ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πελοπόννησος

Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου

Την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων της πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας στις 21 και 22 Ιουνίου 2014 στην Καλαμάτα. Στη Συνέλευση παρέστησαν όλοι οι εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της Πελοποννήσου, της Νοτιοδυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων, ενώ τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας η κα Ψηλάκη και τον Εμπορικό Σύλλογο Πύλου ο κος Δημητρόπουλος.
Παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ιωάννης Αργυράκης, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτα Ντίντα και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκρέκης. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν η τραγική κατάσταση της αγοράς και των επιχειρήσεων.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κος Βασίλης Παγώνης, στην κεντρική του τοποθέτηση έθεσε τις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας που αφορούν κυρίως το ασφαλιστικό, το τραπεζικό και το φορολογικό σύστημα.
Η Συνέλευση εξέδωσε ψήφισμα ενάντια στην ρύθμιση της Κυβέρνησης για ιατροφαρμακευτική κάλυψη των μη ενήμερων ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και απαίτησε καθολική κάλυψη από 2009 έως σήμερα, με μέσο εισόδημα από 30.000€. Ζητήθηκε η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης και η δυνατότητα συμψηφισμού απονομής σύνταξης με όριο οφειλής τα 40.000€. Κοινή απαίτηση αποτελούν η διακοπή αποστολής απειλητικών ειδοποιητηρίων και η αποποινικοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Οι Τράπεζες επιμένουν να στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Επιβάλλεται η χρηματοδότηση των ΜμΕ και η δημιουργία μιας σύγχρονης αναπτυξιακής Τράπεζας ΜμΕ που θα φέρει ρευστότητα στην αγορά. Παράλληλα συζητήθηκε και η ένταξη των ΜμΕ στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης ΣΕΣ 2014-2020. Προτάθηκαν αλλαγές στον Τειρεσία, όπως η λειτουργία του σε δυο ταχύτητες και η εφαρμογή του point system.
Ζητήθηκε τουλάχιστον εξαετής παράταση με διετή περίοδο χάριτος στα δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, αλλά και στα δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ και του Ελληνικού Δημοσίου σε πυρόπληκτους και σεισμόπληκτους. Όσον αφορά τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς, χορηγήθηκε δάνειο από την Κυβέρνηση με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ έως 30.000€, υπό τον όρο της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας των δανειοληπτών. Οι εκπρόσωποι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, ζητώντας άρση του συγκεκριμένου όρου.
Προς τους ίδιους σεισμόπληκτους είχε παρασχεθεί η δυνατότητα τρίμηνης αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων, με την υπόσχεση ότι θα πληρωθούν εκ των υστέρων με ρύθμιση. Οι οφειλές αυτές μετά την πάροδο του τριμήνου έγιναν απαιτητές, οδηγώντας τους συναδέλφους μας σε αδυναμία πληρωμών, εκτός ρυθμίσεων και σε κατασχέσεις λογαριασμών. Πρέπει να ρυθμιστεί αυτή η αδικία άμεσα.
Σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος επέμεινε στη θεσμοθέτηση ενός δίκαιου, αναλογικού, αναπτυξιακού και μακροπρόθεσμου φορολογικού συστήματος. Επέμεινε για άμεση υλοποίηση φορολογικών ελαφρύνσεων και για συμπερίληψη των ελεύθερων επαγγελματιών στο αφορολόγητο όριο. Επιπλέον έκανε λόγο για εξορθολογικοποίηση των φορολογικών βαρών των ακινήτων.
Οι νέες εμπορικές μισθώσεις πρέπει να έχουν ελάχιστη διάρκεια εννέα ετών.
Συζητήθηκε για μια ακόμα φορά το θέμα του ανοίγματος του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, η λειτουργία τις Κυριακές, ο θεσμός των εκπτώσεων και το παρεμπόριο.
Η Γενική Συνέλευση κάλεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης σε διάλογο για όλα τα μείζονα θέματα που απασχολούν τους εμπόρους. Κάλεσε επίσης την ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, τον ΣΕΤΕ και την ΟΙΥΕ να συμφωνήσουν από κοινού για το θέμα της Κυριακάτικης Αργίας.
Κλείνοντας τη Γενική Συνέλευση, ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόσωποι συμφώνησαν στα προβλήματα και στις διεκδικήσεις του κλάδου. Ο Πρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα δημοσιονομικά της χώρας, αλλά και για τον τουρισμό. Επίσης, τόνισε την επιτακτική ανάγκη στήριξης των ΜμΕ, καθώς αυτές αποτελούν τον πυλώνα της οικονομίας. Η ΟΕΣΠ&ΝΔΕ βρίσκεται πάντα στο πλευρό όλων των συναδέλφων και της τοπικής Οικονομίας και Κοινωνίας.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.