Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη συνέλευση, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας τη Δευτέρα 16 Ιουνίου με πολίτες και μαζικούς φορείς της πόλης, κατά της “ εξουδετέρωσης’’ των χημικών όπλων στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου.Στη συνέλευση αποφασίστηκαν 2 άμεσες ενέργειες. Η Δημιουργία ψηφίσματος για υπογραφή από μαζικούς φορείς και πολίτες (ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος). Και η Διοργάνωση εκδήλωσης “ Όχι στα Χημικά του Πολέμου – Όχι Χημικά στη Μεσόγειο την Παρασκευή 20 Ιουλίου στις 9:00 μ.μ. στο λιμάνι (αντιβραχίονας) με μουσικές της Μεσογείου και διάβασμα ψηφίσματος
ΨΗΦΙΣΜΑ
Κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στην Κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου.
Οι πολίτες της Καλαμάτας εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στη σχεδιαζόμενη “εξουδετέρωση” των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοικτά των ακτών της νότιας Πελοποννήσου .
Απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, που σήμερα έχει την Προεδρία της Ε.Ε. έστω και την τελευταία ώρα , να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, με ταυτόχρονη παρέμβαση της στον Ο.Η.Ε.
Η “εξουδετέρωση” με την αβεβαιότητα του πιλοτικού εγχειρήματος «αδρανοποίησης», και του επικίνδυνου τρόπου που οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν διαχειριστεί στο παρελθόν τοξικά όπλα, αποτελεί μεγίστη περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου. Ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη. Οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών όπλων δεν είναι ασφαλείς και δεν μπορεί να προσδιοριστεί το μέγεθος της περιβαλλοντικής ζημιάς που θα προκληθεί . Ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος, σε ενδεχόμενο ατυχήματος, διαρροής τοξικών στη θάλασσα ή τον αέρα ή ακόμα και η αποτυχία πλήρους καταστροφής όλης αυτής της ποσότητας όπλων.
Εκτός από το θαλάσσιο περιβάλλον που θα καταστραφεί μόνιμα σε ενδεχόμενο ατυχήματος, τα θαλάσσια ρεύματα είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι ακτές της Πελοποννήσου . Οι επιπτώσεις μακροπρόθεσμα στην υγεία των λαών που κατοικούν στα παράλια, στις τοπικές οικονομίες (αλιεία, τουρισμός) αλλά και στα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι προφανείς σύμφωνα με την περιβαλλοντική αρχή “ό,τι χημικό, έστω και μη τοξικό, που πέφτει στη θάλασσα, και δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειές του”.
Με βάση τα παραπάνω δεν θα δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου, Εθνικού ή Διεθνούς, που λαμβάνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μια τόσο σοβαρή απόφαση που θα πλήξει την ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, με μεγάλο αριθμό διερχόμενων πλοίων, θαλάσσια περιοχή της Νότιας Πελοποννήσου.
Πιστεύουμε ότι μπορούν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο σοβαρό πρόβλημα της καταστροφής των χημικών όπλων , όπως η διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις στις χώρες παραγωγούς χημικών, που έχουν τις υποδομές και την τεχνογνωσία ενώ πρέπει να απαγορευτεί η παραγωγή και η χρήση τους παντού στον πλανήτη και από οποιονδήποτε και πρέπει να πληρώσουν εκείνοι που τα παράγουν και το κόστος της καταστροφής τους .
ΟΧΙ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Καλούμε τους συμπολίτες μας και τους μαζικούς φορείς της περιοχής μας να υπογράψουν το ψήφισμα και να συντονιστούμε στον αγώνα, με συλλογικές και πολύμορφες δράσεις, σ την προσπάθεια για τη ματαίωση των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου