ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεσσηνία

ΤΟ ΔΙΑΖΩΜΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ

ΕΝΩΠΙΟΝ του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, της αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας Αδαμαντίας Τζανετέα και του δημάρχου Σπάρτης Σταύρου Αργειτάκου παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου στον χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, η μελέτη αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου της Σπάρτης.
Η μελέτη συντάχθηκε από τον αρχιτέκτονα Γουλιέλμο Ορεστίδη, με τη φροντίδα και την παρακολούθηση του σωματείου «Διάζωμα» (πρόεδρος του οποίου είναι ο Σταύρος Μπένος) και χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με 110.000 ευρώ. Το θέατρο είχε εντυπωσιάσει τον αρχαίο περιηγητή Παυσανία και είχε διάμετρο κοίλου 141 μ. «Ήταν ίσως το μεγαλύτερο θέατρο στον ελλαδικό χώρο και συγκρίνεται με αυτό της Δωδώνης με διάμετρο 136 μ. και της Μεγαλόπολης με διάμετρο 131 μ. Υπολογίζεται ότι ήταν σχεδιασμένο για να υποδέχεται περίπου 17.000 θεατές, χωρητικότητα που μπορεί να συγκριθεί με εκείνη του διονυσιακού θεάτρου», είπε ο Γουλιέλμος Ορεστίδης. Ο Πέτρος Τατούλης τόνισε τη σημασία που έχουν τέτοιες πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών για την ανάδειξη της λαμπρής αρχαίας ιστορίας της Σπάρτης, υπενθύμισε δε ότι και η Περιφέρεια μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας συνεργάζονται επίσης με το «Διάζωμα» για την ανασκαφική έρευνα και τη μελέτη ανάδειξης ενός άλλου αρχαίου θεάτρου της Λακωνίας, του αρχαίου θεάτρου του Γυθείου, με χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ από πόρους της Περιφέρειας. Ανέφερε δε ότι η Περιφέρεια και η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την προώθηση της μελέτης για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, η έναρξη της οποίας έχει δυστυχώς καθυστερήσει διότι δεν έχει προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα στο οικόπεδο από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, μολονότι η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει κονδύλιο 120.000 ευρώ για τις εργασίες αυτές.
Η Αδαμαντία Τζανετέα υποσχέθηκε ότι η μελέτη αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου της Σπάρτης θα παρουσιαστεί σύντομα και στην πόλη της Σπάρτης, ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι της πόλης για τις εργασίες που θα γίνουν σε ένα από τα πιο γνωστά μνημεία της. Η μελέτη αναστήλωσης περιλαμβάνει αρχιτεκτονική αποτύπωση, καταγραφή της παθολογίας του μνημείου, τεκμηρίωση, και προτάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης του θεάτρου. Στόχος των επεμβάσεων θα είναι η προστασία του μνημείου, η αποκατάστασή του, αλλά και η αποκατάσταση της γεωμετρίας του, ώστε ο επισκέπτης να κατανοεί την αρχική μορφή του. Οι πρώτες εργασίες που προγραμματίζονται να γίνουν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η αποκατάσταση των αναλημματικών τοίχων του θεάτρου, με προϋπολογιζόμενη δαπάνη 5.000.000 ευρώ. Το Αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης βρίσκεται στα βόρεια της σύγχρονης πόλης σε απόσταση περίπου 1 χλμ. από το κέντρο της. Καταλάμβανε τη νότια κλιτύ του λόφου της αρχαίας ακρόπολης. Η ορατή σήμερα κατασκευή χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους, με αρκετά μεταγενέστερα στοιχεία, μέχρι και του τέλους του 4ου αιώνα μ.Χ.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.