Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η χώρα μας όταν μπήκε στην Ε.Ε είχε το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων, από τα κράτη μέλη της Ε.Ε, που διέθεταν ιδιόκτητη στέγη.Σήμερα οι άστεγοι στη χώρα μας ξεπερνούν τις 70.000 και στην Ε.Ε τα 4 εκατομμύρια. Το συγκεκριμένο νούμερο αναλογικά με τον πληθυσμό φέρνει την Ελλάδα στην υψηλότερη θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. (στοιχεία από την Ε.Ε).
Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός με την τάση που επικρατεί ενδέχεται πολύ σύντομα να ξεπεράσει τις 100.000.
Κάθε μήνα είναι χιλιάδες οι εντολές διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος κατοικιών.
Είναι τουλάχιστον πρόκληση της κυβέρνησης να καμώνεται ότι νοιάζεται για τους άστεγους, όταν έχει αφήσει αιχμάλωτα στα χέρια των τραπεζών δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που αγόρασαν με δάνεια ένα διαμέρισμα, ενώ «γδέρνει» με τα χαράτσια τους κατόχους ιδιόκτητης κατοικίας και οδηγεί χιλιάδες να χάνουν τα σπίτια τους.
Στις 6.384.353 ανέρχονταν συνολικά οι κατοικίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τ’ αποτελέσματα της απογραφής κατοικιών που διεξήχθη το 2011 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι το 65% των κανονικών κατοικιών είναι κατοικούμενες και το 35% κενές.Την ώρα όμως που το 35% των κατοικιών είναι κενές, στην Ελλάδα υπάρχουν μερικές χιλιάδες άστεγοι και οικογένειες που χρωστούν ενοίκια επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν και κινδυνεύουν με εξώσεις, δηλαδή να μείνουν άστεγοι. Αυτή η αντίφαση φανερώνει μέσα από μια συγκεκριμένη εικόνα τι σημαίνει καπιταλισμός, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης.
Σήμερα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο η συμμετοχή του Δήμου της Καλαμάτας στο πρόγραμμα «Στέγαση και επανένταξη» του Υπουργείου Εργασίας.
Αφορά την στέγαση 1.200 ατόμων και χρηματοδοτείται με 9.250.000€.
Από αυτά το 75% θα δοθεί στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης Το 25% δηλαδή 300 άτομα και ποσό 2.300.000€ θα δοθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Πέρα από την προχειρότητα που διακρίνει την εισήγηση,αναρωτιόμαστε έχει ο Δήμος τις κατάλληλες δομές και το προσωπικό, να εξυπηρετήσει αυτό το πρόγραμμα;
Η απάντηση βέβαια έρχεται μέσα από την εισήγηση που αναθέτει την υλοποίηση του προγράμματος σε Μ.Κ.Ο.
Βέβαια εδώ προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα.
Ποιες αρμοδιότητες αναλαμβάνει ο Δήμος και ποιες η Μ.Κ.Ο;
Πόσα θα πληρώσει ο Δήμος στην Μ.Κ.Ο; Τα χρήματα αυτά θα είναι μέρος του προγράμματος;Το βέβαιο είναι ότι ζεστό χρήμα μέσα από αυτά τα προγράμματα καταλήγει στα ταμεία των Μ.Κ.Ο και αφαιρείται από τους πραγματικά δικαιούχους.
Πως επιλέχτηκε η συγκεκριμένη Μ. Κ.Ο υπήρξε πρόσκληση ενδιαφέροντος;
Επειδή το πρόγραμμα αυτό δεν χρηματοδοτείται από την Ε.Ε, αλλά από το περίφημο….. πλεόνασμα του προυπολογισμού – ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί με Μ.Κ.Ο – μπορεί να υλοποιηθεί από τις υπηρεσίες και τις δομές του Δήμου, αν αυτές υπάρχουν.
Να ρωτήσουμε για την διαφάνεια του προγράμματος, άσκοπο, το Δ.Σ θα εξουσιοδοτήσει σύμφωνα με την εισήγηση τον κ. Δήμαρχο για όλα, ίσως άλλο ένα πρόγραμμα στην εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων.
Εμείς θέλουμε να αναδείξουμε την υποχρέωση και την ευθύνη που έχει ο Δήμος, η Τοπική Διοίκηση, να στηρίξει με κονδύλια δικά του και της κεντρικής κυβέρνησης, σημαντικά τμήματα του λαού μας που βρίσκονται σε συνθήκες ένδειας. Οι υπηρεσίες αυτές του δήμου πρέπει να στηριχτούν και από τον δημοτικό προϋπολογισμό που διαμορφώνεται για το 2015, γιατί η στήριξη του κόσμου που δεν έχει να τραφεί, δεν έχει να κοιμηθεί, που δεν έχει τα στοιχειώδη για την επιβίωσή του δεν είναι έργο φιλανθρωπίας. Είναι υποχρέωση της τοπικής και της κεντρικής διοίκησης να τα παρέχει σε αυτές τις συνθήκες. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα επιδιώξουμε να στηριχτούν αυτές οι δομές, κονδύλια που διοχετεύονται σε ΜΚΟ να διοχετευτούν απευθείας σε αυτές τις δομές των δήμων, ώστε να δοθούν όσο περισσότερες ανάσες γίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνά στην πλειοψηφία του ο λαός μας, και ιδιαίτερα ένα τμήμα του λαού μας που βρίσκεται σε συνθήκες εξαθλίωσης. Να δοθούν ανάσες στα πλαίσια του συνολικότερου αγώνα που δίνουμε για να γίνει ο λαός μας ιδιοκτήτης του πλούτου που έχει αυτή η χώρα, και που παράλληλα και σε αντιδιαστολή με αυτόν τον πλούτο βλέπουμε σκηνές ανέργων, αστέγων, κόσμου που δεν έχει να σιτιστεί».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου