ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η Π.Ε.Δ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ, την Τρίτη, το ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, υπό την προεδρία του Παναγιώτη Ε. Νίκα, δημάρχου Καλαμάτας, και ασχολήθηκε με διάφορα θέματα. Στο επίκεντρο της συνεδριάσεως βρέθηκε το θέμα των απορριμμάτων, για το οποίο «δεν υπάρχουν εξελίξεις όσον αφορά στις ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ούτε και εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα», όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και δήμαρχος Τρίπολης Ιωάννης Σμυρνιώτης.

Σχετικά με την επιβολή προστίμων από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου στους Δήμους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, το ΔΣ της ΠΕΔ αναφέρει:
«Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας επιβάλλουν στους Δήμους υπέρογκα πρόστιμα όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι Δήμοι δεν μπορούν να ανεχθούν περαιτέρω αυτή την κατάσταση.
Το ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, αφού συζήτησε το θέμα της επιβολής προστίμων, περίπου 900.000 ευρώ, σε Δήμους από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αποφάσισε: 
1. Θεωρεί απαράδεκτη, άδικη, προσβλητική, προκλητική και υποκριτική τη συμπεριφορά της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη, με την επιβολή εξαντλητικών προστίμων σε Δήμους, χωρίς οι Δήμοι να είναι υπεύθυνοι για την παράβαση που τους καταλογίζεται,
2. Πιστεύει ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, εάν έπρεπε να επιβάλουν πρόστιμα σε κάποιον, το σωστό θα ήταν να τα επιβάλουν κυρίως στον Περιφερειάρχη ή και τους εμπλεκόμενους Υπουργούς, για την απαράδεκτη, την προκλητική, την πρόχειρη (να μην πούμε τίποτε χειρότερο) και την ατελέσφορη πολιτική στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και
3. Ζητεί από την Κυβέρνηση την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου και την αφαίρεση της αρμοδιότητας από τους Περιφερειάρχες να επιβάλουν πρόστιμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης είναι ισοδύναμοι, ισότιμοι και παράλληλοι κατά το Νόμο και, επομένως, δε νοούνται πράξεις επιβολής και τιμωρίας του Περιφερειάρχη προς τους Δήμους.
4. Τέλος, καλεί όλους τους Δήμους να μην καταβάλουν τα πρόστιμα, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη και σε πολιτικό επίπεδο να αγωνισθούν για την αυτοτέλεια, την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι και οι Δήμαρχοι δεν μπορεί να είναι οι αποδιοπομπαίοι του συστήματος και τα υποζύγια για φορτία ευθυνών που δεν τους ανήκουν».
Επίσης, στη συνεδρίαση εγκρίθηκε ομόφωνα η συμμετοχή της ΠΕΔ Πελοποννήσου στην Προγραμματική Σύμβαση για την υποστήριξη του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας (ΔΗΠΕΘΕΚ) με σκοπό να δίδει παραστάσεις σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου. Η Προγραμματική Σύμβαση θα συναφθεί μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Καλαμάτας, της ΠΕΔ Πελοποννήσου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ». Στο πλαίσιο της Π.Σ. η ΠΕΔ θα συμβάλει με το ποσό των 10.000 ευρώ, για το 2014.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.