ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

EIXAN MIA AGAPH AFISAΜΟΥΣΙΚΗ διαδρομή με τραγούδια που έχουν αναφορά στην ελληνική παράδοση ή και τη σύγχρονη ποιητική δημιουργία με τίτλο «Είχα μιαν αγάπη», θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 4 Ιουνίου στις 9 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (αμφιθέατρο Νικόλαος Πολίτης), από τη μετζοσοπράνο Θεοδώρα Μπάκα και τη Μαρία Παπαπετροπούλου στο πιάνο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
● Γιάννη Κωνσταντινίδη Από τα «20 Τραγούδια του Ελληνικού Λαού»
( 1903-1984):
Είχα μιαν αγάπη
Ερηνάκι
Απόψε τα μεσάνυχτα
Λαλούδι της Μονεμβασιάς
Κοντούλα λεημονιά
Μέρα μέρωσε
Κίνησα εχθές να έρθω
Μαύρο γεμενί
● Μάνου Χατζιδάκι: Συρτός (πιάνο σόλο)
( 1925- 1994 )
● Θόδωρου Αντωνίου: Ποιος πήρε την αγάπη μου
( γενν. 1935 )
● Maurice Ravel Πέντε Ελληνικά Παραδοσιακά Τραγούδια:
( 1875- 1937 )
I. Le Réveil de la Mariée ( Ξύπνησε πετροπέρδικα )
II. Là-bas, vers l’ église ( Κάτω στον Άγιο Σίδερο )
III. Quel galant m’ est comparable ( Ας ήσουν σαν κι εμένα! )
IV. Chanson de cueilleuses lentisques ( Άγγελος είσαι, μάτια μου )
V. Tout gai ! ( Γιαρούμπι )
● Στάθη Γυφτάκη : Τα ρο του έρωτα (Ι,ΙΙ,ΙV) σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη
(γενν. 1967 )
● Γιώργου Κουρουπού Από τα “ Τραγούδια Lorca ”:
(γενν. 1942 )
 Σαλιγκάρι
 Αν πεθάνω
 Κάθε τραγούδι
 Malagueña
● Μάνου Χατζιδάκι: Σούστα (πιάνο σόλο)
● Από τον «Κύκλο του C.N. S.»:
 Μια θλιμμένη αρχόντισσα
 Εγώ είμαι ένα σύννεφο κι εσύ ένας καημός
 Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι
Η ΜΕΤΖΟΣΟΠΡΑΝΟ
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΑ
Η Θεοδώρα Μπάκα γεννήθηκε στη Λάρισα όπου και μελέτησε αρχικά τραγούδι με την Κίτσα Δαμασιώτη. Είναι Απόφοιτος των Τμημάτων Όπερας και Μουσικής Δωματίου (τάξεις Norma Enns και Frank Bungarten) της “Ανώτατης Ακαδημίας Μουσικής και Θεάτρου” του Ανοβέρου (Γερμανία).
Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με τα λυρικά θέατρα: Ε.Λ.Σ., Ο.Μ.Μ.Θ., Βρέμης, Ανοβέρου, Bielefeld, Λισσαβόνας, Wiesbaden, Φεράρας, με το Θέατρο Arriaga (Μπιλμπάο), τα θερινά Φεστιβάλ Όπερας του Eutin και της Αρχαίας Κορίνθου και το Φεστιβάλ Αθηνών. Έχει εμφανιστεί σε διεθνείς μουσικές διοργανώσεις στην Ελλάδα, Γερμανία, Ρωσία, Ισραήλ, Ιταλία, Ισπανία, Μ. Βρετανία, Αίγυπτο, Τουρκία, Ελβετία, τραγουδώντας αναγεννησιακή και μπαρόκ μουσική, Lieder, καθώς και έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Είναι ιδρυτικό μέλος του “Duo Canción” και του “Erato Ensemble”. Έχει συνεργαστεί με τους “Fretwork”, “Ex Silentio”, “Latinitas Nostra”, “Il complesso barocco” (Alan Curtis), “Philharmonische Geselschaft Bremen”, Κ.Ο.Α., Ε.Ρ.Τ.
Hχογράφησε έργα Ελλήνων, Ιταλών και Ισπανών συνθετών με το “Duo Canción” (για την εταιρεία Cordaria) και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια (για τη Raumklang). Συμμετείχε επίσης στην πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση της όπερας Arianna in Creta του G. F. Händel τραγουδώντας το ρόλο της Alceste (MDG), υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, η οποία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από το διεθνή εξειδικευμένο τύπο, ενώ ερμηνεύοντας το ρόλο του Araspe πήρε μέρος στην πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση της όπερας Tolomeo e Alessandro του D. Scarlatti (DECCA), υπό τη διεύθυνση του Alan Curtis, με το σύνολο “Il complesso Barocco”.
Η ΠΙΑΝΙΣΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ
ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Η Μαρία Παπαπετροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με τις Πόπη και Ναταλία Μιχαηλίδου στο «Αθήναιον» Ωδείο και το Ωδείο “N. Σκαλκώτας» αντίστοιχα. Πήρε το δίπλωμά της από το Ωδείο “N. Σκαλκώτας» με Άριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο. Συνέχισε τις σπουδές της με τη Φρανσουάζ Τινά στην Εκόλ Νορμάλ του Παρισιού και στο Εθνικό Ωδείο της Ορλεάνης, απ’ όπου αποφοίτησε αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Κατόπιν με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης με τον Ούλριχ Ραντεμάχερ, στην ειδικότητα συνοδείας λίντερ, αποκτώντας μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μaster of Arts) με Άριστα. Παρακολούθησε σεμινάρια και τμήματα τελειοποίησης πιάνου, μουσικής δωματίου και συνοδείας λίντερ με τους Λέβ Βλασένκο, Γκίττυ Πίρνερ, Εντουάρντο Χούμπερτ και Μπρούνο Κανίνο.
Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ (Μέγαρο Μουσικής 1994) και σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελβετία και την Τουρκία. Έχει συμπράξει επανειλημμένα, ως σολίστ, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Φιλαρμονική του Ριαζάν στη Ρωσία και την Ορχήστρα Νέων του Μύνστερ στη Γερμανία όπου ηχογράφησε σε CD το κοντσέρτο για πιάνο του Μότσαρτ KV467. Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία με το Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής του Θ. Αντωνίου και έχει εμφανιστεί στην Ελληνική και την Τουρκική τηλεόραση.
Έχει τιμηθεί, μαζί με την Sedef Ercetin (βιολοντσελίστρια από την Τουρκία), με το βραβείο Abdi Ipekci για την Ελληνοτουρκική ειρήνη και φιλία (1999).
Διδάσκει πιάνο και μουσική δωματίου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.
● Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.