ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Το ΤΕΙ Πελοποννήσου, πραγματοποιεί έρευνα αντιμετώπισης του εντόμου που προκαλεί καταστροφή της ελάτης στο Ταϋγέτο

elatiΤο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Πελοποννήσου, πέρα από τις μελέτες που εκπονεί σε θέματα γεωργικής παραγωγής, πραγματοποιεί έρευνα και στο δασικό σύστημα του Ταϋγέτου. Κατά τις μελέτες αυτές, διαπιστώθηκε σοβαρή και εκτεταμένη προσβολή της Κεφαλληνιακής ελάτης (Abies cephalonica), από επιβλαβή έντομα, τα οποία προξενούν ξηράνσεις των βελονών.
Ενώ αρχικά η προσβολή παρουσιάστηκε περιορισμένη σε τοπικό επίπεδο, σε χρονικό διάστημα δύο ετών εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα τα συμπτώματα εκτείνονται σε όλη τη περιοχή του δάσους της Βασιλικής έως και πέρα της μονής της Παναγίας της Γιάτρισσας. Ανησυχητικό δε, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές για παρόμοια συμπτώματα στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου (πέριξ του καταφυγίου).
Με σκοπό την ταυτοποίηση του εντόμου, το Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας του ΤΕΙ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασικής Εντομολογίας του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ-Δήμητρα) πραγματοποίησε σήμερα επιτόπια επίσκεψη και δειγματοληψία στην προαναφερθείσα περιοχή. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το έντομο που προκάλεσε  τις εκτεταμένες ζημιές είναι το μικρολεπιδόπτερο Epinotiasubsequana Haw. (Lepidoptera, Tortricidae), το οποίο αυτήν την περίοδο σημειώνει μια έντονη πληθυσμιακή έξαρση. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο κατά τόπους εντοπισμός νεκρών δένδρων ελάτης που οφείλεται στην συνδυασμένη δράση του ανωτέρω λεπιδοπτέρου με δευτερογενείς προσβολές από φλοιοφάγα έντομα.
Προκειμένου να καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης, το Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας του ΤΕΙ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασικής Εντομολογίας του ΙΔΕ Θεσσαλονίκης, προγραμματίζει μια σειρά προκαταρκτικών ερευνών, ώστε σύντομα να προσδιοριστεί η μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί για να επιτευχθεί τόσο η ανακοπή της περαιτέρω εξάπλωσης του επιβλαβούς εντόμου, όσο και ο περιορισμός του υπάρχοντος πληθυσμού του.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.