από αλλού.

Η αίτηση για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων υποβάλλεται μέσω του Κέντρου Κοινότητας του τόπου κατοικίας σας.

Όσιο λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα και δεν καλύπτονται για παροχές υγείας από τυχόν άλλη παροχή, δικαιούνται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη από τις Δημόσιες Δομές Υγείας με χρήση του ΑΜΚΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4368/2016.

Από 1-1-2022 κατ’ έτος με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το επίδομα αυξάνεται με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Πηγή: aftodioikisi.gr 

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.