ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

messinia

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΕΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΤΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


“Κόκκινο” χτυπούν… οι ελλείψεις πολλών φαρμάκων, ακόμη και βασικών, γεγονός που εγκυμονεί μια σειρά από κινδύνου για αρκετούς ασθενείς. Η ανάγκη κρατικής παρέμβασης, αλλά και αλλαγής πολιτικής, κρίνεται αν μη τι άλλο, επιτακτική.

«Εδώ και ένα μήνα ψάχνω σε φαρμακαποθήκες για ένα συγκεκριμένο μυοχαλαρωτικό φάρμακο που χρειάζεται ένας ασθενής για την αντιμετώπιση της σπαστικότητας. Ο ασθενής είναι κατάκοιτος έπειτα από ένα σοβαρό ατύχημα και χρειάζεται να λαμβάνει χρόνια θεραπεία για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης. Η θεραπεία απαιτεί οκτώ ενέσεις και εγώ έχω καταφέρει να βρω μόνο μία. Τι να πω στη μητέρα του;» αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς περιγράφοντας το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά. «Ενα καθημερινό και μη διαχειρίσιμο πρόβλημα για εμάς αλλά και για τους ασθενείς, που αναγκάζονται να ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για το σκεύασμα που τους έχει γράψει ο γιατρός ή ακόμη και να διακόπτουν την αγωγή έως ότου βρουν το φάρμακό τους», όπως σημειώνει ο κ. Βαλτάς.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, πάνω από 200 φάρμακα για σχεδόν όλο το φάσμα των παθήσεων είναι σε μόνιμη έλλειψη. Εάν σε αυτά προστεθούν και όσα διατίθενται σε περιορισμένες ποσότητες προς τα φαρμακεία, τότε ο κατάλογος με τις ελλείψεις μεγαλώνει. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή λείπουν περισσότερα από 400 φάρμακα πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα ασθενείς και φαρμακοποιοί να κάνουν αγώνα δρόμου μήπως μπορέσουν και εξασφαλίσουν κάποια από αυτά. Οι ελλείψεις αφορούν αναντικατάστατα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά κ.ά.». Και όπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος, «πριν από λίγες ημέρες ήρθε ένας πολίτης στο φαρμακείο μου (σ.σ. σε μεγάλη περιοχή της Αθήνας) και έψαχνε φάρμακο για ένα συγγενή του στην Καστοριά».

About Freegr network

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.