ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ

sampaziotis10Να εκσυγχρονιστεί ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ζητάει με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Καρασμάνη ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης. Η ερώτηση του κ. Σαμπαζιώτη έχει ως εξής:
«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα,  αφενός στο  σύνολο και αφετέρου στην ποιότητα της πρωτογενούς παραγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περυσινή χρονιά, στη διάρκεια της οποίας παρατηρήθηκε πολύ έντονα το φαινόμενο της εκτεταμένης ακαρπίας, γεγονός που οδήγησε στην απώλεια ενός μεγάλου όγκου παραγωγής, κυρίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Αποτέλεσμα ήταν η κατακόρυφη πτώση του αγροτικού εισοδήματος, το οποίο έχει ήδη συρρικνωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καταστροφές σε πολλές καλλιέργειες αγγίζουν και το 100% της παραγωγής.
Ωστόσο ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δεν κατέστη δυνατό να συνδράμει μέσω των αποζημιώσεων που καταβάλλει σε περιπτώσεις ζημιών τους πληγέντες παραγωγούς, εξαιτίας του ότι ο ασφαλιστικός του κανονισμός δεν προβλέπει την κάλυψη των εν λόγω απωλειών. Ως εκ τούτου χιλιάδες δικαιούχοι αγρότες σε όλη τη χώρα στερήθηκαν τις απαραίτητες αυτές αποζημιώσεις, με συνέπεια να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα δυσβάσταχτα χρέη και υποχρεώσεις τους, αλλά και να μην δύνανται να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα, το μοναδικό μέσο επιβίωσής τους.
Επιπροσθέτως μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην καταβολή των αποζημιώσεων, αφού δεν γίνεται έγκαιρα η εκτίμηση των ζημιών και η κοινοποίηση των πορισμάτων, γεγονός που οδηγεί τους παραγωγούς ανά την επικράτεια σε απόγνωση, διότι στην παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας μεγάλος αριθμός αγροτών βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόλυτη ένδεια. Για τον λόγο αυτό θεωρείται αναγκαία και η πιστοποίηση της λίστας ελεύθερων επαγγελματιών Π.Ε και Τ.Ε Γεωπόνων, όπως προτείνεται  και από την πανελλήνια ένωση Επαγγελματιών Γεωπόνων (ΠΕΕΓΕ), με άμεσο στόχο να θεραπευτούν οι αιτίες που επιφέρουν σημαντικά λειτουργικά προβλήματα στον ΕΛΓΑ.
Με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα και δεδομένου ότι σε ετήσια βάση προκαλούνται  ζημιές, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό ασφαλιστικό οργανισμό του ΕΛΓΑ, επιβάλλεται να αναμορφωθεί  το θεσμικό του πλαίσιο (νόμοι, κανονισμοί, εγκύκλιοι) όσον αφορά την αγροτική δραστηριότητα, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές. Είναι αδήριτη ανάγκη α) να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των εισφορών, β) να επισπευσθούν και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες εκτίμησης και αποζημίωσης των ζημιών, γ) να  ενισχυθεί η συνεργασία του οργανισμού με τους αγρότες, τους επαγγελματίες γεωπόνους, την τοπική αυτοδιοίκηση και οποιαδήποτε άλλον φορέα ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.