ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Τα μηνύματα των αγροτών στις κάλπες του Μαΐου

EYROEKLOGES2ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ που έστειλαν οι ψηφοφόροι των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών στις αγροτικές περιοχές της χώρας, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των κομμάτων και της κυβέρνησης ενόψει και του σχεδιαζόμενου ανασχηματισμού.
Ενδεικτικό του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στις αγροτικές περιοχές είναι ότι έπειτα από πολλά χρόνια η Ν.Δ., που κυριαρχούσε σε Θεσσαλία και Ήπειρο, έχασε την πρωτιά από τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι εξαιτίας της ενίσχυσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά λόγω μεγάλης πτώσης των δικών της ποσοστών, που αποδίδεται στη δυσαρέσκεια του αγροτικού κόσμου για τα μέτρα της τελευταίας διετίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Λάρισα, όπου εκλέγεται ο έως πρότινος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, η Ν.Δ. έχασε 8 μονάδες έναντι του Ιουνίου 2012 και περιορίστηκε στη δεύτερη θέση με 22,67%, έναντι 25,05% του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανάλογη ήταν η εικόνα σε Καρδίτσα και Μαγνησία, ενώ στα Τρίκαλα, αν και η Ν.Δ. έκοψε πρώτη το «νήμα», εντούτοις κατέγραψε σημαντική υποχώρηση. «Καθίζηση» υπέστησαν τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος και στην Ηπειρο, ενώ η Δυτική και η Κεντρική Μακεδονία παρέμειναν μεν «γαλάζιες» στον εκλογικό χάρτη, αλλά και εκεί οι επιδόσεις της Ν.Δ. προβληματίζουν το Μαξίμου. Ευρεία ήταν η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ σε Δυτική Ελλάδα (Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία) και Κρήτη, ενώ στη «γαλάζια» Πελοπόννησο η Ν.Δ. κατέγραψε επίσης μειωμένα ποσοστά.
«ΡΕΦΑΡΕ» ΣΤΙΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ
Πάντως, στις περισσότερες αγροτικές περιοχές η Ν.Δ. κατάφερε να κερδίσει τις περιφερειακές εκλογές, εκλέγοντας μάλιστα περιφερειάρχη στην Ήπειρο από τον α’ γύρο. «Γαλάζιες» βάφτηκαν και πάλι οι περιφέρειες Θεσσαλίας και Πελοποννήσου, ενώ καλές ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων της Συγγρού σε Δυτική Ελλάδα και Κρήτη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα αποτελέσματα αυτά αναμένεται να αποτελέσουν βαρόμετρο για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιαζόμενο ανασχηματισμό όσο και τις πολιτικές που θα ακολουθήσει στο εξής η κυβέρνηση στον πρωτογενή τομέα.
ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
ΧΩΡΙΣ… ΑΓΡΟΤΕΣ
Σε ό,τι άφορα τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου που ήταν υποψήφιοι στις ευρωεκλογές -και δεν ήταν λίγοι-, κανείς δεν κατάφερε να εκλεγεί. Από τη Ν.Δ., που εξέλεξε 5 ευρωβουλετές, ο γ.γ. της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιώργος Ανέστης και ο νέος αγρότης Θανάσης Λιούτας δεν ξεπέρασαν την 23η και 24η θέση αντίστοιχα, ενώ ο πρόεδρος του Α.Σ. Φασολοπαραγωγών Πρεσπών Νίκος Στέργιου περιορίστηκε στην 40η θέση. Από το ΚΚΕ, ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας Νίκος Αγγέλου και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Α.Σ. Λάρισας Ρίζος Μαρούδας κινήθηκαν από την 10η έως τη 12η θέση, ωστόσο το κόμμα εξέλεξε 2 ευρωβουλευτές. Πολύ χαμηλά κινήθηκε ο πρόεδρος των Εργατοτεχνιτών γάλακτος και τροφίμων Μανώλης Καραντούσας. Επτά υποψήφιους από τον κλάδο είχε στο ψηφοδέλτιο του το Ποτάμι, που εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές, ωστόσο την καλύτερη επίδοση μεταξύ τους πέτυχε ο πρόεδρος του Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας Σπύρος Καχριμάνης, που βρέθηκε στην 22η θέση. Τέλος, από την Ελιά, η πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή βρέθηκε αρκετά ψηλά σε σταυρούς (5η), ωστόσο το κόμμα εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές.
Πηγή: Παραγωγή

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.