ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΣΚΛΗΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ;

NARKOTIKAΟΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ναρκωτικές ουσίες εξαπλώνονται με γρήγορο ρυθμό και στην Ελλάδα, παρότι διεθνώς καταγράφεται αύξηση των θανάτων από την χρήση τους, όπως διαπιστώνεται στην ετήσια «Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2014: Τάσεις και Εξελίξεις» του οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά (EMCDDA).
Τα συνθετικά ναρκωτικά, με πιο διαδεδομένες τις μεθαμφεταμίνες, ενώ κυκλοφορούν κυρίως σε μορφή χαπιών, πλέον εισπνέονται, καπνίζονται, ενώ εσχάτως καταγράφεται και ενέσιμη χρήση τους. Οι εκτιμούν μάλιστα, ότι η ενέσιμη χρήση γενικά των ναρκωτικών ουσιών θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Στην Ελλάδα, από το 2012 έχει ήδη αρχίσει να σημειώνεται μικρή αύξηση της ενέσιμης χρήσης ηρωίνης, η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε σημειώνει μικρή αλλά σταθερή μείωση.
Σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) στην Ελλάδα, Μανίνα Τερζίδου, λόγω οικονομικής κρίσης «έχει μειωθεί το χαρτζιλίκι του χρήστη, καθώς οι γονείς και οι φίλοι δεν έχουν πια χρήματα για να τον βοηθήσουν να αγοράσει τη δόση, αλλά και η επαιτεία πλέον δεν αποδίδει όσο παλιότερα». Αυτό, επισημαίνει, «οδηγεί σε αύξηση της ενέσιμης χρήσης και άλλων ουσιών πέραν της ηρωίνης, διότι με ελάχιστα χρήματα αγοράζουν μικρή ποσότητα της ουσίας, η οποία είναι πολύ πιο δραστική όταν γίνεται με ένεση».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξαπλωσης των «φθηνών» ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα, είναι το sisa. Πρόκειται για εισπνεόμενη μεθαμφεταμίνη που αναμιγνύεται με αιθυλική αλκοόλη, υδροχλωρικό οξύ, αλλά και υγρό μπαταρίας. Η αύξηση της χρήσης του αποδίδεται από τους ειδικούς στο γεγονός ότι μπορεί να μια δόση του να είναι έως και δέκα φορές φθηνότερη από αυτή της ηρωίνης.
«Είναι λογικό να προτιμάται από χρήστες, ανάμεσα στις κοινότητες των εξαρτημένων του δρόμου που δεν διαθέτουν χρήματα. Όταν η μέση δόση ηρωίνης έχει 30 ευρώ και το sisa κοστίζει μόλις 3 ευρώ είναι λογικό να αναζητούν το δεύτερο», σημειώνει η κ. Τερζίδου αναφέροντας μάλιστα ότι, οι ίδιοι οι χρήστες λένε ότι είναι δέκα φορές πιο δραστικό από την ηρωίνη, με αποτέλεσμα να το χρησιμοποιούν παρότι γνωρίζουν ότι καταγράφονται θάνατοι από τη χρήση του.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο, είναι το γεγονός ότι τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο να μεταδίδονται σοβαρά νοσήματα, όχι μόνο με την ενέσιμη αλλά και με την εισπνεόμενη χρήση ναρκωτικών ουσιών, όταν αυτή γίνεται με κοινά σύνεργα μεταξύ χρηστών, καθώς καταστρέφεται ο βλεννογόνος της ρινικής κοιλότητα και συχνά στην εισπνεόμενη χρήση αιμορραγεί, είτε αυτή αφορά το sisa, είτε τη χρήση κοκαΐνης.
Η κ.Τερζίδου επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και η χρήση άλλων συνθετικών ναρκωτικών ουσιών, «πρόκειται για φθηνά ναρκωτικά που παρασκευάζονται ακόμη και σε κουζίνες σπιτιών, από νόμιμες ύλες που διατίθενται στο εμπόριο και φτιάχνονται από τον χρήστη με οδηγίες που βρίσκει στο διαδίκτυο». Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα συνθετικά κανναβοειδή πωλούνται ελεύθερα και νόμιμα σε σακουλάκια με τη μορφή σκόνης, αλάτων για το μπάνιο ή ως αρωματικά χώρου.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ για τα αυξημένα ποσοστά των HIV λοιμώξεων μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών στην Ελλάδα που διαπιστώνεται στην έκθεση του EMCDDA, η κ. Τερζίδου εξηγεί ότι πρόκειται για στοιχεία που αφορούν κυρίως στο 2012, καθώς «το 2013 σταθεροποιείται ο επιπολασμός (σ.σ.: συχνότητα στον γενικό πληθυσμό) και μειώνεται η επίπτωση, μειώνεται δηλαδή η εμφάνιση των νέων κρουσμάτων, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για εφησυχασμό. Η “επιδημία” αυτή αφορούσε κυρίως την Αθήνα, και ευτυχώς δεν επεκτάθηκε στην υπόλοιπη χώρα, ούτε και εκτός της κοινότητας των χρηστών ενέσιμων ουσιών».
ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ
ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Ενθαρρυντικό κρίνει η επιστημονική υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ το γεγονός ότι η χρήση της κοκαΐνης τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σταθεροποίηση, παρά το γεγονός ότι η τιμή πώλησής της μειώθηκε με αποτελέσμα την ευκολότερη διακίνησή της μεταξύ των χρηστών. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι χρήστες κοκαΐνης στην Ελλάδα ζητούν πλέον βοήθεια για απεξάρτηση από την ουσία.
Περισσότερα αιτήματα για απεξάρτηση καταγράφονται και από τους χρήστες ινδικής κάνναβης, οι οποίοι όπως εξηγεί η κ. Τερζίδου διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν φυσιολογικά στην καθημερινότητά τους, καθώς εμφανίζουν συχνά αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, προβλήματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, ακόμα και συμπτώματα ψύχωσης.
Τέλος, η κ. Τερζίδου επισημαίνει ότι παρά την οικονομική κρίση, δημιουργήθηκαν νέες μονάδες υποκατάστασης, αυξήθηκε η διανομή συρίγγων μιας χρήσης και είναι ήδη υπό θεραπεία ο μισός πληθυσμός χρηστών.
Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.