ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με αφορμή την αναγγελία του προέδρου της Επιτροπής ΥΠΕΚΑ Γιώργου Βλάχου, ότι κατατέθηκε με την διαδικασία του κατεπείγοντος, για να ψηφιστεί τη Τετάρτη από το α΄ θερινό τμήμα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση».


ΕΝΤΑΣΗ ΓΙΑ
ΤΟ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης εξανέστη καταγγέλλοντας “διάλυση της Δημοκρατίας”. «Αυτά τα οποία κάνετε είναι αίσχη και αθλιότητες», είπε με έμφαση και πρόσθεσε: «Ποια καθεστώτα το κάνουν αυτό, Δημοκρατία δε λέγεται. Σας αφήνουμε να επιλέξετε το όνομα, αλλά Δημοκρατία δε λέγεται». Κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως, ενώ δήλωνε πως έκλεισε εσπευσμένα την ολομέλεια της Βουλής με το επιχείρημα πως δεν υπήρχε νομοθετικό έργο, τώρα, μέσα σε μία εβδομάδα έχει προγραμματίσει την ψήφιση 3 νομοσχεδίων με προαπαιτούμενα και διαδικασίας εξπρές.
«Πως δεν είχαμε νομοσχέδια; Το αντιρατσιστικό είναι έτοιμο και περιμένει να έρθει πως ψήφιση», διαμαρτυρήθηκε και ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, Νικ. Κακλαμάνης, και αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, πρόσθεσε: «πότε θα το διαβάσουμε; Το φέρνετε σήμερα και αύριο στις 10 το πρωί ξεκινά η συνεδρίαση».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάν. Μανιάτης δικαιολογήθηκε λέγοντας πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, όσο και για τις προθεσμίες χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί ως την 1η Ιουλίου, και αναφερόμενος στην καθυστέρηση κατάθεσης του τόνισε πως και ο ίδιος θα ήθελε να είχε έρθει νωρίτερα, όμως προηγήθηκε ενδελεχής διαβούλευση.
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Τους τελευταίους μήνες στο ΥΠΕΚΑ όλοι δουλέψαμε για να ολοκληρωθεί μία νομοθετική πρωτοβουλία που απλοποιεί τις διαδικασίες, βοηθά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προστατεύει το περιβάλλον. Θέσαμε ως βασικό στόχο την αποκέντρωση των λειτουργιών και την επιτάχυνση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού», ανέφερε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ταγαράς.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «με το νέο θεσμικό πλαίσιο καθορίζονται επακριβώς οι αρμοδιότητες, τα επίπεδα σχεδιασμού και ελέγχου, αποφεύγονται οι αλληλεπικαλύψεις, ενώ όλα τα αποτελέσματα του σχεδιασμού, οποιουδήποτε επιπέδου, καθώς και οι «θεσμικές γραμμές» συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά σε ενιαία βάση δεδομένων του ΥΠΕΚΑ και αποτυπώνονται στα ψηφιακά υπόβαθρα της ΕΚΧΑ».
Ειδικότερα, στόχο αποτελεί η απλούστευση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και η μείωση των επιπέδων σχεδιασμού από επτά σε τέσσερα. Ταυτόχρονα, όλες οι διαδικασίες θα έχουν μία κεντρική αξιολόγηση, παρακολούθηση και δέσμευση ολοκλήρωσης σε συγκεκριμένο χρόνο, με οργανωμένο τρόπο.
ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ
«Επιπλέον, βελτιώνεται το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις χρήσεις γης, «το οποίο έχει πλέον καταστεί παρωχημένο λόγω των σημαντικών αλλαγών στον τρόπο ζωής, των νέων μορφών επιχειρηματικότητας και γενικότερα των σύγχρονων κοινωνικοοικονομικών δεδομένων που ο οργανωμένος αστικός και εξωαστικός χώρος καλούνται να ικανοποιήσουν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με το νομοσχέδιο επιτυγχάνεται, επίσης, η μείωση των επιπέδων σχεδιασμού, δηλαδή των σχεδίων του χώρου, από επτά σε τέσσερα, ενώ δίνεται σαφής κατεύθυνση του κάθε σχεδίου.
Στόχο αποτελεί και το ζήτημα της μείωσης του χρόνου που απαιτείται για να εγκριθούν τα σχέδια του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Οι εγκρίσεις θα περνάνε πλέον από την αποκεντρωμένη διοίκηση και με άλλες διαδικασίες θα γίνονται σε διάστημα λίγων μηνών, ενώ μέχρι σήμερα απαιτούνταν έως και τρία χρόνια.
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ
Μάλιστα, επιταχύνεται και η διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης στα δύο χρόνια, καθώς ο χρόνος που απαιτούνταν μέχρι σήμερα κυμαινόταν από 5 έως 20 χρόνια.
Όσον αφορά τις χρήσεις γης, ο Νίκος Ταγαράς επεσήμανε ότι αντιστοιχίζονται οι περίπου 6.000 Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών με τις χρήσεις γης του νέου συστήματος και «δημιουργείται μία δυναμική βάση δεδομένων, η οποία ξεκαθαρίζει μία και καλή το τοπίο».
Σημαντικό βήμα για το ΥΠΕΚΑ αποτελεί επίσης η ολοκλήρωση μέχρι το 2020, με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπουργείων, ενός ψηφιακού χάρτη της Ελλάδας όπου θα απεικονίζονται όλες οι θεσμικές γραμμές (δάση, αιγιαλός, περιοχές Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αναδασμοί κλπ), που επηρεάζουν σημαντικά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του χώρου.
Σημειώνεται τέλος, ότι ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ αποσύρει, από το κατατεθέν νομοσχέδιο, τις διατάξεις για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τις ιδιωτικές πολεοδομήσεις και κάθε άλλη διάταξη που δεν επείγει, προκειμένου να επανεισαχθούν προς συζήτηση στη βουλή ως ξεχωριστό νομοσχέδιο με την κανονική διαδικασία.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.