ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Πετράκος για ΣΥΚΙΚΗ: Οφείλει η κυβέρνηση να φέρει νόμο που θα προβλέπει τις διαδικασίες ανασυγκρότησης των συνεταιρισμών σε υγιή βάση»

sikikiΟ Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος μετά την απόφαση του δικαστηρίου η οποία δικαιώνει την προσφυγή της Ένωσης Λακωνίας και κρίνει ότι δεν ήταν νόμιμες οι ενέργειες του Δ.Σ. της ΣΥΚΙΚΗΣ να μετατραπεί σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό από τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση, δήλωσε:
«Η απόφαση του δικαστηρίου η οποία δικαιώνει την προσφυγή της Ένωσης Λακωνίας και κρίνει ότι δεν ήταν νόμιμες οι ενέργειες του Δ.Σ. της ΣΥΚΙΚΗΣ μετατροπής της  σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό από τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση πρέπει να γίνει σεβαστή.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως εποπτεύουσα Αρχή, δεν μπορεί να παριστάνει τον «Πόντιο Πιλάτο» όπως έκανε και με την εκχώρηση της πρώην ΕΑΣ Μεσσηνίας σε ιδιώτη. Έχει υποχρέωση να παρέμβει ώστε να διασφαλίσει την υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων και να μην επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων από ένα Δ.Σ. που ουσιαστικά δεν έχει δικαιοδοσία να προχωρήσει σε μια νέα γενική συνέλευση στην οποία μάλιστα η πλειοψηφία των μελών είναι  ελεγχόμενη από το σημερινό Δ.Σ.
Είναι αδιανόητο ενώ το δικαστήριο έχει απορρίψει την διαδικασία μετατροπής της ΣΥΚΙΚΗΣ σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, το Δ.Σ. να καλεί κατ’ επείγουσα Γ.Σ. από την οποία μάλιστα να αποκλείονται τα νέα μέλη και να ορίζει χωρίς να έχει το δικαίωμα, υψηλή -ουσιαστικά απαγορευτική συνεταιριστική μερίδα- στους συκοπαραγωγούς για να εγγραφούν. Είναι προφανές ότι οι αποφάσεις μιας τέτοιας Γ.Σ. θα είναι έωλες.
Πέραν των ευθυνών της Διοίκησης της ΣΥΚΙΚΗΣ οι εξελίξεις αυτές όπως και οι εξελίξεις στην ΕΑΣ Μεσσηνίας είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του 4015/2011. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει επανειλημμένα και με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο νόμος 4015/11 είναι ένας νόμος που διέλυσε τις ήδη απαξιωμένες και κομματικοποιημένες συνεταιριστικές οργανώσεις. Το Υπουργείο οφείλει πια να προχωρήσει στην άμεση κατάργηση του νόμου 4015/2011, με τον οποίο μάλιστα ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το 2011 διαφωνούσε.
Οφείλει επιτέλους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να φέρει στη θέση του 4015/2011 έναν νόμο ο οποίος θα προβλέπει τις διαδικασίες ανασυγκρότησης των συνεταιρισμών σε υγιή και δημοκρατική βάση και κυρίως θα προστατεύει την περιουσία των συνεταιρισμών που δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα των αγροτών τα προηγούμενα χρόνια. Ένα νόμο ο οποίος θα ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή των παραγωγών και θα θέτει ασφαλιστικές δικλείδες ώστε οι συνεταιρισμοί να λειτουργούν προς το συμφέρον των παραγωγών και να μην μετατρέπονται σε «κομματικά παραμάγαζα».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.