ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Επίκαιρη ερώτηση Πετράκου για την Προστασία του ελαιολάδου από νοθεία

petrakos ladiΕ­πί­και­ρη ε­ρώ­τη­ση κα­τέ­θε­σε ο βου­λευ­τής Μεσ­ση­νί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Θα­νά­σης Πε­τρά­κος, (η ο­ποί­α θα συ­ζη­τη­θεί την προ­σε­χή Τρί­τη 24 Ι­ου­νί­ου) προς τον Υ­πουρ­γό Α­γρο­τι­κής Α­νά­πτυ­ξης & Τρο­φί­μων για την προ­στα­σί­α του ε­λαι­ο­λά­δου α­πό νο­θεί­α.
Συγ­κε­κρι­μέ­να ο κ. Πε­τρά­κος α­να­φέ­ρει στην ε­ρώ­τη­σή του:
«Το ε­λαι­ό­λα­δο α­πο­τε­λεί το πιο ση­μαν­τι­κό α­γρο­τι­κό προ­ϊ­όν της χώ­ρας μας, με με­γά­λη συ­νει­σφο­ρά στο εμ­πο­ρι­κό ι­σο­ζύ­γιο της λό­γω των ε­ξα­γω­γών. Πρέ­πει ε­πο­μέ­νως να λαμ­βά­νου­με μέ­τρα για την προ­στα­σί­α του και την πε­ρε­ταί­ρω προ­ώ­θη­σή του. Σύμ­φω­να με την Ε­πι­τρο­πή Α­σφά­λειας Τρο­φί­μων του Ευ­ρω­πα­ϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου, το ε­λαι­ό­λα­δο εί­ναι α­πό τα πιο “ε­κτε­θει­μέ­να” στη νο­θεί­α και την αλ­λοί­ω­ση προ­ϊ­όν­τα δι­α­τρο­φής για­τί τα κέρ­δη εί­ναι με­γά­λα και ο κίν­δυ­νος πο­λύ μι­κρό­τε­ρος σε σχέ­ση με άλ­λες εγ­κλη­μα­τι­κές δρα­στη­ρι­ό­τη­τες. Μά­λι­στα η νο­θεί­α του ε­λαι­ο­λά­δου δεί­χνει αυ­ξη­τι­κές τά­σεις κα­θώς υ­πάρ­χει ι­σχυ­ρό οι­κο­νο­μι­κό κί­νη­τρο.
Εί­ναι α­ναγ­καί­α η δη­μι­ουρ­γί­α και ε­φαρ­μο­γή μη­τρώ­ου πλη­ρο­φό­ρη­σης για την ι­χνη­λα­σι­μό­τη­τα του εγ­χώ­ριου ε­λαι­ό­λα­δου προ­κει­μέ­νου να υ­πάρ­ξει με­γα­λύ­τε­ρη δι­α­φά­νεια και να προσ­δο­θεί με­γα­λύ­τε­ρη α­ξί­α στο πραγ­μα­τι­κό ε­ξαι­ρε­τι­κά παρ­θέ­νο ε­λαι­ό­λα­δο που πα­ρά­γε­ται στη χώ­ρα. Το σύ­στη­μα ι­χνη­λα­σι­μό­τη­τας προ­βλέ­πε­ται α­πό τον ε­κτε­λε­στι­κό κα­νο­νι­σμό 299/2013 της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Έ­νω­σης και στην Ι­τα­λί­α ε­φαρ­μό­ζε­ται ή­δη α­πό τις αρ­χές του 2014.
Ε­ρω­τά­ται ο αρ­μό­διος Υ­πουρ­γός:
Προ­τί­θε­ται το Υ­πουρ­γεί­ο να προ­χω­ρή­σει στη δη­μι­ουρ­γί­α μη­τρώ­ου πλη­ρο­φό­ρη­σης για την ι­χνη­λα­σι­μό­τη­τα του εγ­χώ­ριου ε­λαι­ό­λα­δου ό­πως προ­βλέ­πε­ται α­πό τον ε­κτε­λε­στι­κό κα­νο­νι­σμό 299/2013 της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Έ­νω­σης ώ­στε πε­ρι­ο­ρι­στεί η νο­θεί­α του ε­λαι­ο­λά­δου;
Σε ποι­α άλ­λα μέ­τρα θα προ­χω­ρή­σει το Υ­πουρ­γεί­ο για  την προ­ώ­θη­ση του ε­λαι­ο­λά­δου αλ­λά και προ­κει­μέ­νου να το προ­στα­τεύ­σει α­πό τη νο­θεί­α ;»

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.