ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Επίθεση Κουκουλόπουλου στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των παραγωγών οπωροκηπευτικών

Επίθεση Κουκουλόπουλου στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των παραγωγών οπωροκηπευτικών
Η κρίση στις ελληνικές εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων εξ αιτίας του ρωσικού εμπάργκο, αποκάλυψε και τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται τα ελληνικά κόμματα και μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, ασκώντας
κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Την ώρα που η κυβέρνηση, λειτουργώντας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου δίνει με συνέπεια και επιχειρήματα τη μάχη για την προστασία των παραγωγών, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει λύσεις τύπου 'πακέτου Χατζηγάκη'.
» Λύσεις που όχι απλώς καταδικάστηκαν τελεσίδικα από την ΕΕ, αλλά υποχρεώνουν τη χώρα μας να ζητήσει την έντοκη επιστροφή αυτών των επιδοτήσεων από τους δικαιούχους, διαφορετικά το κόστος θα επιβαρύνει όλους τους Έλληνες φορολογούμενους.»
Απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε:Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αδιαφόρησε για τα ροδάκινα αλλά από τις 16 Ιουλίου υπέβαλε ολοκληρωμένο φάκελο στην ΕΕ που είχε σχέση με τις χαμηλές τιμές που έπαιρναν οι παραγωγοί, μεμονωμένοι και ομάδες, ακριβώς γιατί υπήρχε υπερπαραγωγή.
Αξιοποιούμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο στο οποίο συμβάλλαμε να δημιουργηθεί πρώτοι εμείς , ως χώρα, και είχαμε συνεργασία με την Ιταλία και την Ισπανία που είχαν ανάλογο πρόβλημα.
Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που είναι ξεχωριστό για το ροδάκινο από τα άλλα προϊόντα, για τα οποία υπάρχει πλαίσιο από το εμπάργκο και μετά, από τη 18η Αυγούστου. Για το ροδάκινο υπάρχει μια βδομάδα πριν πλαίσιο, από την 11η Αυγούστου , που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα και αυτό είναι και ελληνική επιτυχία.
Μέχρι και σήμερα - αύριο έχει έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών - αγωνιζόμαστε να διευρύνουμε αυτό το πλαίσιο και έχουμε αποτελέσματα.
Με τη δωρεάν διανομή περίπου χιλίων τόνων ροδάκινων και με τη χυμοποίηση περίπου δύο χιλιάδων τόνων που θα διατεθούν στη συνέχεια δωρεάν στα σχολεία και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, έχουμε αξιοποιήσει από την πλευρά μας το ευρωπαϊκό πλαίσιο στον πυρήνα του νοήματός του, που είναι η ομαλοποίηση της αγοράς.
Δεν έχει πάει ούτε ένας τόνος ροδάκινου στη χωματερή
Ζητήσαμε να συμπεριληφθεί στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέτρο προώθησης των εξαγωγών. Πετύχαμε ένα μηδαμινό ποσό τριών εκατομμυρίων και διαμαρτυρηθήκαμε γι' αυτό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες πρόσθετο μέτρο προώθησης εξαγωγών σε εναλλακτικές αγορές τριάντα εκατομμύρια ευρώ.
Πενήντα τοις εκατό επάνω θα είναι τα προγράμματα προώθησης των εξαγωγών το 2015 και ιδιαίτερα για το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα είναι διπλάσια.
Ήδη κινητοποιείται όλος ο μηχανισμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις ομάδες παραγωγών όλων των νωπών οπωροκηπευτικών, για να μπορέσουμε να κατακτήσουμε, να κερδίσουμε καινούργιες αγορές.
Έχουμε κάνει μια ιεράρχηση των επιπτώσεων του εμπάργκο με βάση την περίοδο συγκομιδής και διάθεσης και το βαθμό ευπάθειας του κάθε προϊόντος. Τη Δευτέρα έχουμε συνάντηση με ομάδες παραγωγών και με σοβαρούς εξαγωγείς για τη φράουλα. Ακολουθεί το ακτινίδιο, το μήλο και έχουμε συνέχεια.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.