ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

αστυνομία

Ηχηρη παρεμβαση Μαργελη για τα κρατητηρια στην Καλαματα

Σε Δένδια και Ρουπακιώτη φθάνει το θέμα των συνθηκών κράτησης στα κρατητήρια του Α.Τ. Καλαμάτας, με αυτές να σημειώνονται από το Δικηγορικό Σύλλογο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας ως ''εξευτελιστικές και απαράδεκτες''. Ο Δ.Σ.Κ. απέστειλλε επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης με την οποία ζητά άμεσα να ληφθούν μέτρα βελτίωσης της εικόνας αυτής, μεταφέροντας με παραδείγματα τα όσα επικρατούν.
''Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας πιστεύει ότι η ορθή λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος και οι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στα κρατητήρια της αστυνομίας, αφορούν στο ίδιο το πολιτισμικό επίπεδο μιας κατ' ουσία ανεπτυγμένης κοινωνίας.
Αυτές τις ημέρες στα κρατητήρια του Α.Τ. Καλαμάτας υπάρχουν 48 περίπου κρεβάτια και ήδη υπάρχουν στα κρατητήρια 66 περίπου κρατούμενοι από τους οποίους οι 25 περίπου είναι ποινικά προφυλακισμένοι (άνθρωποι οι οποίοι δεν έχει γίνει ακόμα η δίκη τους και ενδεχομένως αρκετοί εξ αυτών μπορεί και να αθωωθούν), οι οποίοι παραμένουν στα κρατητήρια, αφού οι φυλακές, λόγω πληρότητας, δε μπορούν να τους δεχθούν και οι υπόλοιποι είναι αλλοδαποί προς απέλαση. Εν όψει του ποινικού Εφετείου της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να μεταφερθούν το προσεχές σαββατοκύριακο, εν όψει της δίκης τους, επιπλέον 12 κρατούμενοι. Πέντε περίπου αλλοδαποί κρατούμενοι, οι οποίοι προορίζονται για απέλαση βρίσκονται στα κρατητήρια του Α.Τ. Καλαμάτας από τις 31-5-2012 έως σήμερα!!!
Οι υποδομές των κρατητηρίων του Α.Τ. Καλαμάτας είναι προορισμένες για την κράτηση ατόμων για πολύ μικρό διάστημα, είτε κατά την προδικασία, είτε σε περίπτωση μεταγωγής. Για το λόγο αυτό δε προσομοιάζουν προς τα καταστήματα κράτησης (φυλακές), ούτε εξασφαλίζουν συνθήκες σταθερής διαβίωσης, αλλά μόνο απολύτως προσωρινής. Τα κρατητήρια έχουν ανύπαρκτο αύλειο χώρο, καθώς και ανεπαρκείς χώρους υγιεινής. Το επίπεδο καθαριότητας εξάλλου (του χώρου των κλινοστρωμνών), η έλλειψη ακόμη και στρωμάτων και η επίπλωση δεν είναι γενικά σε ανεκτό επίπεδο. Κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί εξάλλου σοβαρά προβλήματα υγιεινής (κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών νόσων) και ελλιπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ιδίως σε πρόσωπα με ψυχικές διαταραχές ή τοξικοεξάρτηση). Οι κρατούμενοι, στην ουσία φυλακισμένοι, δεν έχουν τη δυνατότητα να προαυλιστούν. Φυσικά, λείπουν τελείως οι δραστηριότητες που βοηθούν έναν κρατούμενο να απασχολείται. Για τη φύλαξη αυτών διατίθεται συχνά μόνο ένας σκοπός κρατητηρίου και ασφαλώς προκύπτουν και ζητήματα ασφαλείας. Το προσωπικό που υπηρετεί στο Α.Τ. Καλαμάτας, παρά τις εξαιρετικά φιλότιμες προσπάθειες του, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, τα οποία δυσχεραίνουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους και καθιστούν δυσλειτουργική την Υπηρεσία.
Είναι δεδομένο πλέον, ότι με τις σημερινές υφιστάμενες απαράδεκτες συνθήκες, παραβιάζονται κατάφωρα και υποβαθμίζονται θεμελιώδη δικαιώματα του πολίτη και προσβάλλεται και καταλύεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο τονίζει τα εξής:
- Το αστυνομικό κρατητήριο, εκ του νόμου, αλλά και εκ των πραγμάτων, είναι όλως ακατάλληλα για την κράτηση προσώπων (πλέον των αναγκών μεταγωγής).
- Επιπλέον η επί μακρόν κράτηση υπό τις παρούσες συνθήκες στο αστυνομικό κρατητήριο συνιστά εξευτελιστική και απάνθρωπη συμπεριφορά των πολιτών.
- Συνιστά έκτιση ποινής ή μέτρου ασφαλείας κ.λ.π. σε χώρο εκτός των καταστημάτων κράτησης, κάτι που όμως δεν είναι επιτρεπτό αφού η πολιτειακή πράξη κράτησης έχει ορίσει διαφορετικά (δηλ. κράτηση σε κατάστημα κράτησης).
- Συνιστά εξάλλου δυσμενή μεταχείριση για τους κρατούμενους, αφού η βάση της αντίστοιχης πολιτειακής πράξης (π.χ. δικαστικής απόφασης) έχει οριστεί να οδηγηθούν και παραμείνουν σε κατάστημα κράτησης και όχι σε αστυνομικό κρατητήριο.
- Παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων, οι οποίοι πλην της φυσικής ελευθερίας δεν επιτρέπεται να στερούνται κανένα άλλο δικαίωμα.
Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα διόρθωσης της υπάρχουσας κατάστασης, με τη μεταφορά των εν λόγω κρατουμένων σε καταστήματα κράτησης και την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν στα κρατητήρια του Α.Τ. Καλαμάτας''.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.