ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Ολοκληρωμένη πρόταση από τον Μ. Μάκαρη για την μετεγκατάσταση των Αθίγγανων της Αγίας Τριάδος

makaris6«Συνυπεύθυνος και ο Π. Νίκας για την κατάσταση στην Μπιρμπίτα»
Ολοκληρωμένη πρόταση για την μετεγκατάσταση των Αθίγγανων της Αγίας Τριάδος έθεσε  στο χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μάκαρης στην πρότασή του επικεντρώθηκε στα εξής σημεία:
1.Κατάργηση του γκέτο της Αγίας Τριάδας με σκοπό την άμεση απελευθέρωση των ιδιωτικών και δημοσίων εκτάσεων με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της περιοχής αλλά και των Ρομά.
2.Ταυτόχρονα πρέπει να εφαρμοστεί ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την σωστή μετεγκατάσταση των Ρομά και τη βελτίωση της θέσης τους σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις σχετικές επιταγές του Συνηγόρου του Πολίτη με βάση την κοινωνική ευαισθησία που θα κάνει βιώσιμη και πραγματική τη λύση που θα επιλεγεί.
3.Ζητούμε την διεκδίκηση του Περιφερειακού Σχεδίου για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στα πλαίσια του Π.Ε.Π. 2014-2020 αλλά και τη διεκδίκηση από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο  του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού  για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά.
4 .Μετά την τοποθέτηση του Δημάρχου ότι έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για την βελτίωση του προτεινόμενου χώρου μετεγκατάστασης των τσιγγάνων αναμένουμε την ολοκλήρωση των εργασιών για να επανατοποθετηθούμε σε νέο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο κ. Μάκαρης, όμως δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην δημοτική αρχή και να αναφερθεί στις ευθύνες που έχει προσωπικά για το θέμα αυτό ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, και ειδικότερα όσων αφορά το θέμα της Μπιρμπίτας.
Συγκεκριμένα ο κ. Μάκαρης τόνισε ότι:«Τι έχει γίνει όμως έως σήμερα; Αν και σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα εγκατάστασης των Ρομά στην κατασκήνωση της Μπιρμπίτα., η οποία στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο περίπου 3.000.000 €, αλλά τώρα καταρρέει εγκαταλελειμμένη, οι Ρομά έχουν παράνομα εγκατασταθεί στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Γεγονός που γεννά τεράστια προβλήματα τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για τους Ρομά οι οποίοι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.   Για όλα αυτά μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει ο δήμαρχος Καλαμάτας.  Συγκεκριμένα, το 2002 ως αρμόδιος αντινομάρχης  ήταν υπεύθυνος για την αγορά και την κατασκευή του οικισμού στην Μπιρμπίτα, μια περιοχή την οποία η Περιφέρεια Πελοποννήσου τώρα κρίνει ως ακατάλληλη γι’ το σκοπό. Επιπλέον, ως δήμαρχος πια Καλαμάτας το 2008 ο κ. Νίκας αρνήθηκε να υλοποιήσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραλάβει τη Μπιρμπίτα, ώστε να τεθεί υπό την μέριμνα του Δήμου Καλαμάτας,  γεγονός που θα εξασφάλιζε την σωστή λειτουργία του οικισμού και θα απέτρεπε τη λεηλασία και την κατάρρευσή του. Έτσι λοιπόν, με την αδιαφορία αλλά και την ανοχή του δημάρχου φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο.»
Επίσης, ο κ. Μάκαρης επεσήμανε ότι: «Ως Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες συναινούμε με την απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την άμεση απομάκρυνση των Ρομά από τα καταπατημένα οικόπεδα της Αγίας Τριάδας και την επιστροφή τους στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Παράλληλα όμως, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την εγκατάσταση των Ρομά και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη ενσωμάτωση τους στην κοινωνία. Πρέπει εντέλει, Δήμος Καλαμάτας και Περιφέρεια Πελοποννήσου να κατανοήσουν το αυτονόητο, να πάψουν να εθελοτυφλούν και να βρουν κοινό βηματισμό, ώστε να δοθεί επιτέλους οριστική λύση σε αυτό το χρόνιο όσο και ευαίσθητο κοινωνικό πρόβλημα.»

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.