ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΑΓΡΙΟΣ ΚΑΒΓΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ..ΤΗΝ ΦΕΤΑ

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν τόσο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης όσο και της κυβερνητικής πλειοψηφίας με αφορμή τους χειρισμούς της στο θέμα της ελληνικής φέτας, μετά και τη συμφωνία CETA, που υπεγράφη στις 18 Οκτωβρίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά.. Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Τσαυτάρη, ότι η Ελλάδα θα κατοχυρώσει την ελληνική φέτα ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και δεν θα εκχωρήσει το δικαίωμα αυτό στον Καναδά, δεν καθησύχασαν τους βουλευτές όλων των κομμάτων, οι οποίοι ζήτησαν από την κυβέρνηση να μην επικυρώσει τα τελικά κείμενα της συμφωνίας.
Κι αυτό γιατί όπως υποστήριξαν εκχωρούνται ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ. Ο κ. Τσαυτάρης που ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της ελληνικής φέτας, μίλησε για “παρεξήγηση”, διευκρινίζοντας πως ότι περιλαμβάνεται στη συμφωνία δεν έχει να κάνει με την εισαγωγή προϊόντων από τον Καναδά στην Ευρώπη, αλλά αφορά την εσωτερική του αγορά. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε για συνεχείς και εντατικές προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση. Όπως είπε μάλιστα, με προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αναβλήθηκε η υπογραφή μιας πρώιμης συμφωνίας που ήταν έτοιμη να υπογραφεί στη Μόσχα μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Καναδά. “Η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε. Σε μια διαπραγμάτευση όλοι κάτι θα δεχτούν και κάτι θα απορρίψουν. Δεν πιστεύω ότι θα τινάξουν στον αέρα μια συμφωνία που ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ” υπογράμμισε ο κ. Τσαυτάρης και πρόσθεσε: “Όσοι από δω και πέρα θα παράξουν φέτα τους απαγορεύεται να τη βαφτίσουν ελληνική ή να έχουν οτιδήποτε που θα παραπλανεί τον καταναλωτή ότι είναι ελληνικό προϊόν. Είναι υποχρεωτικό να δηλώνεται η χώρα προέλευσης του τυριού. Σε αυτούς που ήδη παράγουν, δεν τους αφαιρεί το δικαίωμα να αναγράφεται η λέξη φέτα. Επιβάλλεται όμως, να αναφέρεται ότι είναι καναδικής προέλευσης και να μην αναγράφονται παραπλανητικά σύμβολα ότι είναι ελληνικό προϊόν”.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατά τη διαπραγμάτευση, να ανοίξει η συζήτηση και για άλλα προϊόντα ΠΟΠ, όπως για τις ελιές Καλαμών, σημείωσε: “Θα μπορούσε να επιμείνουμε να διορθωθεί η συμφωνία, όπως στο να ζητήσουμε μια μεταβατική περίοδο 1-2 ετών μέχρι να καταναλωθούν τα προϊόντα που έχουν παραχθεί. Μπορεί και το Συμβούλιο Εξωτερικού Εμπορίου να το παλέψει και το Συμβούλιο Κομισάριων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ΕΕ προσπαθεί να διασφαλίσει ότι είναι υποχρεωτικό για κάθε χώρα να το εφαρμόζει σε όλες τις πολιτείες της. Θα έχει δυσκολία να περάσει η σύμβαση αν δεν αφαιρεθούν τα εμβληματικά σύμβολα”.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.