ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σε σημαντικές αλλαγές στον υπό διαμόρφωση εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών προχωρεί η Ν.Δ., σε μια προσπάθεια το σχέδιό της να γίνει αποδεκτό από το ΠΑΣΟΚ, να ψηφιστεί ώς τα τέλη του έτους και να εφαρμοστεί στις κάλπες του προσεχούς Μαΐου. Κατά πληροφορίες της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», το υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να υπαναχωρεί ως προς την αρχική του πρόθεση η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου να μη σχετίζεται καθόλου με το ποσοστό του εκλεγέντος δημάρχου. 
 Με άλλα λόγια, με τις νέες αλλαγές ο νικητής δήμαρχος θα διαθέτει απαραιτήτως και την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, ενώ καμία αλλαγή δεν θα γίνει στις περιφερειακές εκλογές. Oι βασικές πρόνοιες του νέου νόμου, όπως τον οριστικοποίησε ομάδα ειδικών του υπ. Εσωτερικών και της Συγγρού, είναι οι εξής:

- Θα υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια. Ενα για τους υποψήφιους δήμαρχους και ένα δεύτερο για όλους τους δημοτικούς συμβούλους ανεξαρτήτως παράταξης, οι οποίοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή. Οι πολίτες δηλαδή θα μπορούν να ψηφίζουν τον δήμαρχο της αρεσκείας τους και παράλληλα να «σταυρώνουν» τους συμβούλους και άλλων παρατάξεων.

- Οι δήμαρχοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή αν διαθέτουν το 42% των ψήφων και μόνον αν δεν φτάνουν σε αυτό το ποσοστό θα επαναλαμβάνεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων (όπως παλαιότερα).

- Οι εκλεγέντες δήμαρχοι θα διαθέτουν απαραιτήτως την πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων. Πώς αυτό θα διασφαλίζεται; Αν π.χ. σε ένα 31μελές συμβούλιο (συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου) ο νικητής δήμαρχος δεν εκλέξει 15 συμβούλους την πρώτη Κυριακή, αλλά 12, τότε θα εκλέγονται οι 3 που του λείπουν από τους επιλαχόντες της παράταξής του που κατετάγησαν μετά τον 30ό. Και παράλληλα δεν θα εκλέγονται οι 3 τελευταίοι της λίστας από τις μειοψηφούσες παρατάξεις.

- Μπαίνει για πρώτη φορά όριο εκλογής (5%). Αν οι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν συγκεντρώσουν αυτό το ποσοστό την πρώτη Κυριακή, δεν θα εκλέγονται στο δημοτικό συμβούλιο ούτε οι ίδιοι ούτε οι σύμβουλοί τους, ακόμη κι αν έχουν περισσότερες ψήφους από συνυποψηφίους τους άλλων παρατάξεων. Κάτι που αποκλείει την πιθανότητα να βάλει κάποιος πολίτης υποψηφιότητα χωρίς να ανήκει σε συνδυασμό δημάρχου...

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.